Europos centrinis bankas nepadidino palūkanų

Kaip ir buvo tikėtasi, Europos centrinis bankas (ECB) šiandien, ketvirtadienį, paliko nepakeistą bazinę palūkanų normą. Ji tebesilaiko ties 0,25 proc. riba.

Palūkanos išlieka rekordiškai mažos.
Palūkanos išlieka rekordiškai mažos.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-02-06 15:06, atnaujinta 2018-02-16 15:18

Paskutinį kartą ECB bazines palūkanų normas keitė 2013 m. lapkritį. Tuomet jos ir buvo sumažintos iki 0,25 procento.

Nepaisant defliacijos euro zonoje baimės, ECB laikosi optimistiškai ir tiki, jog 18-os euro zonos šalių ekonomikos pradeda atsigauti. Apie tai pranešė BBC.

Infliacija euro zonoje sausį sulėtėjo iki 0,7 procento. Gruodį ji buvo 0,8 procento.

ECB vadovas Mario Draghi pareiškė, kad defliacija nekelia grėsmės euro zonos ekonomikai, informuoja BBC.

Per spaudos konferenciją M.Draghi teigė: „Mes turime atsisakyti idėjos apie defliaciją. Klausimas kyla – ar yra defliacija? Atsakymas – ne“.

Naujausi infliacijos duomenys pakurstė nerimą dėl to, kad euro bloke gali prasidėti defliacija, kuri greičiausiai stabdys ekonomikos augimą.

Tačiau ECB įsitikinęs, kad euro zonos ekonomika atsigauna po to, kai praėjusių metų vasarą blokas išsikapstė iš recesijos.

Komentuodamas naujausią ECB sprendimą per spaudos konferenciją, M.Draghi sakė: „Gana ilgą laiką prognozuojama žema infliacija, bet defliacija? Ne“.

„Pastebima kuklaus atsigavimo požymių, keliančių optimizmą. Paklausa taps stipresnė, ne silpnesnė. Atsigavimą vis dėlto turime vertinti ypač budriai. Jis labai trapus. Jis kyla nuo pačių žemumų, tačiau vis dėlto kyla“, – sakė jis.

Trečiadienį „Markit“ nurodė, kad jos pateiktas pirkimo vadybininkų indeksas (PVI) visai euro zonai, rodantis aktyvumą tiek paslaugų, tiek ir apdirbamosios pramonės sektoriuose, gruodžio-sausio mėnesiais kilstelėjo nuo 52,1 iki 52,9 punkto. Toks ūkio atsigavimas registruojamas kaip sparčiausias nuo pat 2011 metų birželio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.