Už verslo plėtrą – valstybės padėka

Padėkoti verslo atstovams už sėkmingai įgyvendintus verslo projektus, pasiektus rezultatus, indėlį kuriant šalies ekonomiką. Ūkio ministerija jau devintus metus iš eilės rengia Verslo dieną ir geriausiems šalies verslininkams teikia apdovanojimus „Už nuopelnus verslui“.

Lrytas.lt direktorius R.Baltaduonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lrytas.lt direktorius R.Baltaduonis.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 5, 2013, 7:38 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 2:29 PM

Šiemet įmonės pretendavo į aštuonias nominacijas. Iš gautų paraiškų Ūkio ministerijos sudaryta komisija konkursui kiekvienoje nominacijoje atrinko po tris geriausias įmones. Iš viso konkurse susirungė 24 pretendentės.

Moterys gali daryti verslą

Kosmetikos bendrovės „Uoga uoga“ įkūrėjos Jelena Sokolovska ir Jovita Vyšniauskienė nesitikėjo, kad bus įvertintos šiemetėje apdovanojimų ceremonijoje.

Mat jos Ūkio ministerijos rengiamame konkurse pavyko nugalėti jau pernai. Tiesa, 2012-aisiais jos buvo įvertintos kaip verslo naujokės, o šiemet laurus nuskynė „Verslios moters“ kategorijoje.

Joms apdovanojimą įteikė verslininkas Benas Gudelis, kurio vadovaujamo grožio verslo įmonėse dauguma darbuotojų yra moterys.

„Moterys yra kur kas ištvermingesnės už vyrus“, - pabrėžė B.Gudelis.

„Lietuvoje bendruomenė turbūt dar nemato moterų kaip verslininkių. Tačiau mūsų verslas moteriškas, tarp mūsų partnerių, klientų – 95 proc. moterų. Mes niekada nejautėme, kad mums būtų sunkiau nei vyrams“, - lrytas.lt kalbėjo J.Sokolovska.

Ji sakė, kad šiemetinis įvertinimas ne tik malonus, bet ir naudingas. Naudą verslo partnerės pajuto dar pernai.

„Visai mūsų komandai tai buvo maloni staigmena, be to, apie šį įvertinimą įrašydavome rengdamos įvairius projektus, dalyvaudamos įvairiuose tarptautiniuose konkursuose. Tokie įvertinimai rodo, kad nors mūsų įmonė yra maža, bet vertinama ir žinoma“, - džiaugėsi J.Sokolovska.

 Kategorijoje „Tvirtas žingsnis į eksporto rinkas“ nugalėjo biotechnologinės farmacijos įmonė „Sicor Biotech“, kurianti ir gaminanti biofarmacinius preparatus pagal pažangiausias pasaulyje mokslo ir gamybos technologijas, remdamasi genų inžinerija ir biotechnologijomis.

Apdovanojimą šiai įmonei įteikė verslininkas Visvaldas Matijošaitis.

„Mums svarbu, kad Lietuvos visuomenė žinotų, kiek svarbios Lietuvai, šalies ūkiui įmonės, kurios dirba globalioje rinkoje. O kai iš tiek daug įmonių patenki į nominantų trejetuką, yra didelis įvertinimas“, - sakė  „Sicor Biotech“ vadovas Giedrius Žunda.

Arčiau visuomenės

„Socialinio inovatoriaus“ nominacijoje konkurentus įveikė bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“. Ši tarptautinė įmonė, siūlanti produktus ir paslaugas mokslo srityje, 2011 metais kartu su Vilniaus universitetu pradėjo projektą „Mobilioji bioklasė“.

Mobiliojoje bioklasėje yra sumontuota daugiau kaip 130 tūkst. litų vertės „Thermo Fisher Scientific“ mokslinė įranga.

„Mobilioji bioklasė“ jau aplankė 90 mokyklų 60 Lietuvos miestų ir miestelių. Programoje dalyvavo daugiau kaip 2200 moksleivių ir 150 mokytojų. Projekto dalyviai, jaunieji mokslininkai iš Vilniaus universiteto, jau nukeliavo jau per 13 tūkst. kilometrų.

Socialinių iniciatyvų svarbą teikdama apdovanojimą pabrėžė ir TV 3 vadovė Laura Blaževičiūtė.

„Nepakanka, kad įmonė būtų moderni, svarbus ir socialinis veiksnys. Mes dirbame ne dėl nominacijų. Nuoširdžiai šnekamės su visuomene ir norime jiems papasakoti, ką mes darome gera. Šis apdovanojimas – signalas, kad mus girdi, kad tėvynė Lietuva įvertina“, - apdovanojimu džiaugėsi „Thermo Fisher Scientific“ generalinis direktorius Algimantas Markauskas.

Įveikė konkurentus

Įvertinimą pelnė ir Mildos Mitkutės ir Justo Janausko įkurtas didžiausias Europoje drabužių mainų portalas manodrabuziai.lt. Už Lietuvos ribų jis žinomas „Vinted“ prekės ženklu. Prieš penkerius metus Lietuvoje startavęs portalas yra daugiau nei internetinė drabužių parduotuvė – tai socialinis projektas, skatinantis prasmingą vartojimą.

Teikdamas apdovanojimą „Microsoft Lietuva“ vadovas Kristijonas Kaikaris sakė, kad jam dažnai tenka susidurti su daug jaunų verslininkų.

„Kad šie jauni verslininkai sugebėjo įgyvendinti savo idėjas ir jas išplėsti už Lietuvos ribų, yra didelis pasiekimas“, -- kalbėjo K.Kaikairis.

Nugalėtojai sakė, kad prieš perkant naujus drabužius verta pagalvoti, kad galima pratęsti jau dėvėtam gyvenimą.

„Inovatyvių sprendimų lydere“ tapo  viena didžiausių Lietuvos žemės ūkio verslo bendrovių Baltijos šalyse „Agrochema“.  Šiai įmonei apdovanojimą įteikė verslininkas Ilja Laursas.

Viršutinio ir apatinio trikotažo gamintoja „Garlita“, įsikūrusi Kauno rajone, nugalėjo kategorijoje „Nauji pramoniniai sprendimai“.

„Teko šioje įmonėje lankytis ir matyti, ką ir kaip jie gamina“, - gyrė „Garlitą“  teikdamas apdovanojimą ministras E.Gustas.

Už „Drąsias investicijas“ įvertinta įmonė „Mirosta“. Ši Plungės rajone įsikūrusi įmonė, geriau žinoma savo prekės ženklu LHM, užsiima aukštos kokybės medinių namų gamyba ir statyba. Net 95 proc. įmonės produkcijos eksportuojama į Skandinavijos šalių rinkas. Už drąsą ją gyrė apdovanojimą teikdamas „BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

Kategorijoje „Sėkminga verslumo iniciatyva“ rungėsi bendrovės, kurios per pastaruosius ketverius metus įgyvendino verslumą ugdančią ir populiarinančią veiklą, projektą ar iniciatyvą.

Įteikti prizą nugalėtojai buvo patikėta  vienam garsiausių Lietuvoje virtuvės šefų Liutaurui Čeprackui. Jis vylėsi, kad šioje nominacijoje nugalės tuoj atsidarysiančios kavinės „Pirmas Dublis“ šeimininkas.

Tačiau nugalėjo įmonė „App Camp“. Ji - Lietuvos mobiliųjų programėlių gamybos ir jų leidybos srities lyderė.

Nugalėtoją rinko ir skaitytojai

Labiausiai verslui nusipelniusią įmonę rinko ir lrytas.lt skaitytojai. Portale paskelbto balsavimo metu kaip geriausia buvo išrinkta įmonė “Fima”. Ši bendrovė apdovanojimuose verslui buvo nominuota Inovatyvių sprendimų lyderės kategorijoje.

Tai intelektinių inžinerinių sprendimų lyderė Baltijos šalyse, projektuojanti ir diegianti telekomunikacijų, saugos, automatikos, duomenų centrų, transportui ir energetikai skirtus sprendimus. Vienas iš naujausių jos projektų – „Fortum Klaipėda“ jėgainei skirti sprendimai.

„Mes esame greiti, inovatvūs ir verslūs. Viso to rezultatas – milijonas žmonių, kurie skaito mus kiekvieną dieną“, - kalbėjo lrytas.lt direktorius Ričardas Baltaduonis teikdamas apdovanojimą Fima“ vadovui Gintarui Juknevičiui.

Lrytas.lt savo nugalėtojai skyrė 20 tūkst. litų vertės reklaminio ploto.

Įvertino studentų darbus

Per Verslo dienos renginį taip pat apdovanoti aukštųjų universitetinių mokyklų studentų magistro darbų konkurso nugalėtojai, jų vadovai. Pirmosios vietos laimėtoja tapo Aistė Tarvydaitė ir jos darbo vadovas profesorius Valentinas Navickas už magistro darbą „Lietuvos verslo perkėlimo į Kinijos rinką galimybės“.

 Antroji vieta skirta Justinai Banionienei ir jos darbo vadovei profesorei Loretai Valančienei už magistro darbą „Investicijų į technologijas ir makroekonominių rodiklių sąryšio vertinimas“.

Trečiąją vietą laimėjo Vytautė Dlugoborskytė ir jos darbo vadovė profesorė Monika Petraitė už magistro darbą „Gimusių globaliomis mokslo ir technologinėmis žiniomis imlių antrepreneriškų įmonių formavimosi veiksniai“.

Ūkio ministras E.Gustas įteikė ministerijos padėką Aidai Navickaitei ir jos darbo vadovui doktorantui Mindaugui Sinkevičiui už magistro darbą „Vartotojų pasitenkinimo didinimas smukaus ir vidutinio verslo kontekste'.

Pasirašė memorandumą

Renginyje buvo pasirašytas Ūkio ministerijos ir Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) tarybos memorandumas. Parašus ant šio susitarimo suraitė ūkio ministras Evaldas Gustas ir Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.

Memorandumu susitarta bendradarbiauti skatinant verslumą ir smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą, gerinant investicinę aplinką, tobulinant viešųjų pirkimų sistemą, plečiant inovatyvią ekonomiką.

Dėl apdovanojimų grūmėsi 24 įmonės

„Versli moteris“ – Ieva Grinaveckienė („Rakada“), Jelena Sokolovska ir Jovita Vyšniauskienė („Uoga Uoga“), Laima Vėželienė („Ex prompto“).

„Drąsios investicijos“ –  „Kauno grūdai“,  „Mirosta“,  „Retal Baltic“.

„Inovatyvių sprendimų lyderis“ –  „Agrochema“,  „App Camp“,  „Fima“.

„Jaunas ir verslus“ – Deivydas Praspaliauskas („Pirmasis dublis“), Gediminas Kriauza („Office System“), Milda Mitkutė ir Justas Janauskas („Manodrabužiai.lt“).

„Nauji pramoniniai sprendimai“ –  „Baltic Solar Energy“,  „Garlita“, „K2 LT“.

„Sėkminga verslumo iniciatyva“ –  „App Camp“, „Lietuvos Junior Achievement“, Lietuvos inžinerinės pramonės asociacija „Linpra“.

„Socialinis inovatorius“ – „Fidus production“, „JCDecaux Lietuva“,  „Thermo Fisher Scientific Baltics“.

„Tvirtas žingsnis į eksporto rinkas“ – „Baltic Orthoservice“,  „Naujasis Nevėžis“,  „Sicor Biotech“.

Apdovanojimų „Už nuopelnus verslui“ nugalėtojai

„Versli moteris“ - Jelena Sokolovska ir Jovita Vyšniauskienė (bendrovė „Uoga Uoga“)

„Inovatyvių sprendimų lyderis“ - bendrovė  „Agrochema“

„Jaunas ir verslus“ - Milda Mitkutė ir Justas Janauskas (bendrovė „Manodrabužiai.lt“)

„Tvirtas žingsnis į eksporto rinkas“ - bendrovė „Sicor Biotech“

„Socialinis inovatorius“ - bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“

„Nauji pramoniniai sprendimai“ - bendrovė „Garlita“

„Drąsios investicijos“ - bendrovė „Mirosta“

„Sėkminga verslumo iniciatyva“ - bendrovė „App Camp“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.