Vilniaus taupomoji kasa žlugo

Didžiausia Lietuvoje kredito unija Vilniaus taupomoji kasa - uždaroma. Tai jau ketvirtoji kredito unija, kurios licenciją atima Lietuvos bankas. Kredito unijos veikla ir finansinė būklė kelia grėsmę indėlininkų, klientų ir visuomenės interesams, todėl Lietuvos bankas pripažino ją nemokia. Šioje kredito unijoje 8,5  tūkstančio indėlininkų turėjo 236,9 mln. litų indėlių. 

Atšaukta kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ veiklos licencija.<br>D.Umbraso nuotr.
Atšaukta kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ veiklos licencija.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 3:48 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:01 AM

Artimiausiu metu Vilniaus apygardos teismui bus teikiamas prašymas iškelti bankroto bylą šiai kredito įstaigai. Kredito unijos Vilniaus taupomoji kasa administratoriumi siūloma skirti bendrovę „Verslo konsultantai“.

Lietuvos bankui priėmus sprendimą dėl „Vilniaus taupomosios kasos“ licencijos atšaukimo, Lietuvos centrinė kredito unija (LCKU) teiks „Vilniaus taupomosios kasos“ nariams ir klientams aktualią naujausią informaciją. Ši informacija specialia nemokama telefono linija 8 800 00030 darbo dienomis teikiama nuo 8 val. iki 19 val., sausio 18 d. ir sausio 19 d. – nuo 9 iki 18 valandos. „Vilniaus taupomosios kasos“ narių ir klientų patogumui, atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus bus talpinami ir LCKU svetainėje www.lku.lt

Kredito unijos požiūri į finansus atskleidžia vieno vilniečio portalui lrytas.lt papasakota istorija. Jis šią savaitę kaip tik nuėjo į Vilniaus taupomąją kasą atsiimti pasibaigusio terminuoto indėlio. 

Paklausęs, kokios sąlygomis kredito unija siūlo pratęsti indėlį, vyras sulaukė savotiško atsakymo. Konsultantė pareiškė, kad Lietuvos bankas neleidžia unijai mokėti didesnių nei 0,9 proc. palūkanų, o pati unija siūlo 3 procentų palūkanas. Pasirašius terminuoto indėlio sutartį ji klientui siūlo 2 proc. palūkanų vertės prekybos centro dovanų čekį ir taip apeina Lietuvos banko reikalavimus. 

Veikė kartu su kitomis žlugusiomis unijomis

Kredito unija Vilniaus taupomoji kasa, kurios veikla penktadienį sustabdyta, buvo glaudžiai susijusi su kitomis trimis jau žlugusiomis unijomis, teigia Lietuvos banko Priežiūros tarnybos direktorius, rašo naujienų agentūra BNS.

„Šios unijos atveju buvo nustatyti daugkartiniai pažeidimai. Taip pat buvo pastebėta, kad ši unija buvo susijusi su kitomis trim unijomis, kurios jau bankrutavo. Matome tam tikrų sąsajų tarp skolininkų, tarp tų pačių asmenų, kurie turėjo įtakos unijai ir jos vadovams dalindami paskolas neatsakingai, įkeičiant bevertį turtą, kaip mažos vertės žemės sklypai, mažos fermos“, - penktadienį žurnalistams sakė Vytautas Valvonis.

Anot jo, unijoje buvo iššvaistyta nemažai turto.

„Anksčiau buvo nušalinti ir kredito unijos vadovai, apribotas kreditavimas, indėlių priėmimas, kad apsaugotume indėlininkų interesus, tačiau šios priemonės nepadėjo ir Lietuvos bankas buvo priverstas imtis kraštutinių priemonių - atšaukti šiai unijai licenciją“ - komentavo V.Valvonis.

Jo teigimu, šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisiminį tyrimą dėl keturių tarpusavyje susijusių kredito unijų.

„Mūsų duomenys irgi rodo, kad šios keturios kredito unijos buvo susijusios tarpusavyje per tam tikrus vadovus, tiek per tam tikrus skolininkus, paskolas ir tam tikrus asmenis“, - kalbėjo Lietuvos banko atstovas.

Atlieka ikiteisminį tyrimą

FNTT kartu su Generaline prokuratūra tęsė ikiteisminį tyrimą dėl organizuotos grupės, kuri neteisėtai gaudavo paskolas iš keturių Lietuvoje veikiančių kredito unijų, tarp jų ir Vilniaus taupomosios kasos, galimo šių kredito unijų turto iššvaistymo ir kitų sunkių finansinių nusikaltimų, išaiškino, kad ši grupė iš kredito unijos Vilniaus taupomosios kasos apgaule gavo 10 paskolų, kurių bendra suma sudaro daugiau nei 19 mln. Lt.

Įtarimai pareikšti 15 asmenų: nusikaltimo organizatoriams, vykdytojams bei turto vertintojams. Atliekamame ikiteisminiame tyrime surinkta duomenų, kad grupė asmenų veiklos nevykdančių įmonių vardu įsigydavo mažos vertės nekilnojamąjį turtą. Nusikalstamoje veikloje dalyvavę turto vertintojai pateikdavo tikrovės neatitinkančias turto vertinimo ataskaitas, kuriose tas pats turtas buvo įvertinamas dešimtis kartų didesnėmis sumomis.

Vėliau šis „vertingas“ turtas būdavo perparduodamas tretiesiems juridiniams asmenims, kontroliuojamiems organizuotos grupės narių, tačiau jau už žymiai didesnę nei reali kaina. Šie nusikalstami sandoriai buvo finansuojami kredito unijų paskolomis, įkeičiant įsigyjamą turtą, tačiau nuslepiant, kad reali įkeičiamo turto vertė yra dešimteriopai mažesnė. 

Šiuo metu FNTT ir Generalinės prokuratūros atliekamame didelės apimties ikiteisminiame tyrime dėl keturių kredito unijų („Nacionalinė kredito unija“ „Laikinosios sostinės kreditas“, „Vilniaus taupomoji kasa“ ir „Švyturio taupomoji kasa“) turto iššvaistymo ir kitų nusikaltimų įtarimai pareikšti 56 asmenims, 2 asmenų atžvilgiu paskelbta paieška. 

Bendra nusikalstamu būdu gauta iš kredito unijų suma viršija 75 milijonus litų. Prokuroro nutarimu apribotos įtariamųjų ir nusikaltimo padaryme dalyvavusių juridinių asmenų nuosavybės teisės į turimą turtą.

Krito dar trys unijos

Daugiau prieš metus, 2012 metų gruodį, Lietuvos bankas uždarė Nacionalinę kredito uniją, o FNTT tarnybos pareigūnai sulaikė Nacionalinės kredito unijos valdybos pirmininką Arnoldą Žviką ir administracijos vadovą Artūrą Vasiliauską. Taip pat sulaikytas ir trečiasis unijos valdybos narys Žilvinas Putramentas. Tuomet skaičiuota, kad per dvejus metus padaryta 60 milijonų litų žala. 

Praėjusių metų sausį licencija atimta ir „Švyturio taupomajai kasai“.  Pernai gegužę uždaryta ir kredito unija „Laikinosios sostinės kreditas“. 

Nacionalinėje kredito unijoje buvo apie 3,1 tūkst., o „Švyturio“ taupomojoje kasoje – šiek tiek daugiau, nei penki šimtai indėlininkų. 

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis prieš metus pareiškė, kad unijos ne tik susijusios, bet ir finansavo tas pačias įmones, panašus ir jų valdymo braižas. 

„Bendras (abiejų sustabdytų unijų – Red.) bruožas yra toks, kad geriausias būdas apvogti finansų instituciją yra ja turėti. Panašu, kad šiuo atveju buvo sąmoningai veikiama išduodant paskolas nebesitikint, kad jos sugrįš“,- tuomet  sakė R.Kuodis.

Paskolos būdavo išduodamos už itin menkos vertės turtą, parodant, kad jis neva yra labai vertingas.  Tokio specialiai atliekamo švaistymo pasekmė: per 24 mln. litų trūkumas Nacionalinės kredito unijos kasoje ir gerokai kuklesnis - 1,5 mln. litų nuostolis „Švyturio“ taupomosios kasos sąskaitoje.  

„Yra bruožai nusikalstamos grupės, dažnai figūruoja tie patys vardai, tos pačios įmonės. Įmonės vienadienės, neturinčios jokios reputacijos, matyt specialiai nupirktos ar naujai įkurtos įmonės, kurios yra priedanga nusikalstamoms veikloms“,- sakė R. Kuodis. Anot Lietuvos banko atstovo, indėliai bus grąžinti per dvidešimt darbo dienų. 

Pripažino klaidas

Vilniaus taupomoji kasa Lietuvos bankui pateiktose finansinėse ataskaitose pripažino, kad 2013 m. gruodžio 31 d. nevykdė visų kredito unijų veiklos riziką ribojančių normatyvų: kapitalo pakankamumo, likvidumo, didžiausios atvirosios pozicijos užsienio valiuta ir didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui.

Kapitalo pakankamumo ataskaitos duomenimis, unija kapitalo pakankamumo rodiklis 2013 m. gruodžio 31 d. sudarė tik 1,46 proc., o normatyvas yra 20 proc. vilniaus taupomosios kasos kapitalo pakankamumo normatyvo nevykdo jau 6 mėnesius iš eilės, todėl pagal galiojančius teisės aktus tai yra pagrindas uniją pripažinti nemokia.

Tai padaryta įvertinus, kad kredito unijai nepavyko įgyvendinti kapitalo stiprinimo priemonių, kurios užtikrintų riziką ribojančių normatyvų vykdymą ir kredito unijos veiklos tęstinumą, o tolesnė unijos veikla, blogėjant paskolų portfelio kokybei, keltų grėsmę kredito unijos indėlininkų lėšoms.

Lietuvos banko atliktų inspektavimų metu ne kartą buvo nustatyti šios kredito unijos padaryti teisės aktų pažeidimai. Neatsakingas kreditavimas nulėmė tai, kad kredito unijos prisiimtas kredito rizikos lygis yra labai aukštas, o kredito unija nesugebėjo imtis tinkamų veiksmų šiai rizikai užkardyti.

Ankstesnių valdymo organų sprendimai buvo priimami nesivadovaujant saugios ir patikimos kredito įstaigų veiklos principais ir skirti su kredito unijos vadovais sietinų asmenų grupės interesams tenkinti. unija taip pat nesilaikė rekomendacijų, kurias šiai unijai pateikė Lietuvos centrinė kredito unija atlikusi Vilniaus taupomosios kasos finansinės padėties vertinimą.

Lietuvos bankas, inspektavimų metu identifikavęs įtartinus sandorius, informaciją pateikė teisėsaugos institucijoms, prašydamas pagal kompetenciją įvertinti kredito unijos inspektavimo ataskaitoje nurodytas aplinkybes. Lietuvos bankas buvo informuotas, kad šiuo metu Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba dėl galimai nusikalstamos veiklos, susijusios su Vilniaus taupomąja kasa, vykdo ikiteisminį tyrimą.

Atsižvelgdamas į keliamą riziką, Lietuvos bankas unijai jau kurį laiką taikė griežtas poveikio priemones. Dar praėjusių metų gegužę nuo pareigų nušalinta ankstesnė Vilniaus taupomosios kasos vadovybė.

Neįvykdžius priežiūros institucijos nurodymų pašalinti veiklos trūkumus, praėjusių metų spalį Vilniaus taupomosios kasos administracijos vadovei skirta administracinė nuobauda. Siekdamas užkardyti kredito rizikos augimą, pernai sausį Lietuvos bankas VTK nurodė apriboti išduodamų paskolų sumą ir įpareigojo indėlių palūkanas nustatyti pagal rinkos vidurkį.

Artimiausiu metu Vilniaus apygardos teismui bus teikiamas prašymas iškelti bankroto bylą šiai kredito įstaigai. Kredito unijos Vilniaus taupomoji kasa administratoriumi siūloma skirti bendrovę „Verslo konsultantai“.

Lietuvos banko valdyba taip pat laikinai, kol Vilniaus apygardos teismas priims nutartį iškelti bankroto bylą, apribojo unijos teisę naudotis kredito įstaigų sąskaitose esančiomis lėšomis ir vertybiniais popieriais.

Atšaukus kredito unijos licenciją, kredito unija neturi teisės teikti finansinių paslaugų.

Turėjo tūkstančius indėlininkų

2013 m. gruodžio 31 d. finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unijos turtas sudarė 275,1 mln. Lt, įsipareigojimai – 272,7 mln. Lt, iš jų indėliai – 236,9 mln. Lt. Perskaičiuotas kapitalas − 2,4 mln. Lt, kredito unijos nuostoliai 2013 m. išaugo iki 32,4 mln. Lt.

Pagal Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatymą poveikio priemonės dėl nemokumo pritaikymas yra draudžiamasis įvykis, todėl kredito unijos indėlininkams bus išmokamos indėlių draudimo išmokos.

Draudimo išmokos bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis Valstybės įmonės „Indėlių ir investicijų draudimas“ patvirtinta tvarka. Pagal ją, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 000 eurų (345 280 Lt). Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos – 2014 m. sausio 17 d.

„Indėlių ir investicijų draudimas“ taryba išmokų mokėjimo terminą gali pratęsti, bet ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

Lietuvos bankui nusprendus atšaukti „Vilniaus taupomosios kasos“ licenciją, 62 kredito unijos, priklausančios Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU) sistemai, toliau dirba ir dirbs įprastine tvarka, teikdamos finansines paslaugas ir vykdydamos sutartinius įsipareigojimus savo nariams bei klientams.

„Ši kredito unija neįgyvendino LCKU parengto rizikos valdymo priemonių plano, nevykdė Lietuvos banko skirtų nurodymų. Be to, „Vilniaus taupomosios kasos“ finansinę veiklą vertinę LCKU analitikai atkreipė dėmesį į kai kuriuos ankstesnės vadovybės atliktus įtartinos rizikos sandorius. Šiandien iš Lietuvos banko pranešimo paaiškėjo, kad su šia unija susijusią galimai nusikalstamą veiką tiria ir teisėsaugos institucijos“, – sakė LCKU valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

 Šoko per aukštai

Dar praėjusiųjų metų balandį Vilniaus taupomosios kasos valdybos pirmininkas Darius Čepauskas aiškino, kad jie sėkmingai veikė kaip kredito unija, tačiau tapimas banku padėtų pritraukti papildomo kapitalo ir išplėsti paslaugų spektrą.

Be to, jau unija atitinka visus pagrindinius bankui keliamus reikalavimus.

"Būdami kredito unija, neturime daug alternatyvų. Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus kredito unijos orientuojamos į vartojimo finansavimą.

Jei mes norime dirbti ne tik su fiziniais asmenimis, bet ir su verslo įmonėmis, privalome ieškoti naujų sprendimų. Tapimas banku - vienas realiausių kelių", - balandį sakė D.Čepauskas.

Tačiau jau birželį jis buvo nušalintas nuo pareigų, o Lietuvos bankas apribojo unijos veiklą: uždraudė skolinti daugiau nei 30 tūkst. litų ir nurodė pašalinti pažeidimus bei trūkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.