Pieno produktų importo į Rusiją klausimas - vis dar įstrigęs

Lietuviškų pieno produktų importo į Rusiją klausimas lieka įstrigęs, nors Lietuva ir rodo pastangas.

Spalio 7 d. buvo uždraustas lietuviškų pieno produktų importas į Rusiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Spalio 7 d. buvo uždraustas lietuviškų pieno produktų importas į Rusiją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-22 15:31, atnaujinta 2018-02-20 05:22

Ketvirtadienį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius per telefoninį pokalbį su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos ("Rosselhoznadzor") vadovu Sergejumi Dankvertu aptarė lietuviškų pieno produktų eksporto apribojimo ir Rusijos ekspertų audito pieno perdirbimo įmonėse klausimus.

Per pokalbį daugiausia dėmesio skirta "Rosselhoznadzor" ekspertų audito Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse planui aptarti. Anksčiau "Rosselhoznadzor" vadovas buvo paskelbęs, kad toks auditas Lietuvoje turėtų įvykti artimiausiu metu.

"Esu visiškai įsitikinęs, kad Lietuvos pieno gamybos įmonės atitinka tiek Europos Sąjungos, tiek Rusijos keliamus reikalavimus ir gali bet kada Rusijos auditoriams leisti stebėti visą gamybos procesą.

Tačiau atkreipiau kolegos dėmesį, kad šiuo metu atliktas toks auditas nebūtų objektyvus ar tikslingas.

Kol Lietuvos pieno gamintojai negali eksportuoti savo produkcijos į Rusiją ir kol neturime oficialaus atsakymo iš Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnybos, kada šis draudimas galėtų būti atšauktas, tol pieno produktai kaimyninės šalies rinkai nėra gaminami, taigi auditoriai tiesiog neturėtų galimybių įvertinti gamybos procesų tinkamumo," - komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius.

Abiejų institucijų vadovai sutarė, kad "Rosselhoznadzor" ekspertų auditas Lietuvos pieno perdirbimo įmonėse turėtų įvykti kitų metų pradžioje.

Primename, kad "Rospotrebnadzor" nuo spalio 7 dienos uždraudė lietuviškų pieno produktų importą į Rusiją. Spalio 21-25 dienomis Lietuvoje lankęsi "Rospotrebnadzor" ekspertai nurodė sąlygas, kuriomis būtų atkurtas lietuviškų pieno gaminių tiekimas Rusijos rinkoms.

Tarnyba pabrėžė, kad Lietuvos bendrovės turėtų atlikti tyrimą ir pašalinti priežastis, dėl kurių pieno gaminiuose buvo aptikti ftalatai, taip pat ant pakuočių nurodyti tikslią gaminių sudėtį, išspręsti pakuočių žymėjimo neatitikimus Rusijoje galiojantiems standartams, pateikti produkcijos aprašus rusų kalba, kelti kokybės ir saugumo standartus gamintojams, taip pat sparčiau keistis su Rusija informacija apie aptiktus pažeidimus ir laboratorinių tyrimų rezultatus.

Lietuvoje ir ES Rusijos sankcijos vertinamos, kaip politiniai veiksmai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.