Viešųjų pirkimų tarnyba „Toksikos“ sandorį pripažino niekiniu

Viešųjų pirkimų tarnyba niekiniu pripažino sandorį tarp Italijos bendrovės „Hafner SRL“ ir Ūkio ministerijai pavaldžios įmonės „Toksika“. Abi pusės be konkurso susitarė atnaujinti darbus – šalinti pavojingų atliekų deginimo įrenginio trūkumus. Už broko taisymą „Toksika“ įsipareigojo rangovams papildomai sumokėti 1,46 mln. litų.

Viešųjų pirkimų tarnyba niekiniu pripažino sandorį tarp Italijos bendrovės „Hafner SRL“ ir Ūkio ministerijai pavaldžios įmonės „Toksika“.<br>G.Šiupario nuotr.
Viešųjų pirkimų tarnyba niekiniu pripažino sandorį tarp Italijos bendrovės „Hafner SRL“ ir Ūkio ministerijai pavaldžios įmonės „Toksika“.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2014, 9:18 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:02 PM

„Šiaulių kraštas“ jau rašė, kad konsorciumas, kurį sudaro Italijos kompanija „Hafner SRL“ ir Lietuvos įmonė „Senovė“, pagal 2008-aisiais pasirašytą sutartį turėjo baigti statyti gamyklą iki 2010 m. Įrenginio bandymų metu buvo užfiksuoti 3,4 karto didesni už leistinus vėžį sukeliančių medžiagų – dioksinų ir furanų – išmetimai į aplinką.

Ekspertai nustatė 33 įrenginio trūkumus, kurių vieni svarbiausių – per didelis galingumas ir per žema deginimo temperatūra, nes pavojingos atliekos nesudega iki galo. Anksčiau teigusi, kad reikalaus įrenginio trūkumus taisyti rangovo sąskaita, „Toksika“ persigalvojo, ir pernai rugpjūtį ne tik priėmė buvusių partnerių siūlymą užbaigti darbus, bet ir įsipareigojo rangovams papildomai už broko taisymą sumokėti 423 873 eurus (1,46 mln. litų).

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi „Toksikos“ ir jos nusamdytos Italijos bendrovės „Hafner SRL“ susitarimą be konkurso atnaujinti darbus, konstatavo, kad šis sandoris yra niekinis, o valstybinė bendrovė privalo reikalauti nustatytus trūkumus šalinti rangovo sąskaita.

„Nevykdęs viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų ir pasirašydamas susitarimą, „Toksika“ vadovas pažeidė Įstatymo 3 straipsnio 2 dalies nuostatas ir Įstatyme įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus“, – rašoma VPT vadovo Žydrūno Plytniko sausio 31 d. pasirašytame pirkimo įvertinimo dokumente.

Pagal 2008 m. pasirašytą pavojingų atliekų deginimo gamyklos statybos sutartį šiam projektui numatyta išleisti 28 mln. litų iš Lietuvos valstybės biudžeto ir apie 52 mln. litų, skirtų iš ES Sanglaudos fondo.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba dėl „Toksikos“ yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Šešiems asmenims pareikšti įtarimai padarius nusikaltimus pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius – dokumentų klastojimas, didelės vertės svetimo turto įgijimas apgaule, piktnaudžiavimas ir tarnybinių pareigų neatlikimas, rašo „Šiaulių kraštas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.