Paskelbtos Lietuvos vietos, iš kurių draudžiama eksportuoti kiaulieną

Šalčininkų ir Alytaus-Varėnos rajonuose nustačius afrikinį kiaulių marą dviem šernams, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ėmėsi papildomų apsaugos priemonių. Tarp jų – draudimas eksportuoti kiaules, kiaulieną ir jos produktus iš padidintos grėsmės zonos.

Siekiant neišplatinti ligos, medžiotojai raginami nekviesti į medžiokles svečių iš kitų rajonų medžiotojų būrelių.<br>V.Balkūno nuotr.
Siekiant neišplatinti ligos, medžiotojai raginami nekviesti į medžiokles svečių iš kitų rajonų medžiotojų būrelių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:51 AM

Tarnybos pranešime nurodoma, kad diagnozės patvirtinimui mėginiai išsiųsti į Europos Sąjungos Afrikinio kiaulių maro (AKM) referentinę laboratoriją Ispanijoje. Apie nustatytą AKM informuota Europos Komisija, Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacija, kaimyninių šalių bei Muitų Sąjungos veterinarijos tarnybos.

VMVT direktoriaus įsakymu nustatyta padidintos grėsmės zona, į kurią įeina Alytaus, Lazdijų, Druskininkų, Varėnos, Šalčininkų ir Trakų rajonai. Nustatytoje grėsmės zonoje draudžiama tiekti į Europos Sąjungą ir Muitų Sąjungą gyvas kiaules, kiaulieną ir jos produktus iš minėtų rajonų. Taip pat draudžiama išvežti gyvas kiaules, išskyrus jų vežimą tiesiai į Lietuvos skerdyklas, organizuoti šernų medžiokles su varovais bei naudoti sumedžiotus šernus maistui, kol nebus gauti neigiami afrikinio ir klasikinio kiaulių maro tyrimų rezultatai.

Medžiotojams, kurių medžioklės plotai patenka į padidintos grėsmės zoną, nurodoma sumedžiotus šernus tvarkyti tik pirminio apdorojimo aikštelėse, o šalutinius gyvūninius produktus palikti sandariose gyvūninių atliekų duobėse. Sumedžiotų šernų skerdenas reikia laikyti izoliuotose patalpose, kol bus gauti neigiami afrikinio ir klasikinio kiaulių maro tyrimų rezultatai. Siekiant neišplatinti ligos, raginama nekviesti į medžiokles svečių iš kitų rajonų medžiotojų būrelių.

VMVT taip pat informuoja, kad visoje Lietuvoje organizuojama intensyvi kiaulių ūkių stebėsena, sustiprinta biologinės saugos priemonių reikalavimų laikymosi kontrolė visose kiaulių laikymo vietose. Suintensyvintas šernų ir kiaulių mėginių ėmimas bei tyrimai afrikiniam ir klasikiniam kiaulių marui nustatyti. Šalyje sustiprinta šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo kontrolė, prekiautojų kiaulėmis, jų patalpų, bei vežėjų ir vežamų gyvūnų valstybinė veterinarinė kontrolė.

Privatiems veterinarijos gydytojams ir gyvulių sėklintojams pateikta papildoma informacija apie afrikinio kiaulių maro paplitimo riziką. Taip pat primenama, kad kiaulių laikymo patalpose draudžiama lankytis, jei per praėjusias dvi paras darbuotojai ar lankytojai buvo kitose kiaulių, šernų, šernakiaulių laikymo vietose, šernų medžioklės ar jų pirminio apdorojimo vietose, skerdyklose, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo vietose.

Medžiotojams radus nugaišusį laukinį gyvūną privaloma nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Medžiotojai ir kiaulių laikytojai, pastebėję padidėjusį gyvūnų gaišimą ar radus nugaišusį gyvūną, raginami visuomet elgtis taip, kaip nustačius gyvūnų užkrečiamąją ligą ir imtis visų būtinų priemonių, kad liga nebūtų išplatinta.

Šių priemonių privalu laikytis tol, kol laboratoriniais tyrimais nebus gauta tiksli diagnozė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.