Pieno kainos auga: kiek mokėsime kitais metais?

Už pieną, varškę ar grietinę prieš metus mokėjome dešimtadaliu pigiau. Kainas didino ir vietiniai žaliavos tiekėjai, ir skandalas Naujojoje Zelandijoje. O tai, kad Rusija buvo uždraudusi lietuviškų pieno gaminių importą, Lietuvoje tik laikinai juos atpigino, rašo „Lietuvos rytas“.

Pirkėjai netruko pastebėti, kad pieno produktai per metus gerokai pabrango.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirkėjai netruko pastebėti, kad pieno produktai per metus gerokai pabrango.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 11, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:38 AM

Pieno supirkimo kaina per metus stryktelėjo apie 20 procentų. Pirkėjai pajuto švelnesnį kirtį – pieno produktai parduotuvių lentynose pabrango apie 10 proc.

Dėl brangstančio pieno nuogąstauja ir kaimynai lenkai. Svarstoma, kad pieno produktų kainos turėtų dar kilti.

„Tokių produktų kaip pienas ar sviestas kainos mūsų prekybos tinkle per metus ūgtelėjo nedaug – apie 5 procentus.

Praėjusią vasarą didėjo žaliavinio pieno supirkimo kaina, nors anksčiau tokiu metu jis kaip tik pigdavo, todėl mažindavome kainas ir prekybos tinklo parduotuvių lentynose“, – paaiškino „Iki“ atstovas Andrius Petraitis.

Jam pritarė ir „Maximos“ tinklo atstovė Renata Saulytė: „Pieno produktai sausio mėnesį vidutiniškai brango keliais procentais. Pagrindinė priežastis – brangstanti žaliava.“

Pastarasis tinklas kainų šuolį švelnino dviem būdais: pirkėjams siūlė privačiais prekių ženklais pažymėtų produktų, kurie paprastai būna pigesni, ir pradėjo ieškoti tiekėjų užsienyje. Tiesa, apie 80 proc. pieno produktų, kuriais prekiauja „Maxima“, yra lietuviški.

„Kitą dalį gauname iš užsienio. Daugiausia kasdienio vartojimo pieno produktų vežamės iš Lenkijos, sūrius – iš Italijos, Vokietijos, bendradarbiaujame ir su Latvijos pieno produktų gamintojais“, – sakė tinklo atstovė.

Kaip apskaičiavo „Norfos“ tinklo atstovas Darius Ryliškis, pieno produktų kainos parduotuvių lentynose šoktelėjo apie 10 proc. Tam įtakos turėjo pokyčiai pasaulio rinkose.

Praėjusiais metais pieno kainas biržose labai trumpam apkarpė skandalas, kurį sukėlė ketvirtas pagal dydį pasaulyje pieno produktų gamintojas – Naujosios Zelandijos koncernas „Fonterra“.

2013 metų vasarą jis išplatino per 1000 tonų sunkų apsinuodijimą – botulizmą – sukeliančiomis bakterijomis užteršto išrūgų koncentrato. Į tai iškart reagavo Rusija ir Kinija – uždraudė importuoti pieno produktus iš Naujosios Zelandijos.

Tikėtasi, kad tai atpigins pieną. Tačiau iš rinkos laikinai iškritus vienam didžiausių jos dalyvių žaliavos poreikis dar labiau ūgtelėjo. O tai pakėlė kainą.

Kad Rusija buvo sustabdžiusi lietuviškų pieno produktų importą, anot D.Ryliškio, Lietuvos pirkėjai juto tik labai trumpai: kelias savaites kaimyninės šalies rinkai paruoštų, bet taip ir neišvežtų produktų buvo galima įsigyti pigiau.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.