Pakaunėje įrengs keltuvą

Pakaunės miestelius Zapyškį ir Kulautuvą ateityje sujungs lyninis keltuvas. Galimybėmis statyti tokį įrenginį domisi garsi kompanija „Leitner“.

Daugiau nuotraukų (0)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 7:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:52 AM

Apžiūrėjęs Nemuno pakrantes ties Zapyškiu ir Kulautuva, Italijoje įsikūrusios „Leitner“ bendrovės eksporto vadybininkas Orkhanas Shirinovas teigė, kad pastatyti tokį keltuvą būtų nesudėtinga. Reikia atlikti geologinius tyrimus vietose, kur stovės atramos, parengti projektą.

Kulautuvoje paplūdimį rengiantys statybininkai jau išasfaltavo automobilių stovėjimo aikštelę. Šalia jos galėtų leistis gondolos. Keltuvo atramoms apsaugoti nuo pavasarinio ledonešio reikės tam tikrų techninių sprendimų, rašo „Lietuvos rytas".

Dešiniajame Nemuno krante keltuvo kabinos bus pakeltos į 46 metrų aukštį, kad netrukdytų jachtoms ir kitiems laivams. Gondolų sienos bus skaidrios, todėl kartu jos taps ir judančia apžvalgos aikštele, iš kurios atsivers įspūdingas kraštovaizdis. Įrenginiu bus galima gabenti ir dviračius.

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbus projektuojančio architekto Gintaro Prikockio uždavinys – siekti, kad architektūros paveldas, modernus keltuvas ir šalia įsikursiantis amfiteatras derėtų tarpusavyje. Gotikinėje XVI a. bažnyčioje numatoma sutvarkyti inžinerines sistemas, pritaikyti erdvę pamaldoms ir koncertams, įrengti specialų visos teritorijos apšvietimą.

Tarpukariu Kulautuva buvo kauniečių mėgstama vasarvietė – dar 1933 m. miestelis paskelbtas poilsiaviete. Ją ypač mėgo prezidentas Antanas Smetona, jo garbei pastatyta Marijos skulptūra, kuri dabar baigiama atnaujinti. Apie 20 km nuo Kauno nutolusi Kulautuva vėl siekia pelnyti kurorto statusą. Čia įsikurs širdies ir kraujagyslių ligomis sergančių ligonių reabilitacijos centras, ketinama išgauti mineralinį vandenį.

Tyro oro ir unikalios aplinkos mėgėjai važiuodavo ir į Zapyškį. Jame lankydavosi rašytojas Vincas Kudirka.

Įrengus lyninį keltuvą aiškius kontūrus turėtų įgauti Kauno rajono savivaldybės kuriamas mažasis Nemuno turizmo žiedas. Projektas svarbus visam regionui, mat, atsiradus turizmo infrastruktūrai, šioje zonoje susidarys palankios sąlygos maitinimo, turizmo paslaugų, sveikatingumo ir kitiems verslams.

Jau paspartėjo ir dviračių trasų iš Marvelės į Kačerginę ir Zapyškį tiesimo darbai. Dviračių takai taip pat nusidrieks dešiniuoju Nemuno krantu nuo Kulautuvos iki Giraitės.

Į mažojo Nemuno turizmo žiedo kompleksą taip pat įsilies Kačerginė, Netonys ir kitos žavios pakaunės vietovės. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.