Klaustukų dėl nuodų deginimo gamyklos – vis daugiau

Skandalų krečiamas pavojingų atliekų deginimo įrenginio projektas pasipildė dar vienu. Paaiškėjo, jog valstybinės įmonės „Toksika“ vadovai ir šį projektą kuruojantys Ūkio ministerijos valdininkai užsimerkė prieš įstatymus.

"Toksika" turėjo pradėti darbą dar 2010 metais.<br>G.Šiupario nuotr.
"Toksika" turėjo pradėti darbą dar 2010 metais.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Feb 5, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:41 PM

Pastarąjį smūgį sudavė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), pripažinusi, kad dabar gamykloje vykdomi 87 mln. litų vertės darbai yra neteisėti.

Kategorišką išvadą padariusi VPT paragino paisyti įstatymų, o sandorį tarp valstybinės įmonės „Toksika“ ir rangovo „Hafner Srl“ pripažinti niekiniu.

Be to, išvadose nurodoma, kad projekte esantys trūkumai privalo būti šalinami ne valstybės, o rangovo sąskaita. Gamykloje esančių trūkumų ir broko šalinimo kaina – beveik 1,5 milijono litų.

Suskaičiavo aibę pažeidimų

Šiaulių pašonėje esančiuose Aukštrakiuose pastatyta „Toksikos“ pavojingų atliekų deginimo gamykla turėjo paleista 2010 metų rudenį. Bet jos naudoti negalima iki pat šiol.

Taip nutiko, nes bendrovės „Senovė“ ir italų kompanijos „Hafner Srl“ konsorciumo pastatytas įrenginys neatitiko projekte numatytų pirkimo sąlygų.

Ekspertų išvados sudavė skaudų smūgį – užsiksuoti net 959 įvairaus lygio trūkumai ir neatitikimai. Iš jų 33 įvardinti kaip esminiai.

Be to, prasti buvo ir bandymų rezultatai: išmetamų nuodų koncentracija smarkiai viršijo leistiną ribą.

Patirs didžiulę žalą

Nepriklausomi ekspertai konstatavo, jog įrenginyje sumontuoti netinkami netinkami kranai atliekoms maišyti, reikalavimų neatitinka smulkintuvas, pasigesta ir deginimo temperatūrą fiksuojančių termovizorių.

Didžiausias pažeidimas – nupirkta ir sumontuota ne 20, o 70 kubinių metrų talpos deginimo krosnis. Galingesnėje krosnyje nebepasiekiama saugi 1200 laipsnių deginimo temperatūra.

Pagal dabartinius aplinkosaugininkų reikalavimais per valandą įrenginyje galima sudeginti ne daugiau 1100 kilogramų atliekų. Bet sumontuotam įrenginiui tokio kiekio maža – turbinai nepakaks garo.

Į krosnį teks pilti daugiau dyzelino arba deginti didesnį kiekį atliekų kiekį. Paskaičiuota, kad per 20 metų nuostoliai vien dėl kuro gali siekti per 93 milijonus litų.

Rangovui – dosni dovana

2012 m. lapkričio 27 d. tuometinis „Toksikos“ vadovas Žilvinas Čenkus pareikalavo, kad rangovas iki gruodžio 5 d. praneštų, ar sutinka pats pašalinti trūkumus.

Pranešimas nebuvo atsiųstas, todėl rangovas buvo nušalintas. Įdomybės tęsėsi toliau – Ūkio ministerija nušalino „Toksikos“ valdybą, o tuomečiam vadovui nurodė ženkliai sutrumpinti trūkumų sąrašą.

Atsisakęs paklusti įmonės vadovas Ž.Čenkus neteko darbo, o pažeidžiant sutartį ir viešojo pirkimo dokumentus sugrįžo rangovas.

Stebuklingai sugrąžintos italų bendrovės laukė ir dovana: dosnieji valdininkai įsipareigojo brokdariams sumokėti beveik 1,5 mln. litų už trūkumų šalinimą, nors tai rangovas privalėjo daryti savo sąskaita.

Pateikta versija neįtikino

Įklimpę „Toksikos“ vadovai gynėsi, kad bandė ieškoti naujo rangovo, bet paieškos buvo nesėkmingos. Todėl pernai rugpjūtį ir leista sugrįžti trūkumus ištaisyti pasisiūliusiai įmonei „Hafner Srl“.

Toks pasiteisinimas neįtikino VPT: konstatuota, kad susitarimas tarp „Toksikos“ ir „Harner Srl“ įmonių pasirašytas nevykdžius pirkimo procedūrų. Pažymėta, jog projektas iki šiol neįgyvendintas, nes nesilaikyta sutarties sąlygų.

„Toksika“ turėtų rangovui taikyti sutartyje numatytą civilinę atsakomybę ir trūkumai turi būti šalinami rangovo sąskaita. Perkančioji organizacija neturėtų papildomai mokėti už tuos darbus, kuriuos rangovas privalėjo atlikti pagal sutartį ir už kuriuos buvo sumokėta“, – rašom išvadoje.

Dokumentą pasirašęs VTP direktorius Žydrūnas Plytnikas konstatavo, kad jau sudaryta viešojo pirkimo sutartis turėtų būti pripažinta niekine. Perkančioji organizacija turėtų jas nutraukti ir reikalingus darbus bei paslaugas privalo pirkti vykdydama viešųjų pirkimų procedūras.

Nustatė 6 įtariamuosius

„Toksikos“ gamyklos istoriją narplioja ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT), ir Generalinės prokuratūros pareigūnai.

Tyrimas buvo pradėtas 2011 m., kai į pareigūnus kreipėsi iš „Toksikos“ vadovo posto pasitraukti privertas Ramūnas Peciulevičius. Jis darbo neteko, nes atsisakė pasirašyti bruktus dokumentus.

Ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės turto įgijimo apgaule, piktnaudžiavimo, tarnybos pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo tebevyksta. Įtarimai pareikšti 6 asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.