Stiklo menininko kolekcijoje - dantis, traktorius, klozetas ir falas

Menininko Remigijaus Kriuko studijoje likus vos kelioms dienoms iki Kalėdų buvo baigtas specialus užsakymas – Rūtos Meilutytės taurės šeimų plaukimo estafetės varžybų nugalėtojams skirtos statulėlės.

R.Kriukas su R.Meilutytės šeimų plaukimo estafetės varžybų nugalėtojams skirta taure.<br>V.Petrauskienės nuotr.
R.Kriukas su R.Meilutytės šeimų plaukimo estafetės varžybų nugalėtojams skirta taure.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Dec 29, 2013, 11:27 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:13 PM

Plaukikę R.Meilutytę simbolizuoja stikle sustingusi stilizuota melsvai žalsvo vandens banga. Greta tokio darbo – ir dovanoti skirtas stiklinis motociklas ar dantis.

Metų pabaigoje meninio stiklo studijoje „Glasremis“ dirbantiems žmonėms – pats darbų įkarštis. Kai kurių įstaigų, bendrovių, sporto kolektyvai, teikdami savo darbuotojams metų apdovanojimus, stengiasi juos pradžiuginti savito dizaino stiklo kūriniu.

Pasak R.Kriuko, šiam verslui sparnų neaplamdė net krizė.

Darbai – laimėtojams

Pastaruosius kelerius metus menininkui R.Kriukui užsakoma sukurti nemažai proginių darbų ir vardinių verslo dovanų.

Į buvusių karinių lėktuvų dirbtuvių teritorijoje Panevėžyje esančią studiją „Glasremis“ suka vis daugiau užsakovų.

Jie prašo studijai vadovaujantį menininką R.Kriuką ar jo žmoną, taip pat stiklo menininkę Indrę Stulgaitę-Kriukienę sukurti individualų autorinį, specialiai progai skirtą darbą.

Studijos dirbtuvėse atsirandantys dekoratyvinio stiklo plastikos darbai vėliau pradžiugina apdovanojimų nusipelniusius įvairių įstaigų ir įmonių darbuotojus, sportininkus, meno žmones. Ir ne tik Lietuvoje.

Televizijos projektų „Auksinis balsas“, „Tūkstantmečio vaikai“, „Operos švyturiai“, kai kurių sporto turnyrų nugalėtojų prizai, „Sodros“ geriausiems darbuotojams skirti apdovanojimai, „Rūtos“ fabriko 100 metų jubiliejui sukurtos meninio stiklo skulptūrėlės, fejerverkų šou „Vilniaus fejerija“ laimėtojų prizai – tai tik nedidelė dalis stiklo studijoje „Glasremis“ pagamintų proginių darbų.

Prieš gerą pusmetį R.Kriukas sukūrė rusiškąjį „Oskarą“ ir įveikė šį prizą kurti pretendavusį ne vieną užsienio menininką. Balto skaidraus stiklo 65 centimetrų princesės Turandot skulptūrėlę R.Kriukas sukūrė kartu su panevėžiečiu juvelyru Rimu Mickumi.

Aštuonios šios įspūdingos „Turandot“ atiteko rusų teatralams už geriausius sezono spektaklius ir vaidmenis.

Verslo nesužlugdė krizė

Prieš keliolika metų Panevėžyje meninio stiklo studiją įkūręs R.Kriukas sėkmingai derina meną ir verslą. Nedidelė stiklo įmonė, kurioje dirba 18 žmonių, išsilaikė per visus ekonominio nuosmukio metus.

Per tą laiką bankrutavo ne viena stiklo bendrovė meninio stiklo tradicijomis pagarsėjusioje Čekijoje, Estijoje.

„Baltijos šalyse likome mes ir dar viena maža studija Kaune“, – sakė R.Kriukas.

Panevėžiečio įkurtoje įmonėje pagaminti serijiniai dekoratyvinio stiklo plastikos darbai siunčiami į daugelį pasaulio šalių.

Daugiausia grakščių nedidelio formato skulptūrėlių keliauja į Europos šalis.

„Šiais metais pajutome, kad verslas atsigauna. O per pastaruosius kelerius metus ėmė populiarėti vardinės verslo dovanos, užsakomojo, tikslinio meno kūriniai“, – sakė R.Kriukas.

Gamino net stiklinį falą

Kad iš stiklo galima sukurti daugybę dalykų, nesunku suprasti pasižvalgius po R.Kriuko darbo kabinetą. Jame sekcijos lentynos ir stalas nukrauti įvairiais kažkieno užsakymu sukurtais darbais.

Tarp jų – vardinės verslo dovanos: stiklo šautuvas, motociklai, stilizuotas stiklinis dantis. Į pastarąjį panaši kolegų dovana atsidūrė vieno iš Lietuvoje dirbančių odontologų klinikų.

Menininko saugomose savo darbų nuotraukose – iš stiklo suformuota karvė, traktorius, stilizuotas dviratis, meno kūrinyje atgimęs stiklinis sovietinius metus primenantis pieno butelis. O ant jo – 70 įvairaus dydžio taškų.

Tiek metų sulaukusiam pieno įmonės vadovui bendradarbiai užsakė šią neįprastą dovaną.

Menininkas puse lūpų prasitarė, kad iš stiklo yra sukūręs ir šį tą pikantiškesnio. Kažkas kaip verslo dovaną buvo užsakęs stilizuotą klozetą ir net stiklinį falą.

Virsta „saugumiečiu“

Įvairiose pasaulio šalyse ne vieną parodą surengęs panevėžietis R.Kriukas savo ir žmonos I.Stulgaitės-Kriukienės sukurtus tokius proginius darbus pavadino užsakomaisiais meno kūriniais.

„Su tokio kūrinio užsakovu aš kalbuosi kaip tikras saugumietis.

Pasisodinu priešais ir iškamantinėju: kuo domisi tas žmogus, kuriam bus skirta mano sukurta dovana, kas jam teikia džiaugsmą, koks jo darbas ir laisvalaikis. Tuomet įtempiu savo kūrybinę vaizduotę“, – pasakojo R.Kriukas.

52-jų sulaukęs menininkas tikrąja savo kūryba džiugina parodų lankytojus.

Beveik per tris dešimtis savo kūrybinio darbo metų jis dalyvavo daugelyje tarptautinių stiklo meno simpoziumų, surengė ne vieną parodą užsienyje.

Neseniai R.Kriukui ir I.Stulgaitei-Kriukienei buvo suteikti garbingi Rusijos menų akademijos garbės akademikų vardai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.