Portugalui už pilietiškumą – naujas automobilis

Specialiai „lrytas.lt“ iš Lisabonos (Portugalija)

Daugiau nuotraukų (1)

Skirmantė Palčinskaitė

Feb 11, 2014, 6:29 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:52 AM

Norite dovanų automobilio? Mokėdami už prekes ir paslaugas reikalaukite sąskaitos ir jūs automatiškai dalyvausite loterijoje, kurioje suteikiama galimybė laimėti mašiną. Be to, ne pačią prasčiausią, o aukštesnės klasės. Tokią galimybę šalies gyventojams siūlo Portugalijos vyriausybė.

Brangiais automobiliais Portugalijos valdžia žmones apdovanos vien už tai, kad jie elgtųsi pilietiškai ir reikalautų iš verslininkų to, kas privalu – sąskaitos.

Sąlyga tik viena: sąskaitoje turi būti nurodytas ją apmokėjusio asmens mokesčių mokėtojo identifikavimo numeris. Jis suteikiamas visiems šalies gyventojams.

Loterijos „Laiminga sąskaita“ („Factura da sorte“) nugalėtojas bus skelbiamas kas savaitę. Loterija prasidės balandžio mėnesį, laimę nešančiais bilietais taps sąskaitos, išrašytos sausį.

Kaip tiksliai veiks loterijos mechanizmas, dar nežinia. Ne itin konkretūs vyriausybės atstovų paaiškinimai sukėlė kandžias žurnalistų pastabas, kad taisyklės, matyt, dar tik kuriamos.

Kokios jos bebūtų, jau dabar aišku, kad intriga gniauš kvapą visai šaliai. Todėl vos paskleidus žinią apie planuojamą rengti valstybinę loteriją, trys didžiausi šalies televizijos kanalai iškart surėmė ietis dėl teisės ją transliuoti.

Kol kas skelbiama, kad loterijoje dalyvaus visos sąskaitos, nesvarbu, kokia jų vertė: ar bus išgertas puodelis kavos už 0,7 euro (apie 2,4 Lt) (tiek vidutiniškai kainuoja kava Lisabonoje), ar įsigyta sofa už 700 eurų (apie 2400 Lt).

Vis dėlto laimėtoją lems ne sąskaitų skaičius, o bendra asmens išlaidų suma. Tokiu būdu bus siekiama išvengti piktnaudžiavimo, kad apsipirkdamas maisto prekių parduotuvėje pirkėjas kiekvienai prekei nereikalautų atskiro čekio.

Jeigu loterijoje laimės asmuo, kuris pats yra nesumokėjęs mokesčių ir prasiskolinęs valstybei, prizas iš jo gali būti konfiskuotas, bet tik ta dalimi, kiek žmogus skolingas. Bent jau taip aiškinama dabar. Išgirdę apie lengvą galimybę iš valdžios kišenės laimėti automobilius, džiūgauja ne visi.

Kai kurie portugalai „Laimingos sąskaitos” loteriją ironiškai praminė „Skurdo loterija”. Esą vyriausybė bando apdovanoti piliečius už tai, kad šalis gyveno ne pagal pajamas ir atsidūrė ant bankroto slenksčio. Žmones į dar didesnį skurdą pastūmėjo padidinti mokesčiai ir sumažinti atlyginimai. Beje, Portugalijoje dar ir dabar galioja 14 atlyginimų per metus sistema.

Dalis gyventojų valstybės loterijoje įžvelgia ne vien tik valstybės siekį priversti verslininkus mokėti mokesčius ir paskatinti per krizę smukusį vartojimą. Portugalai taip pat užuodžia galimą valdžios klastą labiau kontroliuoti gyventojus. Ant kiekvienos sąskaitos nurodant mokėtojo kodą, mokesčių prievaizdai lengvai galės matyti kiek asmuo išleidžia ir patikrinti, ar jis turi tiek legalių pajamų.

Todėl gali būti, kad net ir prašydami sąskaitų, kai kurie žmonės tiesiog nenorės savęs identifikuoti.

Dalyvauti šiame valstybės žaidime neprivalu. Tačiau pageidaujantys atsisakyti, turės pranešti atitinkamai institucijai. Toks reikalavimas taip pat erzina kritiškai nusiteikusius portugalus.

Kritikos „Laimingos sąskaitos“ loterijai žeria ir Portugalijos profesinė Apskaitos specialistų asociacija. Anot jos vadovo Domingueso de Azevedo, neteisinga apdovanoti piliečius už poelgį, kuris turėtų būti privalomas. Valstybės sekretorius Paulo Nuncio atkerta, kad kovai su šešėline ekonomika visos priemonės geros.

Loterijai, kuri patikrins gyventojų pilietiškumą, Portugalijos valdžia ketina išleisti 10 mln. eurų (apie 34,6 mln. Lt).

Atrodytų, toks dosnus išlaidavimas skolų kilpos prismaugtai šaliai pernelyg lengvabūdiškas ir ne pagal kišenę. Tačiau Portugalijos vyriausybė tikisi, kad šioje loterijoje pati išloš daugiau negu praloš.

Valstybės sekretorius P. Nuncio, teigia, kad paskatinus vartotojus reikalauti sąskaitų, į valstybės kišenę pavyks papildomai surinkti 600-800 mln. eurų (apie 2-2,7 mlrd. Lt). Spėjama, kad šešėlinė ekonomika Portugalijoje viršija 20 proc. BVP.

Kokiais automobiliais bus apdovanoti pilietiški portugalai, kol kas mįslė. Pabrėžiama tik, kad jie bus nauji ir ne pačios žemiausios klasės.

Argumentų, kodėl prizams pasirinkti automobiliai, o ne pinigai, Vyriausybė neaiškina. Priežastis galėtų būti ir noras paremti vietos automobilių pramonę. Portugalijoje veikia „Volkswagen“ gamykla, kurios produkcija sudaro 10 proc. šalies importo. Taip pat gaminamos dalys „Peugeot” ir „Mitshubishi” automobiliams.

Žaliųjų atstovai valdžios pasirinkimą dovanoti automobilius vadina apgailėtinu. Anot jų, vyriausybė turėtų remti aplinkai draugišką pramonę ar bent jau dovanoti ekologiškus elektromobilius.

Iš viso planuojama surengti 60 loterijų. Neatmetama, kad tarp prizų ateityje bus ne vien automobiliai.

Panaši sąskaitų loterija 2013 m. buvo surengta Slovakijoje. Tokios loterijos vyko ir keliose Lotynų Amerikos valstybėse – Brazilijoje, Argentinoje, Kolumbijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.