Apsukruoliai už Europos Sąjungos paramą susitvarkė savo namus

Graikijos kalnų kaimelio Megalochorio gyventojai gavo iš ES gausybę pinigų viešbučiams statyti. Bet nieko panašaus nepadaryta: jie viso labo atnaujino savo privačius namus.

Nedidelis Graikijos provincijos Megalochorio miestelis turistų rojumi netapo, užtat namų stogai čia – visiškai nauji.<br>Archyvo nuotr.
Nedidelis Graikijos provincijos Megalochorio miestelis turistų rojumi netapo, užtat namų stogai čia – visiškai nauji.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 4, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:08 PM

Kai Atėnų policija sustabdė tamsiai mėlyną automobilį „VW Touareg“ dėl eismo taisyklių pažeidimo, vairuotoją palaikė viso labo kelių ereliu.

Pažeidėjas prisistatė Michaliu Liapiu – buvusiu kultūros ministru. 62-ejų vyriškis neturėjo asmens dokumentų, automobilis nebuvo įregistruotas, o jo numeris – suklastotas.

Nutvertasis skundėsi valdininkams esąs vargšas į pensiją išėjęs politikas.

Turizmo rojus nesukurtas

Kai tokia žinia pasiekė žurnalistus, šie nustėro: negi M.Liapis nuskurdo? Pradėtas tyrimas sukėlė didžiulį skandalą, mažai ką turintį bendra su eismo taisyklių pažeidimu.

Dar neseniai konservatyviai „Nea Dimokratia“ partijai priklausęs M.Liapis daugelį metų parūpindavo sau ir savo šalininkams gimtinėje pinigų iš Briuselio. Specialiai sukurta bendrovė „Evrytania AG“ dešimt metų (1992–2002 metais) naudojosi kaimo turizmo plėtrai skirtais ES pinigais.

Paaiškėjo, jog Megalochoryje ir jo apylinkėse įsikūrusios 66 šeimos gavo 3,3 milijono eurų finansinę paramą. Regione gyvena 470 šeimų. Su tokiomis lėšomis čia jau seniai turėjo būti įkurtas turistų rojus.

Bet nieko panašaus neįvyko. Siaurose Megalochorio gatvelėse mažai ką sutiksi. Juodai vilkinčios senos moterys, pamačiusios svetimą žmogų, bėga šalin.

Jaunos šeimos palieka kaimą, nes čia nėra darbo vietų. Prie vienintelio viešbučio „Archontopetra“ įrengtos vos keturios automobilių stovėjimo vietos.

Vietoj viešbučių ir pensionų prie kalno prisiglaudusios 13 bažnyčių ir koplyčių.

Į turistų buveinę nepanašus ir dviejų aukštų M.Liapio tėvų namas su geležiniais vartais.

Pasinaudojo daugelis

M.Liapio namas finansų tarnyboje niekada nebuvo įregistruotas kaip pensionas, nors būtent jam įkurti buvo numatyta 50 tūkst. eurų ES paramos.

Tokios gudrybės buvusio kultūros ministro kaimynams nebuvo paslaptis. Pasak vieno žilagalvio kaimo gyventojo, nenorėjusio atskleisti savo vardo ir pavardės, M.Liapis tiesiog atnaujino motinos namą, kaip ir daugelis aplinkinių.

Kai kurie Megalochorio gyventojai mažiausiai dešimt metų elgėsi taip, lyg įrenginėtų savo namo kambarius nuomoti pagal aukščiausius Europos Sąjungos reikalavimus.

Niekas niekada nekontroliavo, ar ES pinigai naudojami pagal paskirtį. To nedarė ir ES, kontrolės funkciją palikusi šalių narių valdininkams.

Jeigu tikėtume Marku Liapiu, Michalio Liapio broliu ir jo kaimynu Megalochorio kaime, net 400 šeimų pasinaudojo ES regioniniais fondais savo tikslams.

„Todėl apie tai niekas nekalbėjo“, – sakė Markas.

Reikalaudavo savo dalies

Tylos įstatymas galiojo ir bendrovių, kaip antai „Evrytania AG“, administracijai, kurios taip pat turėjo naudos skirstydamos pinigus.

Jos reikalaudavo 10–20 procentų komisinių už tarpininkavimo paslaugas. Taip teigė vienos turizmo agentūros darbuotoja, kurios pastangos gauti ES paramą nedavė rezultatų.

Savo geradariui M.Liapiui Megalochorio kaimo žmonės atsidėkodavo ilgamete politine ištikimybe: jie didele balsų persvara išrinkdavo jį į šalies Parlamentą.

Dabar Graikijos prokuratūra, pareiškusi įtarimus M.Liapiui dėl ES lėšų pasisavinimo, ketina ištirti, kaip šiame regione buvo naudojami iš Briuselio atkeliavę pinigai.

Graikams nepavyks šio tyrimo užbaigti tyliai. Mat jo sykiu ėmėsi ir Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF). Gali būti, kad pinigus teks sugrąžinti.

Parengė Ona Kacėnaitė

Žalą skaičiuoja milijardais eurų

Penki procentai visų Europos Sąjungos išlaidų (7 milijardai eurų) 2012 metais buvo panaudoti netinkamai. Bet tikrieji skaičiai turėtų būti dar įspūdingesni.

Nuo 2014-ųjų įvesta griežtesnė Europos Sąjungos šalių regionams skiriamų pinigų kontrolė. Dabar ES reikalauja pagrįsti regionų plėtrai skiriamų lėšų strateginę prasmę ir ekonominę naudą.

2012-aisiais OLAF atliko 465 tyrimus ir nurodė grąžinti 284 milijonus eurų.

Europos Sąjungos parlamentinė organizuoto nusikalstamumo tyrimo komisija nustatė, kad vien 2010-aisiais dėl sukčiavimo ir korupcijos buvo patirta 2 milijardų eurų žala.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.