Viaduko rekonstrukcijos darbai gyventojus įkalins trims mėnesiams

Vingytės kaimo (Kauno r.) ir jame įsikūrusių dviejų sodininkų bendrijų gyventojai 3 mėnesius ruošiasi gyventi lyg apsiaustyje – kaupia malkų atsargas, skuba apsirūpinti dujų balionais ir labai bijo susirgti, mat jų būstai bus pasiekiami tik pėsčiomis, rašo „Lietuvos rytas“.

M.Paltanavičienė paprašė sūnaus kuo greičiau parūpinti anglių atsargų.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Paltanavičienė paprašė sūnaus kuo greičiau parūpinti anglių atsargų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 21, 2013, 12:00 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:51 PM

Vietos gyventojai vos prieš savaitę išgirdo netikėtą naujieną – iškart po Naujųjų metų bus laikinai uždaryta vienintelė įvaža, esanti po geležinkelio viaduku. Iš kitų pusių vietovę juosia upė, pelkės, miškai ir pievos.

Ties esamais geležinkelio bėgiais šiuo metu tiesiama nauja europinės vėžės geležinkelio linija „Rail Baltica“, todėl reikės rekonstruoti ir viaduką.

Mažiausiai tris mėnesius maždaug šimtui žmonių teks ropštis per geležinkelio sankasą pėsčiomis. Gyventojai juokauja, kad turbūt reikės nuomotis sraigtasparnį, nes tai bus patogiausias būdas pasiekti miestą.

Skuba pasirūpinti atsargomis

Nuo geležinkelio viaduko iki artimiausio namo – maždaug pusė kilometro, o pensininkei Magdalenai Paltanavičienei pėsčiomis reikės eiti kilometrą.

„Paprašiau, kad sūnus atvežtų daugiau anglių krosniai kūrenti, žmonės skuba pasirūpinti dujų balionais“, – pasakojo kaunietė. Labiausiai ji jaudinasi, kad nesusirgtų. Jeigu smarkiai prisnigtų ir dėl ūmios ligos reikėtų kviesti greitosios pagalbos medikus, nunešti pacientą iki automobilio kiltų rimtų sunkumų.

Vakare ar naktį galbūt padėtų kaimynai, o ką daryti dieną, kai dauguma žmonių išvyksta į darbą?

Sodininkų bendrijoje įsikūrusi Erika Čeponienė jaudinasi dėl vaikų saugumo: „Jeigu tėvai dirba, mažamečiams po pamokų teks vieniems kirsti geležinkelio bėgius.“

Moteris pasakojo, kad anksčiau ant sankasos šlaito buvo įrengti laiptai, tačiau statybininkai ir juos nugriovė. Kaunietė vylėsi, kad bent jais bus pasirūpinta, kitaip įkopti į šlaitą bus neįmanoma.

Nebenori saugoti būstų

Per gyventojų susitikimą su Rokų seniūne Dale Žėkiene buvo pranešta, kad gyventojų automobiliams bus įrengtos specialios aikštelės kitapus geležinkelio linijos.

„Jeigu jų niekas nesaugos, automobiliai taps puikiu plėšikų taikiniu“, – įsitikinusi sodininkų bendrijos gyventoja Vaida Argustė.

Sužinoję apie numatomus pokyčius, saugos tarnybos darbuotojai nebenori saugoti šioje vietovėje esančių kauniečių būstų arba siūlo pakeisti sutarties sąlygas, kuriose mažėja jų įsipareigojimų.

„Saugos tarnybos poziciją puikiai suprantame – jiems kils sunkumų greitai sureaguoti į iškvietimą“, – svarstė V.Argustė. Kito pasirinkimo gyventojai neturi, nes saugoti būstus šioje vietovėje sutiko tik viena saugos tarnyba.

Žmonės bijo plėšikų antplūdžio, mat nusikaltėliai gerai žinos: nei apsaugininkai, nei policijos pareigūnai negalės greitai atvykti į įvykio vietą. Palikus automobilį jiems teks dar eiti pėsčiomis. Didelių ir sunkių daiktų vagys galbūt negalės pasisavinti, tačiau smulkų grobį išsineš nekliudomi.

Smarkiai subjaurojo kelią

Įvairias statybines medžiagas vežiojantys sunkiasvoriai sunkvežimiai neįtikėtinai subjaurojo kelią nuo pagrindinės Rokų gatvės iki geležinkelio viaduko. Užduotį vairuotojams apsunkina aplinkybė, kad įkalnė yra labai stati ir vingiuota, o kelio pagrindas – molingas.

Šį kelią savo lėšomis remontavo sodininkų bendrijų gyventojai, tačiau dabar jis labiau primena visureigių bandymų poligoną.

„Savo akimis mačiau į šalikelę nuslydusią mašiną, kurią ištraukti prireikė nemažai pastangų“, – pasakojo Rokų seniūnė D.Žėkienė. Pasak jos, kai kurioms šeimoms į miestą prireikia važiuoti 3–4 kartus per dieną, todėl kaskart tenka grumtis su purvynais.

V.Argustę gelbsti visureigis, kuris labai praverčia ir kaimynės šeimai, mat jų turima transporto priemonė visais varomaisiais ratais neseniai sugedo, o sėsti prie paprasto automobilio vairo moteriai baugu.

Saugumas – svarbiausia

Gyventojai prisimena, kad prieš kelerius metus bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ darbuotojai kiek tolėliau savo reikmėms buvo įrengę laikiną pervažą per bėgius. Žmonės mano, kad šiuo atveju tai būtų gera išeitis.

Įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ projekto vadovas Stasys Jančys pareiškė, kad nėra jokių galimybių įrengti ir leisti gyventojams naudotis tokia pervaža.

„Ji neatitiktų itin griežtų saugumo reikalavimų, o saugumas – svarbiausias dalykas“, – aiškino bendrovės atstovas. Pasak jo, „Lietuvos geležinkeliai“ net negalėtų finansuoti tokio projekto nei nuosavomis, nei Europos Sąjungos fondų lėšomis. Techniškai tokį statinį galima įrengti, tačiau juo negalima leisti naudotis gyventojams. Pasak S.Jančio, ši konstrukcija po geležinkelio bėgiais oficialiai yra įregistruota kaip vandens nuotekų pralaida, o ne automobilių eismui skirtas viadukas.

„Kai savivaldybė leido žmonėms šioje vietoje statyti gyvenamuosius namus, reikėjo numatyti ir privažiavimo galimybes, o dabar kažką keisti jau per vėlu“, – svarstė S.Jančys.

Sunkvežimiai neįvažiuos

Vingytės kaimo ir jame esančių sodininkų bendrijų gyventojai ir anksčiau jautė baimę: kas įvyktų kilus gaisrui, mat gelbėtojų sunkvežimis negalėtų pravažiuoti pro geležinkelio viaduką.

Ugniagesiai galėtų tik nutiesti vandens žarnas per bėgius ir tuomet gesinti liepsnojančius statinius.

„Jeigu tuo metu važiuotų keli traukiniai, gelbėtojai negalėtų dirbti, o žmonių namai ramiai liepsnotų“, – kalbėjo netoliese sutiktas vietos gyventojas.

Projekto generalinio rangovo bendrovės „Hidrostatyba“ atstovas Audrius Sakalauskas pranešė, kad ir po viaduko rekonstrukcijos sunkiasvorės mašinos pro jį negalės pravažiuoti, mat pravažiavimas nebus nei platinamas, nei paaukštintas.

„Jeigu neatsiras nenumatytų kliūčių, pravažiavimu naudotis bus galima po trijų mėnesių“, – žadėjo A.Sakalauskas.

Kauno rajono meras svaidosi žaibais

Valerijus Makūnas

Kauno rajono meras

„Rajono valdžios pozicija yra tvirta: mes kategoriškai nesutinkame, kad būtų uždaryta vienintelė įvaža į kaimą ir sodininkų bendrijas.

Šios vietovės gyventojams gali prireikti medikų, ugniagesių ar kitų specialiųjų tarnybų pagalbos, todėl jiems būtina sudaryti galimybę pasiekti žmonių būstus. Kreipsimės į bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ vadovybę, Vyriausybę bei Kauno rajone išrinktą Seimo narį ir prašysime ieškoti sprendimų, kurie užtikrintų gyventojams susisiekimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.