Pieno perdirbimo įmonėms Rusija suteikė vilties, bet dar nenutraukė tylos

Pieno perdirbėjai už Naujuosius metus turėjo pakelti sklidinas taures šampano. Ir palinkėti vieni kitiems, kad šiemet nekiltų tokių sukrėtimų, kokius teko ištverti pernai.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 2, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 1:07 AM

Pernai spalio pradžioje stojusi prekybos su Rusija tyla tęsėsi iki pat Kalėdų. Prieš šventes pasirodė informacija, kad Rusijos vartotojų teises ginanti tarnyba „Rospotrebnadzor“ rengia dokumentus, kurie panaikins lietuviškų pieno produktų eksporto užkardą.

Naujųjų išvakarėse įmonė “Pieno žvaigždės“ gavo sveikinimą, kurį galėtų įsirėminti ir pasikabinti ant sienos greta įvairiausių sertifikatų ar apdovanojimų. Mat "Rospotrebnadzor“ jai pirmajai pranešė, kad atšaukia jos produkcijos importo draudimą ir apie tai jau informavo Rusijos muitinės tarnybą.

Anot įmonės „Pieno žvaigždės“ atstovės Virginijos Žygienės, produkcijos eksportą į Rusiją tikimasi atnaujinti artimiausiu metu. Rusijos vartotojus pasieks visi bendrovės produktai, parduodami su prekės ženklu „Svalia“: fermentiniai sūriai, grietinė, sviestas, varškė, ledai, košės, tepamieji sūreliai ir kiti gaminiai.

„Rusija yra didžiausia mūsų bendrovės eksporto rinka. Kai ji uždraudė pieno produktų importą, didinome produkcijos pardavimą Europoje ir kitose šalyse.

Atsivėrus Rusijos rinkai, iš naujo su mūsų produkcijos pirkėjais derinsime užsakymus“, - sakė V.Žygienė.

„Pieno žvaigždės“ finansinėje ataskaitoje neseniai nurodė, kad per 9 praėjusių metų mėnesius bendrovės pajamos eksporto valstybėse siekė 345,1 mln. litų, -- 10 proc. daugiau, nei tą patį laiką 2012-aisiais. Pernai ji eksportavo kone 57 proc. visų gaminių.

Sukosi kaip išmanė

Nei „Pieno žvaigždės“, nei kitos pieno perdirbimo įmonės neprasitaria apie smarkų prekybos susitraukimą, kai Rusija užkirto jų produktams duris. Visos jos Rusijoje gaudavo apie 40 procentų visų pajamų.

Galima numanyti, kad paskutinis metų ketvirtis įmonėms buvo nesaldus. Vienos jų apkarpė administracijos algas, kitos nemokamų atostogų turėjo išleisti gamyboje dirbančius žmones.

Vis dėlto „Pieno žvaigždės“ prognozuoja, kad įmonė nuostolių nepatirs, - kad grynasis 2013-ųjų pelningumas sudarys apie 2 proc.

Rusijoje dar - šventės

„Kol kas mūsų jokia žinia iš Rusijos nepasiekė. Ir artimiausiu metu vargu ar pasieks. Nes Rusijoje iki jų Kalėdų – sausio 6-osios, yra šventinis laikas“, -- sakė įmonės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Jo teigimu, kalboms apie nuostolius, kurių įmonės patyrė, nutrūkus prekybos ryšiams su Rusija - ne laikas. Kiekviena iš eksportuotojų ieškojo alternatyvių prekybos kelių. Kokios bus pajamosi, paaiškės susumavus visų metų pardavimo duomenis. Tai kol kas nepadaryta.     

Žiemą visada nuperkama mažiau pieno ir mažiau pagamina produktų. Ne todėl, kad neturėtų kur jų dėti, bet todėl, kad ūkiuose šaltuoju metų laiku pieno primelžiama mažiau.

Jogurto ar kitų greičiau gendančių produktų, kurie pasiekdavo Maskvos ar Sankt Peterburgo parduotuves, „Rokiškio sūris“ apskritai negamino.

Pasak D.Trumpos, pieną įmonė perka iš tų pačių ūkių, kaip pirkusi. Tačiau nuo spalio daugiau gamino fermentinių sūrių ir daugiau jų parduodavo ES šalyse.

Nors Vakarų Europoje tvirtas pozicijas turi ir lenkų, ir kitų šalių gamintojai, pigesni lietuviški gaminiai išsitenka pieno produktų lentynose. Tačiau pieno perdirbėjams prekyba Vakarų šalyse yra mažiau pelninga, nei Rusijoje. Eksporto perskirstymas bent jau apsaugojo nuo nuostolių.

Rusijoje, - Maskvos prekybos centruose lietuviški pieno produktai, kol jais dar buvo neuždrausta prekiauti, buvo 4-5 kartus brangesni, nei Lietuvoje.

Prekiauja kitur

Bendrovei „Vilkyškių pieninė“ nuo spalio pavyko atrasti ir vieną kitą naują rinką. Valstybėse, į kurias ir anksčiau ji eksportavo gaminius, buvo stengiamais produktų parduoti pigiau, bet daugiau.

Pasak „Vilkyškių pieninė“ vadovo Gintaras Bertašiaus, įmonės suslėgti ir subrandinti sūriai gabenami į Vakarų Europą, Balkanų regiono šalis, šiek tiek jų pasiekia Ukrainą, Kazachstaną.

Maskvoje ši įmonė daugiausia parduodavo sūrių.

Įvykdė pažadus

„Pieno žvaigždėms“ atsiųstame  „Rospotrebnadzor“ pranešime teigiama, jog sprendimas priimtas atsižvelgus į gruodžio 17-ąją vykusių derybų rezultatus bei pateiktą informaciją, kokių įmonė ėmėsi papildomų priemones, įgyvendindama Rusijos keliamus mikrobiologinius reikalavimus bei sugriežtindama gamybos kontrolę.

„Rospotrebnadzor“ buvo informuota apie priimtas priemones, kurios užtikrina pakuočių hermetiškumą, taip pat ir tai, kad užrašai ant produktų atitiktų realią jų sudėtį.

„Rospotrebnadzor“ nurodymu lietuviškos pieno produkcijos importas į Rusiją buvo sustabdytas 2013-ųjų spalio 7-ąją.

Produkcijos į Rusiją 3 mėnesius negalėjo eksportuoti visos 4 didžiausios šalies pieno perdirbimo įmonės - „Rokiškio sūris“, „ Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“ ir Vilkyškių pieninė. Rusijoje jos gaudavo iki 40 proc. savo pajamų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.