Su kava ar arbata – nemokamas laikraštis

Dienraštis „The Guardian“ Londone įkūrė savo vardu pavadintą kavinę, kurioje maistą perkantys lankytojai nemokamai gauna dienraštį ir galimybę naudotis ant stalo esančiu kompiuteriu, rašo „Lietuvos rytas“.

Dienraščio „The Guardian“ kavinės klientai Londone nemokamai gauna laikraštį ir galimybę naudotis kompiuteriu.<br>R.Butrimo nuotr.
Dienraščio „The Guardian“ kavinės klientai Londone nemokamai gauna laikraštį ir galimybę naudotis kompiuteriu.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 28, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:53 AM

Tai pirmoji konkretaus dienraščio kavinė Jungtinėje Karalystėje. „The Guardian“ jų ketina steigti daugiau, nes mano, kad tai gali padėti populiarinti dienraštį ir sustabdyti jo tiražo mažėjimą.

„The Guardian“, kaip ir daugelio pasaulio valstybių dienraščių, tiražas pastaraisiais metais sumažėjo, nes skaitytojus bei reklamos užsakovus ėmė labiau vilioti elektroninė žiniasklaida.

Tačiau šis britų leidinys ėmė aktyviai ieškoti papildomų pajamų: vienas pirmųjų įvedė mokestį už laikraščio skaitymą internete, pradėjo internetu prekiauti elektronikos, namų apyvokos prekėmis, rūbais, turistinėmis kelionėmis.

Be to, šis britų dienraštis prikalbino kitus laikraščius rengti bendras spausdintinės žiniasklaidos propagavimo akcijas.

Pavyko susitarti ir su keliais stambiais Jungtinės Karalystės prekybos tinklais, kad nusipirkus tam tikrą prekių kiekį jie leistų pirkėjui nemokamai išsirinkti vieną laikraštį.

Pavyzdžiui, „Waitrose“ parduotuvėse laikraštį nemokamai galima paimti nusipirkus prekių už penkis svarus (per 20 litų).

Tokie veiksmai padėjo.

„The Guardian“ neseniai nustebino verslo analitikus, nes pastaruosius du mėnesius laikraščio tiražas ne tik nebekrito, bet ir po truputį augo.

Mat iki šiol ekspertai sutartinai trimitavo, kad toliau neišvengiamai plėsis elektroninė žiniasklaida, o spausdintų laikraščių ir žurnalų tiražai mažės.

Manoma, kad „The Guardian“ tiražo kilimą nulėmė tai, jog šis dienraštis tapo didžiausiu buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros darbuotojo Edwardo Snowdeno gynėju.

Apie Amerikos slaptųjų tarnybų sekamus piliečius prabilęs ir į Rusiją pabėgęs E.Snowdenas būtent šiam dienraščiui buvo patikėjęs savo informaciją. JAV prašoma Jungtinės Karalystės valdžia ėmė spausti „The Guardian“, o kai kurie vietos politikai laikraštį apkaltino kenkiant valstybei.

Tačiau dienraštis vyriausybės spaudimui nepasidavė.

Jį solidariai parėmė įtakingi kitų šalių laikraščiai, o skaitytojai pripažino kaip labiausiai vertą pasitikėjimo.

Lietuviai aplenkė

Britų dienraščio kavinė toli gražu nėra naujas išradimas. Dar 2011 metų vasarą Palangoje atidaryta kavinė „Lietuvos rytas“.

J.Basanavičiaus gatvėje įsikūręs baras veikė ir anksčiau, tačiau buvo nuspręsta jį atnaujinti ir suteikti vieno žinomiausių mūsų šalies prekės ženklų pavadinimą.

„Lietuvos ryto“ barą atidaręs Palangos meras Šarūnas Vaitkus tuomet žadėjo, kad rytinę miesto apžiūrą jis nuolat užbaigs būtent čia, sekdamas naujausias šalies ir pasaulio žinias.

Kaip ir Londono „The Guardian“, „Lietuvos ryto“ baro lankytojai kas dieną čia gali rasti naujausią dienraščio numerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.