Elektros pardavėjų veikloje pasigedo skaidrumo

Elektros perdavimo bendrovė „Litgird“ elgėsi netinkamai ir neskaidriai, pareiškė Viešųjų

Elektros linijos "LitPol Link" statybos konkursas apaugo ir priekaištais dėl neskaidraus "Litgrid" elgesio.<br>V.Balkūno nuotr.
Elektros linijos "LitPol Link" statybos konkursas apaugo ir priekaištais dėl neskaidraus "Litgrid" elgesio.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 6, 2014, 2:59 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:18 PM

Nepaisant to, kad bendrovė nesutiko potencialiems teikėjams atskleisti kai kurios konfidencialios informacijos, susijusios su rengiamu elektros linijos nuo Alytaus iki Lietuvos-Lenkijos sienos statybos konkursu, VPT leido įmonei vykdyti jau pasirašytą sutartį su konkurso laimėtoju, nes ji nepažeidė įstatymo.

Daugeliui konkurso dalyvių nurodžius, kad jų pasiūlymai yra konfidencialūs, „Litgrid“ konkurso komisija nesutiko jų atskleisti to prašiusiai konkurso dalyvei bendrovei „Kauno tiltai“. Tačiau, anot VPT, visas pasiūlymas negali būti konfidencialus - tai prieštarauja Civiliniam kodeksui.

„Viešųjų pirkimų įstatymu nustatyta, kad tam tikra pasiūlyme esanti informacija - kaina, pranašumai, pagal kuriuos buvo vertinami pasiūlymai - privalo būti paviešinta. (...) Įstatymas įpareigoja perkančiąją organizaciją, dalyviams reikalaujant, juos supažindinti su kitų dalyvių pasiūlymais“, - rašoma VPT išvadoje.

Tarnybos nuomone, kilus abejonių, ar tiekėjai pagrįstai nurodė informacijos konfidencialumą, „Litgrid“ skaidrumo sumetimais turėjo kreiptis į tiekėjus ir prašyti pagrįsti tokią jų poziciją.

Net 5 konkurso dalyviai - „Kauno energetikos remontas“, Dalekovod“, „Dalekovod Polska“ ir „Enprom“ konsorciumas, „Axis Power“ ir „Hidrostatybos“ konsorciumas, „Eltel Networks“ ir „Eltel Networks Olsztyn“ susivienijimas, „A.Žilinskio ir ko“ ir „Elektros tinklo paslaugų“ konsorciumas bei „Irdaivos“, „Litenergoseris“ ir „Elmontos“ susivienijimas - nurodė, jog visa jų pasiūlyme pateikta informacija yra konfidenciali.

Be to, VPT pažymėjo, kad „Litgrid“ su kiekvienu dalyviu nesiderėjo ta eilės tvarka, kuria buvo pateikti pasiūlymai ir taip pažeidė savo nustatytas taisykles.

73,3 mln. litų vertės sutartį dėl 400 kilovoltų (kV) įtampos „LitPol Link“ linijos statybos „Litgrid“ pernai lapkritį pasirašė su Lietuvos kapitalo energetikos įmone „A. Žilinskio ir Ko“.

Konkurso procedūras buvo apskundęs antroje vietoje likęs Suomijos energetikos įmonių „Empower“ konsorciumas (pateikė 74,9 mln. litų kainą) - jis anksčiau neatmetė galimybės skųstis Viešųjų pirkimų tarnybai ir žadėjo kreiptis į teismą, tačiau vėliau persigalvojo.

VPT atstovė spaudai Aušra Pocienė sakė negalinti atskleisti, kas apskundė konkursą tarnybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas