Dzūkams gali būti uždrausta kelti koją į užkrėstus miškus

Vyriausybė trečiadienį paskelbė ekstremalią padėtį Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Šalčininkų, Trakų rajonuose bei Druskininkų savivaldybėje. Gali būti, kad lankytojams bus uždrausta netgi įžengti į vietos miškus.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ ir BNS inf.

Jan 30, 2014, 6:07 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:40 PM

Šiame regione nustatytas afrikinio kiaulių maro protrūkis, todėl ir prireikė įvesti ekstremalią padėtį. Ką ji reiškia?

Ar nuo šiol į Dzūkijos miškus ar Rūdninkų girią negali kojos įkelti joks žmogus?

„Svarstome ir tai. Manau, kad ten, kur buvo sumedžioti užsikrėtę šernai, būtina iškabinti informacines lentas, kad miškas užkrėstas, o jame lankytis draudžiama.

Šis sprendimas dar nėra priimtas, tačiau manau, kad jis yra būtinas“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Šalčininkų skyriaus vadovas, veterinarijos inspektorius Gerardas Stonkus.

Tiesa, šiame Lietuvos regione nėra didelių kiaulininkystės kompleksų.

Teks skersti kiaules

Kita žinia, su kuria dabar teks susitaikyti afrikinio kiaulių maro apsaugos zonoje gyvenantiems ūkininkams, yra gana liūdna.

Jiems teks išskersti kiaules. Nebus paisoma net to, kad jų savininkai anksčiau pasirūpino biologinės saugos priemonėmis ir aplink tvartus iškėlė tvoras.

„Šalčininkų rajonas irgi patenka į apsaugos zoną. Kiaulių mūsų ūkiuose turi nebelikti“, – sakė G.Stonkus.

Apsaugos zona driekiasi 10 kilometrų atstumu palei Baltarusijos ir Lietuvos sieną.

Už šernus skirs premijas

Aplinkos ministerija jau uždraudė šerti medžiojamus gyvūnus 10 kilometrų zonoje nuo Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Šėryklos vilioja gyvūnus, todėl didėja tikimybė, jog daugiau užsikrėtusių gyvūnų gali atklysti iš kaimyninės šalies.

Medžiotojams jau nurodyta mažinti šernų populiaciją, tačiau netrukus reikalavimai dar griežtės: medžioklės plotų naudotojams bus nustatytas privalomas sumedžioti šernų skaičius.

Užkrėstuose medžioklės plotuose bus įrengtos šernų gaudyklės. Už sumedžiotus ir VMVT pristatytus šernus medžiotojams ketinama skirti premijas – po 250 litų už vieną gyvūną.

Rusija jau sureagavo

VMVT taip pat nurodyta pakartotinai kreiptis į Europos Komisiją, kad būtų skirta lėšų tvorai pasienyje su Baltarusija tverti.

Manoma, kad ji padėtų sustabdyti maru užsikrėtusių šernų antplūdį į Lietuvą.

Nors afrikinio kiaulių maro virusas Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos, o šią šalį – greičiausiai iš Rusijos (ten jis siautė jau anksčiau), rusai vakar pradėjo svaidytis grasinimais.

Maža to, Smolensko patikros punkte buvo sustabdyta 20 vilkikų su kiaulių lašiniais. Automobiliai – iš įvairių ES šalių, tačiau krovinių dokumentai išduoti Lietuvoje.

Paskelbta, jog kroviniai bus grąžinti atgal į Europos Sąjungą.

Rusijos veterinarijos tarnybos „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas, paprašytas paaiškinti, ar tai reiškia, kad Rusija uždraudė kiaulienos importą iš Europos Sąjungos, pareiškė: „Nieko mums uždraudinėti nereikia.

Mes reikalaujame vykdyti veterinarijos sertifikato kiaulienos tiekimui į Rusiją sąlygas, dėl kurio su Europos Sąjunga buvo susitarta 2006 metais.“

Pasak S.Dankverto, veterinarijos sertifikatas numato, kad į Rusiją gali būti tiekiama kiauliena tik iš tų ES regionų, kuriuose trejus metus nebuvo kiaulių maro.

Maskvai nepatinka ES veiksmai

Anot S.Dankverto, Lietuvoje užfiksuoti afrikinio kiaulių maro atvejai, todėl ES privalo atsakingai nustatyti regioną, kuriame ši liga siaučia, ir skelbti didesnės grėsmės zoną.

S.Dankverto teigimu, didesnės grėsmės zona paskelbti tik šešis Lietuvos rajonus yra per mažai.

„Europiečiai pateko į keblią padėtį, kurią siekia palengvinti nepaisydami tarptautinių reikalavimų“, – grūmojo „Rosselchoznadzor“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.