Vytis ant eurų pasklis po visą Europą

Užvakar Seimas pritarė euro įvedimo įstatymo projektui. Bet jau anksčiau buvo žinoma, kad Lietuvoje nukaldintas eurų ir euro centų monetas puoš valstybės herbas Vytis. Tai buvo nutarta prieš 10 metų.

Prieš dešimt metų surengus konkursą jį laimėjo skulptorius A.Žukauskas, sukūręs tokias euro ir euro centų monetas.
Prieš dešimt metų surengus konkursą jį laimėjo skulptorius A.Žukauskas, sukūręs tokias euro ir euro centų monetas.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-01-25 09:18, atnaujinta 2018-02-17 03:07

Estija, Airija, Belgija, Liuksemburgas ir Nyderlandai. Tai penkios iš dabartinių aštuoniolikos euro zonos valstybių, kurios ant visų nominalų monetų iškalė tą patį savo nacionalinį simbolį, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Įsivedusi eurą Lietuva bus šeštoji šalis, kurioje nukaldintus eurus puoš vienas simbolis – Vytis.

Eurų ir euro centų monetų bendroji pusė yra vienodo dizaino. Tai – bendros Europos idėja. O monetų aversas yra skirtingas. Jį pasirenka kiekviena valstybė. Visos monetos, kad ir kur jos būtų nukaldintos, galioja visoje euro zonoje.

Buvo paskelbtas konkursas

„Kad ant euro monetų būtų pavaizduotas valstybės herbas Vytis, 2004-aisiais pageidavo dauguma Lietuvos gyventojų.

Tai išsiaiškinta atlikus visuomenės nuomonės tyrimą“, – paaiškino Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius, Pinigų kūrimo komisijos pirmininkas Alius Jaramaitis.

Lietuvos banko tuomet skelbtame atvirame konkurse dalyvavo keturiolika autorių ir bendraautorių.

Jie pateikė 1, 2, 5, 10, 20, 50 euro centų bei 1 ir 2 eurų monetų nacionalinės pusės 54 gipsinius modelius.

Speciali komisija, kurią konsultavo garsūs istorikai, dailininkai, konkurso nugalėtoju paskelbė skulptorių Antaną Žukauską. Jis yra sukūręs ir šiuo metu apyvartoje esančias 10, 20, 50 centų bei 1, 2, 5 litų monetas.

Kitų variantų niekas nesiūlė

Ant jau išleistų įvairių proginių 2 litų monetų, kurios yra lyg iš akies traukti eurai, pavaizduota obels žiedai, Puntuko akmuo, Stelmužės ąžuolas, Kristijono Donelaičio, kunigaikščių portretai.

Litus pakeitus eurais šios monetos liks tik Pinigų muziejuje ar kolekcininkų lentynose.

Gal pavaizdavusi daugiau savo simbolių ant euro monetų Lietuva būtų labiau pasireklamavusi Europoje?

Juk, pavyzdžiui, su latais ką tik atsisveikinusios Latvijos euro monetų dizainas skirtingas. Ant vienos jų pavaizduota ilgakasė latvė, kokia iki Antrojo pasaulinio karo buvo ant 5 latų monetos, ant kitų – didesnis ir mažesnis valstybės herbas.

„Pasiūlymų keisti apyvartinių euro monetų nacionalinę pusę nuo 2004-ųjų nebuvo. Mes taip pat neturime tikslo to daryti.

Be to, ES teisės aktai numato, kad monetų nacionalinės pusės vaizdas gali būti keičiamas tiktai dėl svarbių priežasčių, pavyzdžiui, jei pasikeičia monarchas, kuris pavaizduotas ant pinigų“, – kalbėjo Lietuvos banko atstovas Mindaugas Milieka.

Galės leisti progines monetas

Kiekviena ES narė, kurios valiuta yra euras, per metus turi teisę išleisti dvi progines monetas. Jos skiriamos didelės nacionalinės ar europinės svarbos įvykiams paminėti.

Lietuvos banko valdyba numatė, jog kai ES galutinai palaimins euro įvedimą mūsų šalyje nuo 2015 metų sausio 1 dienos, šiam įvykiui įamžinti bus nukaldinta pirmoji kolekcinė euro moneta. Ji bus auksinė ir skirta monetų kalybai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje.

Ant pinigų – ir žmonių portretai, ir gulbės

Valdovai, kūrėjai, istoriniai pastatai, nepriklausomybės simboliai, augalų motyvai ar valstybės herbai. Aštuoniolika šiuo metu euro zonai priklausančių valstybių į eurų monetas suguldė ir dalį savo istorijos.

Visų nominalų monetoms vienodą simboliką sukūrusi Airija vaizduoja keltų arfą – tradicinį šalies simbolį, Belgija – karalių Albertą II, Liuksemburgas – didįjį kunigaikštį Henri, Nyderlandai – karalienę Beatrix.

Ant visų nominalų estiškų monetų – geografinis šalies atvaizdas ir žodis „Eesti“.

Ispanai ant 10, 20 ir 50 centų monetų pavaizdavo Ispanijos literatūros klasiką Miguelį de Cervantesą, ant 1 ir 2 eurų monetų – karalių Juaną Carlosą I, ant smulkiųjų centų – Santjago de Kompostelos katedrą.

Radikalė pacifistė Bertha von Suttner ir kompozitorius Wolfgangas Amadeus Mozartas. Šių iškilių žmonių portretus euro monetose iškalė austrai. Ant austriškų monetų taip pat pavaizduoti secesijos stiliaus pastatai Vienoje, barokiniai Belvederio rūmai, Šv.Stepono katedra.

Tekšių uogos ir žiedai, dvi skrendančios gulbės ir heraldinis liūtas – tai suomių euro monetų puošmenos.

Anksčiau kiekviena euro zonos šalis turėjo teisę vieną kartą per metus išleisti 2 eurų proginę monetą. Nuo 2012-ųjų kiekviena valstybė tai gali padaryti dukart per metus.

Pirmąją proginę 2 eurų monetą išleido Graikija 2004-aisiais. Ji buvo skirta Atėnuose vykusioms olimpinėms žaidynėms.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.