„Mambo“ piceriją baigia nuskandinti praeities aferos?

„Esu kelyje iš Klaipėdos į Vilnių. Norėčiau užsisakyti picą Vilniuje. Ar po valandos galėčiau ją pasiimti?“, - išgirdusi itališką maistą kone kasdien žiaumojančio vyriškio skambutį, Klaipėdoje esančios picerijos „Mambopizza“ administratorė nustebo. „Neįmanoma, - pratarė, - Vilniuje mūsų picerijų nebėra“.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jan 31, 2014, 4:21 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:42 PM

„Mambopizza“ prekės ženklo vienijamų picerijų veikla gesta. Pernai ant durų spyna buvo pakabinta ant Vilniuje, prie Baltojo tilto Upės gatvėje, veikusios jų kepyklos. Ant „Mambo“ picų nebebarstomi prieskoniai Šiauliuose. Interneto svetainėje mambo.lt liko tik nuorodos į Klaipėdoje ir Kaune egzistuojančias picerijas. O užsakymai į namus apskritai priimami tik uostamiestyje.

Bendrovių viražai

Kas nutiko, kad skanias picas kepę maitintojai užleido vietą konkurentams? „Nieko nežinau. Nebedirbu įmonėje jau dvejus metus“, - patikino buvęs „Makro Food“ vadovas Vladas Pauliukas.

Ši bendrovė – lyg transformeris. Kažkada dėvėjusi „Mambo“ picerijų tinklą valdžiusios įmonės „Ultrapramogos“ apdarus, ji po 2009 metais kilusio pridėtinės vertės mokesčio skandalo apsivilko bendrovės „M. Foodmaster“ suknelę.

Tačiau neilgam. Bendrovė „Nordnet“, picerijų tinklui teikusi atvėsintų ir šaldytų produktų sandėliavimo ir pristatymo paslaugas, prašydama „M. Foodmaster“ iškelti bankroto bylą, netrukus kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Registrų centro duomenimis, pastarosios įmonės bankroto procedūros buvo baigtos 2012-ųjų sausį, bet iki šiol ji nėra likviduota.

Rūpesčiai dėl picerijų tinklo lyg ir turėtų slėgti iš „M. Foodmaster“ 2009-aisiais išsinėrusį „Makro Food“ naujadarą - veiklą tęsiančią įmonę.

Tačiau įminti nykstančio picerijų tinklo užmintas mįsles viešojo maitinimo bendrovė „Makro Food“ atstovai nepadeda. „,Mes tik tvarkome visų grupės įmonių buhalteriją. Kiekviena bendrovė kalba pati už save“, - patikino Registrų centro nurodytu vadovo mobiliuoju telefonu atsišaukusi moteris. Tačiau akimirksniu išsigynė, kad ji anaiptol ne vadovė, - ne tas žmogus, kurio ieškome.

Anot Registrų centro, nuo praėjusių metų gegužės bendrovei vadovauja Ilona Romaškienė. Kodėl tinklas taip smarkiai susiaurino veiklą, pasilikdamas tik vieną piceriją Klaipėdoje? Šio klausimo jai taip ir nepavyko užduoti. Kaip tai padaryti, jei administracija – tyli, o direktorės telefonu atsišaukia kiti žmonės?

Picerijų nėra, bendrovės - neišnyko

 Kiekvieną piceriją, buvusią Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje, teoriškai valdo atskiros bendrovės. Praktiškai? Iš septynių picerijų šiuo metu veikia tik dvi. Bet bendrovių pavadinimai iš Registrų centro nėra ištrinti.

Jo duomenimis, vilniečius ties Baltuoju tiltu maitinusios bendrovės “Mambo Upės” - veikla - normali, kaip ir kitų sostinėje esančių „Mambo Big“, „Mambo Ozo“ ar „Mambo Gediminas“ bendrovių. Tebeveikia ir Laikinojoje sostinėje registruota “Mambo Bravaria Kaunas”, maitinanti „Akropolyje“ esančios picerijos lankytojus.

Klaipėdiečių bendrovė “Mambo Taika” išties tebekepa picas, o bankrotas 2013-ųjų balandį tėra paskelbtas viešojo maitinimo įmonei “Mambo Bravaria Šiauliai”.

Visų šių įmonių užnugaryje šmėkščioja ir renginių bei koncertų organizatoriaus „Markrokoncertas“ pavadinimas. Kapstantis giliau, būtų galima iškasti tunelį iki kito su ja siejamo pramogų organizatoriaus, - „Makrogrupės“, kuri prieš ketverius metus „palaidojo“ bendrovių finansus tvarkiusią įmonę „Ultrapramogos“ įpūtė gyvybę tokiam dariniui kaip „M. Foodmaster“.

„Nieko, nieko bendro neturime su jokiais „makrokoncertais“, - suskubo patikinti „Makro Food“ vadovės telefoną pakėlusi pašnekovė.

Vis dėlto marga picų kepėjų ir pramogų organizatorių praeitis nesustiprino jų konkurencingumo. Uždarytos picų kepyklos atlaisvino vietą kitoms viešojo maitinimo įstaigoms. Ar dėl to geriau vartotojams? Vargu. Juk šiaip ar taip jų galimybės rinktis susitraukė.

Valgytojai niurna

„Klaipėdos „Akropolyje“ esančioje „Mambo“ picerijoje užsakėme maisto, ir pakliuvome į nemalonią situaciją. Buvo akivaizdu, kad patiekalai – nekokybiški. Kvietėme vedėją, bet ji net nemokėjo paaiškinti, kodėl virtuvė daro tokias baisias klaidas“, - interneto svetainėje meniu.lt atsiliepimų apie maitintojus puslapyje pernai lapkritį brūkštelėjo Ūla.

„Picų kokybė buvo vidutiniška. Bet daug blogiau, kad jas atnešė ant medinių lentučių, kurios smirdėjo pagedusios mėsos kvapu. Jos – nehigieniškos. Silpnesnio imuniteto žmogus gali ir apsinuodyti“, - raukėsi Kauno esančioje picerijoje užkandžiavęs Darius.

Prastai išplauti indai, riebus maistas, lėti padavėjų apsisukimai – tokio „Mambo“ nevalyvumo nepateisinantys žmonės tuo skundėsi meniu.lt svetainėje.

Paskandino skandalai?

Vis dėlto tikėtina, kad „Mambo“ picerijų tinklą į verslo dugną stumtelėjo ne maisto kokybė, bet su nuslėptais mokesčiais susiję skandalai.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prieš ketverius metus tinklo veikloje įžvelgė purvo dėmių. Teigta, kad „Mambo“ šeimininkai pajamas slėpė pasitelkę savitą juodąją buhalteriją.

Esą picerijos klientai gaudavo tarpinius čekius, kuriuos apmokėdavo kaip sąskaitą. Tačiau čekiai buvo ne galutiniai, ir jų duomenys nebuvo įtraukiami į įmonės apskaitą. Anot VMI, tarpiniai čekiai buvo anuliuojami, ir taip neužfiksuota apie 1,5 mln. litų pajamų.

„Mambopizza“ prekės ženklo susietų viešojo maitinimo įstaigų tinklo finansus iki 2009-ųjų tvarkė „M.Foodmaster“. VMI skaičiavimu, nuo valstybės ji vien Vilniuje galėjo nusukti apie 300 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio.

Visą šią situaciją per keletą metų išnarpliojo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. 2013-ųjų pavasarį jis nustatė, kad picerijų tinklas nuo valstybės bandė nuslėpti beveik milijoną litų mokesčių.

„Išgarsino“ ir vokeliai

Netrukus po to, kai teismas paskelbė nutartį, „Mambo“ picerijų tinklą valdanti bendrovė ant mokesčių grėblio užlipo dar kartą.

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), atlikdama patikrinimą sostinės Upės gatvėje esančioje maitinimo įstaigoje, išsiaiškino, kad algos darbuotojams mokamos vokeliuose. Patikrinimo metu patys darbuotojai prisipažino gaunantys atlyginimus „į rankas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.