Sodybų šeimininkai pavydi kurortams turistų

Druskininkų ir Birštono viešbučių šeimininkai trina rankomis: laisvų kambarių per Naujuosius metus nė su žiburiu nesurastum. Kaimo turizmo sodybų savininkų nuotaika visiškai kitokia, rašo „Lietuvos rytas“.

Kurortai po Naujųjų metų skaičiuos nemenką pelną, o kaimo turizmo sodybos – kuklų uždarbį.<br>T.Bauro nuotr.
Kurortai po Naujųjų metų skaičiuos nemenką pelną, o kaimo turizmo sodybos – kuklų uždarbį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Dec 28, 2013, 10:38 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:29 PM

Švęsti, o paskui dar ir pailsėti gamtoje nori mažai žmonių.

Prieš kelerius metus uždarbiu džiaugėsi didesnės sodybos, mat jas švenčių metu užsakydavo įmonės – tiek linksmintis, tiek darbo renginiams. Tačiau pastaruoju metu kur kas paklausesnės mažos kaimo turizmo sodybos, kuriose vienu metu gali viešėti 8–10 žmonių.

Ne itin sekasi kaimo turizmo atstovams prisivilioti ir kurortus maitinančius rusus. Perpratę svečių iš kaimyninės šalies mąstyseną, lietuviai verslininkai savo kaimo turizmo sodybas Rusijoje reklamuoja kaip kotedžus gamtoje ar ekologinį turizmą, mat sodyba rusams kelia minčių apie nepatogų gyvenimą apleistoje gryčioje.

Pasak Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidento Lino Žabaliūno, daugiau sodybų Naujųjų metų švenčių metu užsakyta aplink didžiuosius miestus, o nacionaliniuose parkuose, etnografiniuose regionuose net tos sodybos, kurios dirba ir ne sezono metu, gruodžio 31-ąją–sausio 1-ąją bus užrakintos.

Iš viso Lietuvoje yra 605 kaimo turizmo sodybos.

„Kaip buvo anksčiau, taip tikrai nebėra. Prieš penkerius šešerius metus nuo rugsėjo jau užsisakydavo sodybą Naujiesiems. O šie metai – kuklūs. Užsakyta tik 30 procentų to, ką galėtume pasiūlyti”, – kalbėjo Trakų rajone, Varnikų kaime, sodybą turintis Laimūnas Rožukas.

Jis savo valdose vienu metu galėtų priimti 5–6 atskirai švęsti norinčias draugų, giminaičių kompanijas.

„Žmonės atvyksta tik švęsti. Vieni apsistos dvi naktis, kiti – vieną. O tokių, kurie liktų dar ir po mišką pasivaikščioti, rogėmis pasivažinėti, nėra”, – kalbėjo L.Rožukas.

Jis mano, kad ekonominis krytis 2008-aisiais iki šiol veikia žmones – jie linkę taupyti, o ne uždirbtus pinigus išleisti šventėms.

„O rusams mūsų nereikia, čia tik kurortai jais džiaugiasi”, – sakė kaimo turizmo sodybos šeimininkas.

Tiesa, šiemet, palyginti su praėjusiais metais, rusų Lietuvos kaime ilsėjosi 5–10 procentų daugiau. LKTA vadovas L.Žabaliūnas sakė rudenį sulaukęs nemažai sodybų šeimininkų užklausų, kaip įforminti dokumentus vizai.

Gintaro Senulio sodyba „Svajonių dvaras” Anykščių rajono Pakeršės kaime gruodžio 31-ąją nesulauks svečių.

„Įžvelgiu tokią tendenciją – lietuviai vis dažniau Naujuosius sutinka užsienyje. Ir lapkritį, ir gruodį buvo du kartus prasčiau nei prieš metus”, – guodėsi G.Senulis.

Svečių nestinga

Porą artimiausių savaičių Birštone bus sunku rasti nakvynės vietą. Netrukus čia apsistos daug rusų.

Birštoniškiai apgailestauja tik dėl to, kad viena svarbiausių traukos vietų tapusioje kurorto slidinėjimo trasoje tvyro ramybė.

Jau treti ketvirti metai nuo Kalėdų iki sausio vidurio Druskininkams – rugiapjūtės metas.

„Mūsų kurortas kalėdinę savaitę tapo iš užsienio grįžusių pailsėti lietuvių ir jų giminaičių šventinių susitikimų vieta. O artėjant Naujųjų sutiktuvėms užplūsta turistai iš Rusijos. Daugėja ir kaimynų iš Baltarusijos, Latvijos”, – sakė Turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Rimantas Palionis. Mėgstantys slidinėti rusai užpildo ir „Snow” areną, o dėl vietų Vandens parke varžosi svečiai iš įvairių šalių ir lietuviai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.