Maro nuosprendis: penkiuose rajonuose - ekstremali padėtis

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus, eksremali situacija - tai signalas, kad minėtuose rajonuose privalo nelikti nė vieno šerno.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 27, 2014, 1:33 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:34 AM

Tai po pirmadienį vykusio Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio pranešė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Anot jo, sprendimą dėl ekstremalios padėties paskelbimo turės patvirtinti Vyriausybė. D.A.Baraukauskas sakė, kad planuojama įsigyti mobilią deginimo įrangą, kuri padėtų naikinti sumedžiotus ir kritusius šernus. Taip pat vėl planuojama  prašyti Europos Komisijos lėšų apsaugos sienai su Baltarusija statyti. 

Operacijai vadovaus VMVT 

Anot Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Jono Miliaus, eksremali situacija - tai signalas, kad minėtuose rajonuose privalo nelikti nė vieno šerno.

Apskritai dabartinę 60 tūkst. šernų populiaciją visoje Lietuvoje planuojama sumažinti iki 6 tūkstančių. Tai padaryti nebus paprasta. 

"Reikės įrengti šernų gaudykles. Bus suformuotos specialios medžiotojų grupės", - sakė J.Milius.

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje ginčų netrūko, - medžiotojai nebuvo patenkinti jiems tekusia misija. Kol kas nepasakaičiuota, kiek pinigų reikės tam, kad būtų įgyvendinta šernų naikinimo opetracija. Jos vadovu paskirtas J.Milius.      

„Mes tikimės, kad operatyviai likviduosime židinį, o šernų judėjimas nėra labai didelis. Žiemą jie yra sėslūs, tad jeigu už mėnesio pradėtume medžioklę, tai būtų tinkamas laikas. Aktyviausi šernai yra spalį“, - sakė J.Milius. 

Įtampa - Dzūkijoje

Afrikinis kiaulių maras, įsisukęs į šernų populiaciją, įžiebė įtampą ir didesniuose Dzūkijos kiaulių ūkiuose, ir valdžios institucijose.  

„Šiuo metu laukiame atvykstant geriausių ekspertų iš Europos komisijos. Norime jų patarimo. Prieš porą mėnesių buvo atliktas europinis auditas, - ekspertai vertino, kaip mes, gyvendami afrikinio kiaulių maro pašonėje, valdome situaciją. Ties siena su Baltarusija įsteigėme apsaugos, - 10 km pločio buferines zonas.

Ir tai, kokių dezinfekavimo – ir atomobilių, ir vilkikų, ir autobusų - priemonių ėmėmės ties siena. Sulaukėme tik teigiamo vertinimo. O dabar paaiškėjo, kad visa tai darėme ne veltui - buvome teisūs“, - sakė  J.Milius.

Reikia sienos

Šiuo metu Lietuvai labai svarbu gauti atsakymą ir į klausimą, bus ar ne skirta lėšų apsauginės tvoros, besidriekiančios palei sieną su Baltarusija, statybai.

Per komisijos posėdį nutarta, kad  pinigų sienai bus prašoma iš Europos Komisijos, - suma sieks apie 15 mln. litų.

Pasak J.Miliaus, siena padės nepaisant, kad  Lietuvoje jau yra aptiktas užkratas. Išnaikinus židinius, ateityje būtų apsisaugota nuo ligos. Dabar svarbiausia – likviduoti afrikinio kiaulių maro židinį gamtoje. Būdas tą padaryti yra vienintelis – iššaudyti šernus.

Šeštadienį grėsmės zonoje – Alytaus, Varėnos, Lazdijų, Druskininkų, Trakų, Šalčininkų rajonuose medžiotojai sumedžiojo 12 šernų. Tačiau nakties iš sekmadienio į pirmadienį medžioklė nebuvo sėkminga.

„Teks daryti spąstus – šernams pavilioti nupirksime pašarų“, - kalbėjo J.Milius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.