Lietuvos veterinarams – ES padėka

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pusmetis buvo rimtas išmėginimas Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Tačiau jos indėlį palankiai įvertino ES.

ES Tarybos Vyriausiųjų veterinarijos gydytojų darbo grupės posėdyje Briuselyje VMVT direktoriui J.Miliui (antras iš kairės) pareikšta asmeninė padėka už pasiekimus maisto ir veterinarijos srityje.
ES Tarybos Vyriausiųjų veterinarijos gydytojų darbo grupės posėdyje Briuselyje VMVT direktoriui J.Miliui (antras iš kairės) pareikšta asmeninė padėka už pasiekimus maisto ir veterinarijos srityje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2013, 6:24 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:20 PM

ES Tarybos Vyriausiųjų veterinarijos gydytojų darbo grupės posėdyje Briuselyje VMVT direktoriui Jonui Miliui pareikšta asmeninė padėka už pasiekimus maisto ir veterinarijos srityje.

„Jūsų asmeninio iniciatyvumo ir kompetencijos, taip pat puikios ekspertų komandos dėka šį pusmetį pavyko daug nuveikti“, -- Briuselyje kalbėjo Europos Komisijos Sveikatos ir vartotojų reikalų generalinio direktorato (DG SANCO) generalinio direktoriaus pavaduotojas maisto grandinės klausimais Ladislavas Miko.

Jis ypač išskyrė lietuvių darbą svarstant keletą svarbių dokumentų, tokių kaip finansinis dokumentas, gyvūnų sveikatos ir valstybinės kontrolės reglamentų projektai.

„Jūsų patirtis buvo labai vertinga plėtojant tarptautinius ryšius, ypač Europos Komisijos derybose su Rusijos Federacija. Šiame kontekste be galo svarbus ir naujo pasienio veterinarijos patikros punkto Kybartuose atidarymas“, – pabrėžė L.Miko.

Jo teigimu, konferencijos mėsos saugos ir kokybės kontrolės procesų modernizavimo bei gyvūnų gerovės klausimais, kurias organizavo VMVT drauge su Europos Komisija, sulaukė didžiulio socialinių partnerių, nevyriausybinių organizacijų ir verslo asociacijų susidomėjimo. Per konferencijas vykusios diskusijos padėjo Europos Komisijai spręsti klausimus, rengiant būtinus teisės aktų pakeitimus šiose srityse.

L.Miko už puikų darbą taip pat padėkojo Lietuvos veterinarijos ir fitosanitarijos atašė Briuselyje Žilvinui Ilevičiui bei visoms darbo grupėms pirmininkavusiems ekspertams – VMVT direktoriaus pavaduotojams Vidmantui Paulauskui, Zenonui Stanevičiui, Skubios veiklos skyriaus vedėjui Mariui Masiuliui ir kitiems.

„Europos Komisijos aukščiausių pareigūnų, taip pat ES valstybių vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų pareikšta padėka ir puikus visos mūsų tarnybos ekspertų komandos darbo įvertinimas – puiki šventinė dovana.

Pastarasis pusmetis nebuvo lengvas, tačiau džiaugiuosi, kad pirmasis blynas neprisvilo, ir Lietuvos specialistų darbas pirmininkaujant ES Tarybos darbo grupėms sulaukė tokių šiltų ir puikių atsiliepimų. Tai dar kartą patvirtina, kad užaugome ir sutvirtėjome, tapome lygiaverčiais partneriais, kurių nuomonė ir pozicija gerbiama, kurių patirtis ir gebėjimai – vertinami“, – priimdamas padėką kalbėjo VMVT direktorius Jonas Milius.

Šį pusmetį įvyko 4 Vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų susitikimai, vienas jų suorganizuotas Lietuvoje. Veterinarijos ekspertų (Potsdamo pogrupis) darbo grupė, pirmininkaujama VMVT direktoriaus pavaduotojui V.Paulauskui, buvo susirinkusi 3 kartus ir aptarė veterinarinės kontrolės klausimus, susijusius su Kanada, JAV, Naująja Zelandija, Čile, Peru ir Kolumbija, Meksika, Korėja, Tailandu, Kinija, Rusijos Federacija ir Muitų sąjunga.

Pirmininkaujant Lietuvos veterinarijos ir fitosanitarijos atašė Žilvinui Ilevičiui, surengti trys jungtinės veterinarijos ir fitosanitarijos ekspertų darbo grupės bei trys atašė darbo grupės posėdžiai. Šiuo metu vyksta derybos su Europos Parlamentu.

Veterinarijos ekspertų (Gyvūnų sveikatos pogrupis) darbo grupė, pirmininkaujama Skubios veiklos skyriaus vedėjo M.Masiulio, per 4 posėdžius baigė nagrinėti pasiūlymą dėl gyvūnų sveikatos reglamento. Gruodžio 16 dieną numatomas paskutinis šios darbo grupės susitikimas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai laikotarpiu.

Jungtinės veterinarijos ekspertų (Visuomenės sveikatos pogrupis) ir fitosanitarijos ekspertų darbo grupės, pirmininkaujamos VMVT direktoriaus pavaduotojui Z.Stanevičiui, 5 posėdžių metu svarstė pasiūlymą dėl oficialios kontrolės reglamento ir išnagrinėjo per 70 straipsnių iš 162-jų.

Pirmininkauta dviem 2 Codex Alimentarius posėdžiams -- dėl veterinarinių vaistų liekanų maisto produktuose ir dėl maisto higienos. Prieš kiekvieną šių posėdžių buvo organizuoti koordinaciniai posėdžiai Briuselyje.

Taip pat pastarąjį pusmetį kartu su neformaliu Vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų susitikimu Vilniuje, su Sveikatos ir vartotojų apsaugos generalinis direktoratu (SANCO) ir Techninės pagalbos ir keitimosi informacija biuru (TAIEX) buvo organizuotas seminaras „Prevencinių priemonių taikymas ir stiprinimas siekiant sumažinti esamą klasikinio ir afrikinio kiaulių maro patekimo riziką į Europos Sąjungą“, kuriame dalyvavo trečiųjų šalių ir ES atstovai.

Spalio 15 dieną Briuselyje vykusioje konferencijoje buvo diskutuota mėsos kontrolės modernizavimo klausimais.

Spalio 28 d. Briuselyje įvyko konferencija šunų ir kačių gerovės klausimais „Kuriame Europą, kuri rūpinasi gyvūnais augintiniais“.

Spalio 29 d. Europos Komisija, bendradarbiaudama su pirmininkaujančia Europos Sąjungos Tarybai Lietuva ir kai kuriomis nevyriausybinėmis organizacijomis, organizavo konferenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.