Pelną Vilniaus parduotuvėms per Naujuosius metus krauna rusai

Rusakalbiais turistais džiaugiasi ne tik Druskininkai, Birštonas ar Palanga. Pelną, Rusijoje pasibaigus Kalėdų atostogoms, skaičiuos ir Vilnius – viešbučiai, prekybos centrai ir mažos senamiesčio parduotuvėlės. Vis auga Lietuvoje viešinčių ukrainiečių būrys, tai siejama su pastarojo pusmečio politiniais įvykiais. Tuo tarpu turizmo informacijos centrų specialistai sako, kad rusakalbiai į Vilnių per Naujuosius važiuoja ne apsipirkti, o švęsti.

Vis auga Lietuvoje viešinčių ukrainiečių būrys, tai siejama su pastarojo pusmečio politiniais įvykiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vis auga Lietuvoje viešinčių ukrainiečių būrys, tai siejama su pastarojo pusmečio politiniais įvykiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jan 2, 2014, 5:58 PM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:38 AM

„Džiugo“ sūrio namų parduotuvės Vilniaus senamiestyje, Aušros Vartų gatvėje, durys pastarosiomis dienomis beveik neužsiveria.

„Šiandien ypač daug turistų, kurie kalba rusiškai“, - ketvirtadienį pasakojo pardavėja Sigita Nikitina.

Aiškinti pirkėjams iš Rusijos apie lietuvišką sūrį nereikia. Anot S.Nikitinos, jie jau ateina iš gidų sužinoję apie „Džiugą“. Paklausiausios prekės – 36 mėnesius brandintas sūris ir saldainiai su sūriu.

Turistai nesidairo į kainas, perka sūrio galvas, kurios sveria ir po 4 kilogramus. Kai kurie į krepšius įsideda net ne po vieną. Kaip sakė S.Nikitina, dažnas parduotuvėje palieka ir po kelis šimtus litų.

Ne tik rusai, bet ir kinai

Įprastomis dienomis apie pusę pirkėjų, kurie apsilanko prabangos prekių salonuose „Du broliai“, kalba nelietuviškai. Sausį ypač pagausėja gretos tų, kurie atvyksta iš Rusijos ir Baltarusijos.

„Taip būna kasmet. Pas mus apsiperka daug artimųjų kaimyninių šalių turistų. Tačiau pastaraisiais metais sulaukiame vis daugiau kinų. Dažnai jie ateina grupelėmis – po aštuonis-dešimt ir perka daug beveik nežiūrėdami į kainą. Tuo jie skiriasi nuo kitų pirkėjų. Spėjame, kad perka ne sau – gal dovanų, gal paskui perparduoda“, - pasakojo „Du broliai“ atstovas Andrius Jankauskas.

Pirmieji pirkėjai iš Kinijos „Dviejų brolių“ parduotuvėse pasirodė prieš trejus metus.

Išleidžia kelis tūkstančius litų

Pasak bendrovės „Akropolis LT“ direktorės Renatos Jakubčionienės, gruodį ir sausio pirmąją dekadą pirkėjų iš kaimyninių šalių skaičius, lyginant su kitais mėnesiais, išauga keletą kartų.

Ypač daug Vilniaus „Akropolis“ sulaukia lankytojų iš Baltarusijos.

„Tačiau šiemet pastebime ir tai, kad Vilniaus “Akropolyje” ženkliai padaugėjo pirkėjų iš Ukrainos, taip pat Rusijos“, - sakė R.Jakubčionienė.

Šis žiemos antplūdis pirmiausia susijęs su skirtingai švenčiamomis metų žiemos šventėmis.

„Rusijoje, Baltarusijoje žiemos atostogos tęsiasi iki sausio 10-14 dienos. Tad daugelis jų keliauja į Lietuvą, čia ilsisi, apsiperka. Jiems patogu ir tai, kad žiemos išpardavimas, pavyzdžiui, “Akropoliuose”, šiemet prasidėjo dar gruodžio pabaigoje. Tai reiškia, kad net pirkdami Kalėdų dovanas pagal slaviškąją tradiciją jie jau gali pasinaudoti nuolaidomis“, - kalbėjo „Akropolio“ atstovė.

Žiemos švenčių metu išauga ir vidutinis išlaidų krepšelis. Įprastai jis siekia apie 800-1000 litų žmogui, o gruodį ir sausį ši suma gali išaugti ir 2-3 kartus. Vilniuje – daugiau ukrainiečių

Vilniaus turizmo informacijos specialistai skaičiuoja, kad šiemet Naujuosius metus mūsų sostinėje šventusių ir paskui dar papramogauti likusių rusakalbių turėtų būti daugiau nei pernai. Praėjusiais metais šventiniu periodu į turizmo informacijos centrus buvo užsukę 5 tūkst. rusakalbių.

Šiemet informacijos specialistus stebino tai, kad tik vienas lankytojas teiravosi, kur apsipirkti. Kitiems rūpėjo ekskursijos po Vilnių ir sostinėje vykstantys šventiniai renginiai.

„Skirtingai nei įprastiniais savaitgaliais, kaimynai atvyksta pas mus švęsti, o ne apsipirkti“, - įsitikinusi Vilniaus turizmo informacijos centro direktorė Jolanta Beniulienė.

Ji pasakojo, kad nuo gruodžio pabaigos iki sausio 5-osios rengiamos proginės ekskursijos pėsčiomis po Vilnių itin paklausios tarp rusakalbių. Į kasdien rengiamą pasivaikščiojimą rusų kalba su gidu susirenka po 15-17 žmonių. Į ekskursiją anglų kalba susirenka mažiau žmonių.

„Ir viešbučiai turi daug svečių. Tarkim, „Kempinski“ gruodžio 30-ąją buvo užimta daugiau nei 90 procentų vietų. Ar jiems pavyko pasiekti 100 procentų, nežinau, bet jie buvo nusiteikę optimistiškai“, - kalbėjo J.Beniulienė.

Vilniaus TIC direktorė pasidžiaugė ir vis gausėjančiomis ukrainiečių gretomis. Ji tai sieja ne tik su geromis galimybėmis tiesiogiai oro keliu pasiekti Kijevą, bet ir su politika.

„Tai yra ir politinis mūsų šalies įdirbis. Tai lėmė Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai ir įvykiai, susiję su Rytų partnerystės viršūnių susitikimu bei sutartimi. Manau, tai dar pagarsino Lietuvą Ukrainoje. O tai atsispindi skaičiuose“, - kalbėjo J.Beniulienė.

Ji tikra, kad ukrainiečių mūsų šalyje daugės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.