D.Grybauskaitė nori euro įvedimo biudžeto

Kitų metų gegužę Vyriausybei turėtų būti pateiktas per krizę sumažintų pensijų kompensavimas. Tai penktadienio rytą po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė finansų ministras Rimantas Šadžius. Per susitikimą D.Grybauskaitė pabrėžė, kad 2014 m. biudžetas turi būti euro įvedimo ir socialiai jautrus.

Penktadienio rytą D.Grybauskaitė kalbėjosi su R.Šadžiumi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Penktadienio rytą D.Grybauskaitė kalbėjosi su R.Šadžiumi.<br>R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 22, 2013, 9:26 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:36 AM

Nori euro įvedimo biudžeto

Šalies vadovė su finansų ministru aptarė tai, kaip bus gyvenama kitais metais, ar bus užtikrintas stabilesnis ir saugesnis gyvenimas, kaip suderinti finansinę drausmę su ekonomikos skatinimu bei strateginių projektų įgyvendinimu, po susitikimo sakė D.Grybauskaitės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

"2014 m. biudžetas turi būti euro įvedimo, socialiai orientuotas, teisingas ir jautrus biudžetas", - teigė D.Ulbinaitė.

Tam, kad Lietuva atitiktų Mastrichto kriterijus, būtina išlaikyti žemesnį nei 3 proc. fiskalinį biudžeto deficitą. Pasak šalies vadovės, kol kas Lietuvos prognozės yra pozityvios Lietuvai, tačiau 2013 m. biudžeto deficitas pagal Europos Komisijos prognozes yra artimas 3 proc., o tai kelia nerimą, ar jis tikrai bus suvaldytas.

"Vienas iš reikalavimų šiam biudžetui, kaip euro įvedimo biudžetui, yra išlaikyti žemesnį nei 3 proc. fiskalinį deficitą", - sakė šalies vadovės atstovė.

Prezidentė taip pat pabrėžė, kad ekonomikos atsigavimo rezultatus pirmiausia turi pajusti mažiausias pajamas gaunantys asmenys. Pasak prezidentės, jeigu randama lėšų didžiausių algų atkūrimui, turi būti numatyta ir sumažintų pensijų tvarka ir planas. D.Grybauskaitė taip pat paragino Vyriausybę kitą savaitę tikslinant biudžetą rasti galimybių pasirūpinti ir mažiausius atlyginimus gaunančiais kultūros ir socialiniais darbuotojais.

"Ekonomikos augimas Lietuvai leidžia kitais metais turėti labiau subalansuotą biudžetą, tačiau, ar žmonės galės lengviau atsikvėpti, o valstybės sparčiau vystytis, viskas priklauso nuo to, kaip Vyriausybė sugebės ne tik užtikrinti suplanuoto biudžeto surinkimą, bet ir kaip sumaniai ir teisingai jį paskirstys", - prezidentės poziciją išsakė D.Ulbinaitė.

Laikysis griežtos fiskalinės politikos

Finansų ministras R.Šadžius patikino, kad Vyriausybė sieks įgyvendinti griežtą fiskalinę politiką, paskirstyti išlaidas, kad jos skatintų ekonomiką, būtų socialiai teisingos. Pasak jo, planuojama, kad šiais metais valstybės biudžeto deficitas sieks 2,9 proc., o kitąmet - 1,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto.

"Mūsų tikslas paremtas ne tik prognozėmis, bet ir tuo faktiniu įplaukų lygiu, kurį dabar turime. Manome, kad realu įgyvendinti 2,9 proc. tikslą šiais metais. Kitais metais biudžetai suplanuoti taip, kad bendras viešųjų finansų deficitas būtų 1,9 proc. nuo BVP", - sakė R.Šadžius. Ministro vertinimu, tai prisidės prie Lietuvos patikimumo siekiant narystės euro zonoje.

Kalbėdamas apie mažiausiai uždirbančiuosius, ypač kultūros darbuotojų atlyginimus, ministras teigė ieškosiąs galimybių šiek tiek didinti kultūros įstaigų finansavimą, perskirstant finansavimą, tačiau kitose įstaigose turės būti racionalus asignavimų panaudojimas.

Ketvirtadienį Seimas kitų metų biudžeto projektą grąžino Vyriausybei tobulinti. Antrasis biudžeto svarstymas Seime planuojamas gruodžio 5 dieną, priėmimas - iš karto po to vyksiančiame plenariniame posėdyje.

Pasiruoš iki gegužės

Ketvirtadienį Seimas išreiškė savo nuomonę, priimdamas nutarimą ir siūlydamas Vyriausybei svarstyti galimybes nuo kitų metų liepos 1 dienos pradėti pensijų kompensavimą, bet finansų ministras toks optimistiškas nebuvo. Anot jo, aiškus tik terminas, iki kada turi būti parengtos gairės sumažintoms pensijoms kompensuoti.

"Mes tam tikrus pasiūlymus Vyriausybėje (...) planuojame pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos", - žurnalistams sakė R.Šadžius.

Tačiau ministras priminė premjero Algirdo Butkevičiaus žodžius, jog, "kai turėsime pyragą, tuomet jį ir dalinsimės".

"Šiandien, galiu patvirtinti, mes to pyrago dar neturime", - teigė finansų ministras.

Primename, kad nuo kitų metų liepos 1 dienos turėtų prasidėti pensijų kompensavimas. Ketvirtadienį tai numatančiam Seimo narės "darbietės" Virginijos Baltraitienės pateiktam nutarimo projektui "Dėl pensijų kompensavimo" vienbalsiai pritarė 96 Seimo nariai.

Dokumente siūloma Vyriausybei nuo 2014 m. liepos 1 d. pradėti valstybinių socialinio draudimo pensijų ir dideliu mastu sumažintų visų valstybinių pensijų kompensavimą. Nutarime taip pat kalbama apie galimybę ir anksčiau pradėti kompensuoti pensijas, jei dėl gerėjančios šalies ekonomikos 2014 m. pirmojo ketvirčio valstybės biudžeto pajamų surinkimas viršys planuotas pajamas arba atsiras kiti finansavimo šaltiniai.

Lėšas, reikalingas valstybinėms socialinio draudimo pensijoms kompensuoti, siūloma skirti iš valstybės biudžeto.

Seimas pasiūlė Vyriausybei iki kitų metų kovo 1 d. pateikti įstatymų projektus bei paruošti tvarką, pagal kurią bus kompensuojamos sumažintos valstybinės socialinio draudimo pensijos ir dideliu mastu sumažintos visos valstybinės pensijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?