Pasaulio lyderiai prisiminė ir imigrantus

Davoso ekonomikos forumas palietė ir migracijos temą. Ar žalingas, ar naudingas kaip niekada didelis žmonių kraustymasis atskirų šalių ūkiui?

Žurnalistai pastebėjo, kad Davoso forume dalyvaujančių moterų ne tiek, kiek norėtų matyti kvotas nustatę jo rengėjai.<br>„Reuters“ nuotr.
Žurnalistai pastebėjo, kad Davoso forume dalyvaujančių moterų ne tiek, kiek norėtų matyti kvotas nustatę jo rengėjai.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jan 24, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:11 AM

Aistras dėl migracijos kaitina ir tebesitęsiantys ginčai tarp ES ir Didžiosios Britanijos bei kitų valstybių, rašo „Lietuvos rytas“.

Ar migrantai yra tik pašalpų prašantys bedarbiai, ar šalių ekonomikai jie duoda daug naudos? Į tai Šveicarijos kurorte vakar bandė atsakyti žinomi politikos ir verslo lyderiai.

Įvairūs tyrimai rodo, kad imigrantų įtaka Didžiosios Britanijos ar Skandinavijos šalių ekonomikai padarė teigiamą poveikį, tačiau vietos politikai to nenori girdėti ir baksnoja į augantį imigrantų skaičių.

Kompanijos „Goldman Sachs International“ direktorius Peteris Sutherlandas aštriai kritikavo politikus, kurie, pasak jo, visuomenei pateikia klaidingus skaičius apie migraciją.

Todėl šiemetiniai rinkimai į Europos Parlamentą, pasak jo, pritrauks daug ksenofobinių partijų, siekiančių padaryti galą augančiai migracijai.

„Yra daugybė įrodymų, kad migracija padeda šalių ūkiui augti, todėl imigrantai daro teigiamą įtaką ekonomikai“, – kalbėjo P.Sutherlandas.

Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas pareiškė, kad Europai reikia naujų migracijos taisyklių.

Jo nuomone, reikia garantuoti saugumą tų imigrantų, kurie atvyksta bėgdami nuo pilietinių karų, nelaimių, suteikti jiems leidimą kuri laiką gyventi ES, nes vėliau jie išvyks.

Kaip pavyzdį jis pateikė pabėgėlius iš Libano, kurie per suirutę šalyje užplūdo Europą, tačiau nurimus įvykiams grįžo namo atstatyti šalies.

„Europa turi pripažinti, kad esame imigracijos žemynas ir mums reikia taisyklių“, – aiškino M.Schulzas.

Tarp galingųjų moterys – mažuma

Vokietijos portalas „Faz.net“ pažymėjo, kad moterų šiais metais forume itin mažai.

Dar anksčiau rengėjai nusprendė, kad šimtas svarbiausių dalyvių savo delegacijose iš penkių narių turi atsivežti mažiausiai vieną moterį. Tačiau to padaryti nepavyko, nes kai kurios kompanijos delegavo po keturis atstovus, paprastai vyrus.

„Faz.net“ suskaičiavo, kad šįmet Davoso ekonomikos forume iš maždaug 2500 dalyvių moterų tėra 16 procentų.

Bendravo ir su vietos gyventojais

Į Davoso ekonomikos forumą pakviesta studentė iš Lietuvos Ieva Maniušytė (nuotr.) „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad įspūdžių čia per akis.

„Vien vaikštant Davoso gatvėmis ar lankantis renginiuose tenka susitikti su žmonėmis, kurie savo kasdieniais darbais keičia pasaulį“, – aiškino vienintelė Lietuvos atstovė šįmečiame forume.

Ji nutarė ne tik dalyvauti diskusijoje, bet ir pabendrauti su vietos gyventojais. „Tai labai įdomu, nes jiems šis forumas yra dar viena verslo galimybė“, – sakė 21 metų Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto studentė.

Anot jos, visų Davose vykstančių renginių aprėpti neįmanoma, nes šįmet temų kaip reta daug: nuo finansų sektoriaus pokyčių iki Šiaurės Korėjos ateities vizijos.

„Todėl dažniausiai renkuosi privačius pokalbius. Jų metu galima apsikeisti nuomonėmis su konkrečią sritį išmanančiais specialistais“, – pasakojo mergina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?