Kainos litais ir eurais - po 30 dienų nuo sprendimo įsivesti eurą

Lietuvos Vyriausybei priėmus

Lietuvos Vyriausybės tikslas - euras nuo 2015-ųjų.<br>123rf nuotr.
Lietuvos Vyriausybės tikslas - euras nuo 2015-ųjų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 4, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:50 PM

Svarstant Finansų ministerijos pateiktas Nacionalinio euro įvedimo plano įgyvendinimo priemones, nebuvo pritarta ūkio ministro Evaldo Gusto pasiūlymui šį terminą pailginti iki 60 dienų. Tam nepritarė finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Juo labiau, kad Lietuvos atveju kursas yra žinomas. Kai kurios parduotuvės kainas jau dabar skelbia dviem valiutomis. O kaip susidėlios praktika - pasižiūrėsime. Be to, už tam tikrą techninį nesklandumą, jei įmonė nespėjo kainų tučtuojau pradėti skelbti dviem valiutomis, kol kas baudų ar bausmių nėra numatyta. Bet aš manau, kad mes turėtume mobilizuotis ir neatidėlioto to dvigubo kainų skelbimo“, - sakė finansų ministras.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sakė, kad Europos Komisijos (EK) ir Europos centrinio banko rekomendacijos Lietuvai dėl galimybės įsivesti eurą bus žinomos jau 2014 metų birželį, todėl prekybos įmonėms užteks laiko pasiruošti.

„Mano galva, 30 dienų yra pakankama, nes mes kalbame apie 30 dienų po oficialaus sprendimo priėmimo. Akivaizdu, kad rekomendacijos tiek iš Europos centrinio banko, tiek iš Europos Komisijos bus žinomos jau birželio mėnesį. Todėl tikrai verslas galės ruoštis“, - sakė V.Vasiliauskas.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad dėl plano įgyvendinimo jam privalės būti atsiskaitoma kas mėnesį. Dėl to premjeras išsakė pastabų ir Ūkio ministerijai.

„Tikrai Ūkio ministerijai reikia labai pasistengti likviduoti dabartinį atsilikimą. Kartą per mėnesį mano kabinete bus atsiskaitoma, kas yra nuveikta, kokie padaryti darbai. Dabar kitas susitikimas bus prieš Kalėdas“, - Vyriausybės posėdyje sakė ministras pirmininkas.

Vyriausybės patvirtintame priemonių plane numatomos aiškios valstybės institucijų užduotys, jų įgyvendinimo terminai bei kas kontroliuos, kaip šios užduotys įgyvendinamos.

Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad valstybė stiprins kainų stebėseną atliksiančių institucijų pajėgumus, taip pat kvies įmones ir jų asociacijas pasirašyti geros verslo praktikos memorandumą, kuriuo verslas pasižadėtų sąžiningai perskaičiuoti kainas ir nesinaudoti euro įvedimu kaip pretekstu joms nepagrįstai didinti.

Euro įvedimui - 20 mln. litų

Lietuvai ruošiantis nuo 2015 metų sausio įsivesti eurą, finansų ministras Rimantas Šadžius sako, jog visuomenės informavimo kampanijai ir informacinių technologijų (IT) pertvarkymui gali būti skirta daugiau kaip 20 mln. litų.

R.Šadžius trečiadienį žurnalistams sakė, jog informacinė kampanija galėtų kainuoti iki 10 mln. litų, o IT sistemų pertvarkymas - keliolika milijonų.

„Tai nėra pigus malonumas. Visuomenės informacinė kampanija galėtų kainuoti iki 10 mln. litų. Visuomenės informavimo strategija paremta idėja, kad mes turime teikti informaciją - nereklamuoti, nežaismingai vilioti žmones, bet būtent informuoti. Kitų šalių patirtis rodo, kad įvedant valiutą žmonės drąsiau jaučiasi, kai jie tiksliai žino, kokia tai valiuta, kaip atrodo monetos ir banknotai, kaip viskas bus daroma, kokios bus procedūros“, - Vyriausybėje žurnalistams sakė finansų ministras.

„Informacinių sistemų pertvarkymas bus taip pat bus sudėtingas uždavinys - kelioliką milijonų litų tikrai kainuos“, - pridūrė R.Šadžius.

Jo teigimu, išlaidos pasirengti euro įvedimui numatytos 2014 metų biudžeto projekte, kurį šiuo metu svarsto Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.