Vištų armija gąsdina pienininkų tvirtovę

„Vičiūnų“ įmonių grupės ir jos partnerių įžūlus užmojis Telšių rajone įrengti vieną didžiausių Europos paukštynų grėstų mirties nuosprendžiu „Žemaitijos pienui“. Dėl to pavojaus varpais jau skambina ne tiktai žemaičiai, bet ir Vilniaus politikai.

Nuogąstaujama, kad netoli Telšių įkurdinus beveik milijoną vištų kiltų didelė grėsmė kitam čia plėtojamam verslui.
Nuogąstaujama, kad netoli Telšių įkurdinus beveik milijoną vištų kiltų didelė grėsmė kitam čia plėtojamam verslui.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 18, 2013, 6:07 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:58 PM

Įspūdingo dydžio kompleksas turėtų iškilti 29 hektarų žemės sklype, apleisto paukštyno teritorijoje Anulėnuose.

Vištidėse būtų įkurdinta apie 800 tūkst. paukščių, veiktų kiaušinių perdirbimo cechas, pašarų gamybos linija.

Politiko ir verslininko Visvaldo Matijošaičio kontroliuojama „Vičiūnų“ įmonių grupė paskelbė apie planus investuoti 80 mln. litų.

Tačiau ši investicija kelia didžiulį pavojų ne ką pigesnei ir net 850 žmonių įdarbinusiai „Žemaitijos pieno“ bendrovei.

Abi įmones skirtų apie 800 metrų, todėl dėl sanitarijos standartų neatitikimo pienininkams iškart užsivertų daugelis užsienio rinkų.

Giriasi technologijomis

„Vičiūnų“ grupė dar prieš dvejus metus paskelbė apie užmojus atgaivinti apleistą Anulėnų paukštyną, kuriame vištos būtų įkurdintos narvuose su kompiuterizuotu mikroklimato palaikymu, automatiniais paukščių šėrimo, kiaušinių surinkimo ir mėšlo šalinimo konvejeriais.

Senus pastatus žadama pakeisti naujais, o juose įdiegti naujausias gamybos ir paukščių auginimo technologijas, kurios esą stipriai mažintų poveikį aplinkai.

Anulėnų paukštyne planuojama įrengti kiaušinių perdirbimo cechą, galintį pagaminti daugiau kaip 60 tonų produkcijos per parą. Vienas tokių kiaušinių produktų – milteliai.

Komplekso teritorijoje numatyti kiaušinių rūšiavimo ir fasavimo, taip pat pašarų gamybos cechai.

Mato riziką visam miestui

Tačiau „Vičiūnų“ grupės projektas jau sukėlė šurmulį Seimo Aplinkos apsaugos komitete. Jo pirmininkas Algimantas Salamakinas pareiškė, kad verslai neturėtų kenkti vienas kitam.

Politikui susirūpinimą kelia itin didelė paukščių koncentracija ties Telšių miesto riba.

Priminęs, kad „Žemaitijos pieno“ įmonė veikia daugybę metų, maždaug pusę gaminių eksportuoja, parlamentaras mano, jog pirmiausia reikėtų įvertinti jos situaciją ir poreikius.

Pasak A.Salamakino, Rytų šalys itin jautriai reaguoja į higienos normų nesilaikymą gaminant maisto produktus, todėl tikrai atsisakytų „Žemaitijos pieno“ gaminių, o maždaug pusė specialistų netektų darbo.

„Jeigu paukščius užkluptų epidemija, aplink paukštyną būtų suformuota 3 kilometrų sanitarinė apsaugos zona.

Tuomet neaišku, kuriam laikui tektų uždaryti ne tik „Žemaitijos pieną“, bet ir kitas netoliese esančias įmones“, – kalbėjo Seimo komiteto pirmininkas.

Manoma, kad dėl pastarosios priežasties „Vičiūnų“ grupė nenori naujojo paukštyno statyti prie jau veikiančių savo įmonių.

Pasipriešino ir gyventojai

„Patekome į labai nepalankią situaciją. 800 tūkstančių paukščių visai šalia miesto atrodo grėsmingai“, – kalbėjo Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas.

Pripažinęs, jog numatyta iš tiesų didelė investicija, S.Urbonas svarstė, kad ekonominė nauda neturėtų nusverti žmonių interesų ir aplinkos apsaugos reikalavimų.

„Vičiūnų“ projektui priešinasi ir vietos bendruomenė. Mat dalis gyvenamųjų namų atsidurtų prie pat komplekso.

Įžvelgė klaidinančių duomenų

Netrukus bus pateikta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita ir įvairios atsakingos institucijos paskelbs savo išvadas dėl būsimo paukštyno.

Po to Aplinkos apsaugos agentūra priims galutinį sprendimą.

S.Urbono nuomone, jis gali būti paskelbtas po kelių savaičių.

Vasaros pradžioje jau buvo pateikta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas joje įžvelgė klaidinančių duomenų.

Todėl nurodyta ataskaitą papildyti detaliau išnagrinėjus neigiamą poveikį socialiniu ir ekonominiu požiūriu, įvertinti ekstremalių situacijų valdymą, taip pat pakartoti ataskaitos derinimo procedūrą.

Galbūt šią problemą būtų galima išspręsti parengus mažesnio paukštyno projektą?

„Jokių oficialių pasiūlymų mažinti laikomų paukščių skaičių negavau“, – tvirtino Telšių rajono savivaldybės direktorius S.Urbonas.

Tikisi protingo sprendimo

„Vičiūnų“ paukštyno atsiradimas turėtų įtakos produkcijos eksportui ne tik į Rusiją, bet ir į Europos Sąjungą, kitas šalis“, – įsitikinęs bendrovės „Žemaitijos pienas“ generalinis direktorius Robertas Pažemeckas.

Pasak įmonės vadovo, visa išsami informacija apie poveikį verslui pateikta Telšių rajono savivaldybei, jai teks priimti reikšmingus sprendimus. Kokių reikėtų tikėtis?

„Labai norėtume, kad nugalėtų sveikas protas“, – kalbėjo R.Pažemeckas.

Regi politikos šešėlį

„Senas paukštynas šioje vietoje stovėjo daugybę metų ir jo veikla niekam nekenkė. Kai sumanėme statyti šiuolaikišką paukštyną, jis pradėjo trukdyti“, – kalbėdamas su „Lietuvos rytu“ stebėjosi „Vičiūnų“ įmonių grupės verslo planavimo ir analizės vadovas Tomas Bagdonavičius.

T.Bagdonavičius įsitikinęs, kad dabar reiškiami priekaištai yra pertekliniai, ir įžvelgia siekį naudoti politinius svertus.

„Vičiūnų“ įmonių grupės atstovui taip pat kelia nuostabą vietos valdžios pozicija. Mat, anot T.Bagdonavičiaus, solidžios jų bendrovės investicijos padėtų sukurti naujų darbo vietų ir papildytų rajono biudžetą.

Patariama ieškoti kito sklypo

Jonas Milius

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius

„Konfliktas tarp dviejų žinomų šalies įmonių niekam nebūtų naudingas. Jeigu paukštyne bus auginama tiek vištų, kiek dabar numatyta, atsiras rimtų problemų.

Nesilaikant higienos normų tiek Rusija, tiek kitos

šalys neįsileistų „Žemaitijos pieno“ produkcijos.

Galbūt investuotojai naujam paukštynui galėtų paieškoti naujos vietos, nes laisvų tinkamų sklypų šalyje tikrai galima rasti.“

Mūšis – ir dėl Vievio paukštyno

* 2012-ųjų pavasarį „Vičiūnų“ įmonių grupė įsivėlė į didžiulį konfliktą su kauniečio verslininko Tautvydo Barščio kontroliuojama „KG Group“ dėl Vievio paukštyno.

* „KG Group“ valdė 24 proc. šios įmonės akcijų, o dėl patiriamų nuostolių jai buvo iškelta bankroto byla.

* Pernai vasarį bankas „Swedbank“ pateikė pasiūlymą išpirkti apie 53 mln. litų siekiantį jų reikalavimą Vievio paukštynui.

* Tuomet į paukštyną nusitaikė su „Vičiūnų“ grupe susijusi bendrovė, ir „Swedbank“ pasirinko šį pasiūlymą. Pasirinko gal ir dėl to, jog T.Barštys nenorėjo, kad bankas kištųsi į šį procesą.

* Paskutinę akimirką „KG Group“ mėgino gelbėti iš rankų slystantį turtą, bankui pervedė 20 mln. litų, tačiau pinigai buvo grąžinti.

* Kai Vievio paukštyne įsitvirtino „Vičiūnų“ įmonė, „KG Group“ išsivežė jai priklausančias vištas, kurios sudarė apie 80 proc. visų paukščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.