Varžytuvės Panevėžyje: vieta – viena, jos trokštančių – dešimtys

Panevėžio savivaldybėje užimti laisvą Personalo skyriaus specialisto vietą panoro net 72 kandidatai. Tai įrodymas, kad valstybėje apstu neperspektyvius mokslus baigusių žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Feb 7, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:54 PM

Tokios aukštąjį išsilavinimą turinčių bedarbių konkurencijos Panevėžyje nebūta jau daugelį metų.

Tarp pretendentų dominuoja moterys ir merginos, vyrų – vos keli. Būsimosios atrankos dalyvių amžius – nuo 25 iki 43 metų. Darbo vietos siekia ne tik Panevėžio miesto ir rajono gyventojai, bet ir atvykėliai iš kitų miestų, taip pat iš sostinės, rašo "Lietuvos rytas".

Priims ir neturintį patirties

Kodėl tiek daug aukštąjį išsilavinimą turinčių jaunų žmonių panoro pakliūti į savivaldybę? Juk šias pareigas einančiam specialistui darbo ir atsakomybės daug, o atlyginimas nėra įspūdingas – išskaičiavus mokesčius lieka maždaug 1600 litų.

Savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Inga Kučienė mano, jog yra kelios priežastys, nulėmusios kandidatų griūtį. Į pareigas gali pretenduoti šiuo metu nepaklausias socialinių mokslų specialybes įgiję žmonės.

Antra, jaunimas darbą savivaldybėje sieja su stabilumu, skelbia "Lietuvos rytas".

Įsidarbinus valstybės tarnyboje galima tikėtis padaryti karjerą ir po kurio laiko gauti didesnį atlyginimą.

„Manau, daugelį kandidatų padrąsino nurodyta sąlyga, kad darbo patirtis nėra būtina.

Svarbu, kad ateitų energingas, norintis dirbti ir reikalingą išsilavinimą bei tinkamų charakterio savybių turintis žmogus. Patyrusį specialistą mes išsiugdysime“, – sakė I.Kučienė.

Vilioja ne visos pareigos

Tiesa, vasario pabaigoje vyksiančiame konkurse dalyvaus ne 72, o tik 64 kandidatai.

Tiek jų liko po to, kai dalis vis dėlto neatitiko konkursui pateiktų reikalavimų. Pavyzdžiui, neturėjo reikalingo išsilavinimo.

Personalo skyriaus vedėja prisiminė, kad pernai gegužės mėnesį užimti Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniojo specialisto vietą pageidavo 32 kandidatai, tačiau į konkursą atvyko tik 26 pretendentai.

Juos taip pat padrąsino tai, kad nebuvo privaloma darbo patirtis. Į laisvą darbo vietą galėjo pretenduoti aukštąjį universitetinį socialinių mokslų, vadybos ir verslo administravimo išsilavinimą turintys kandidatai.

Tačiau yra buvę, jog savivaldybės skelbti konkursai užimti laisvą darbo vietą neįvyko dėl to, kad neatsirado norinčių įsidarbinti. Taip atsitiko paskelbus apie laisvą vyriausiojo specialisto darbo vietą Vietinio ūkio skyriuje.

Galimus pretendentus nuvylė siūlomas atlyginimas. Tiesa, jis irgi siekė 1600 litų.

Rekordas – 250 į vieną vietą

Panevėžio miesto savivaldybėje dar iki šiol nėra pamiršta viena neįprasta atranka.

Tuomet į savivaldybės valytojos vietą pretendavo 41 kandidatė. Tarp jų buvo įvairaus amžiaus ir išsilavinimo moterų. Pasitaikė ir aukštąjį išsilavinimą turinčių pretendenčių.

Visas nurungė 42 metų pretendentė, bankrutavusioje „Ekrano“ bendrovėje taip pat valytoja dirbusi panevėžietė. Ji su bedarbiu vyru augino tris vaikus, iš kurių vienas turėjo negalią.

Tąsyk atrinkta valytoja tebedirba iki šiol. Moteris jau 12 metų valo savivaldybės kabinetus ir koridorius.

Vis dėlto tai šiame mieste dar ne rekordas. Maždaug prieš penkerius metus milžinišką pretendentų antplūdį patyrė bendrovė Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras.

Tąsyk naujai atidarytai didžiųjų atliekų surinkimo aikštelei reikėjo priėmėjo.

Juo įsidarbinti panoro net 250 kandidatų.

Nuostabos nesukėlė

Panevėžio darbo biržos atstovė, Paslaugų darbdaviams poskyrio specialistė Lidija Mataitienė nenustebo, kad laisva darbo vieta savivaldybės Personalo skyriuje sudomino tiek daug kandidatų.

„Mūsų mieste mažiausiai galimybių įsidarbinti turi socialinius mokslus baigę specialistai. Jų poreikis kol kas labai menkas“, – sakė L.Mataitienė. Pastaruoju metu nedarbas Panevėžyje siekia 12,32 procento.

Lietuvos darbo birža prognozuoja, kad šįmet tarp specialistų paklausiausi bus pardavimo vadybininkai, buhalteriai, IT specialistai, pardavimo agentai, statybos inžinieriai, gydytojai ir siuvimo technologai.

Sudėtingiausia šiemet bus rasti darbą teisininkams, socialiniams darbuotojams, pradinio ugdymo mokytojams bei darželių auklėtojams, ekonomistams, psichologams, socialiniams pedagogams, kineziterapeutams, administratoriams.

Mažos įsidarbinimo galimybės prognozuojamos ir taksi, furgonų, krautuvų vairuotojams, kirpėjams, manikiūrininkams, kosmetologams ir floristams.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.