Stintų šventėje linksmybių netrūks, o dėl pačių stintų – neaišku

Neseniai ištraukęs pusantro kilometro tinklų jis tesugraibė vos 20 kilogramų stintų. Prieš dvejus metus tokiu metu N.Barono laimikis būdavo kur kas didesnis – apie 300–500 kilogramų.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Feb 11, 2014, 3:11 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:04 AM

Neseniai ištraukęs pusantro kilometro tinklų jis tesugraibė vos 20 kilogramų stintų. Prieš dvejus metus tokiu metu N.Barono laimikis būdavo kur kas didesnis – apie 300–500 kilogramų.

Palangos žvejai dar mėgins laimę prieš pat Stintų šventę.

„Šiomis dienomis užmetę tinklus mėginsime juos traukti šventės išvakarėse penktadienį. Gal tuomet jos susipras ir pradžiugins žvejus", – juokavo palangiškis.

Anksčiau ne kartą skaudžiai pasimokę Palangos verslininkai stintomis pasirūpina nelaukdami paskutinės dienos.

„Lietuvos ryto" kavinės savininkas Audronius Macius sakė, kad yra užsišaldęs apie 80 kilogramų stintų, kurias pirko iš Kuršių marių žvejų.

A.Macius sakė, kad dar 30 papildomų kilogramų šių žuvų būtų neprošal, tačiau, verslininko manymu, ir turimo kiekio šventės svečiams turėtų pakakti. Juo labiau kad ne mažiau kaip po 50 kilogramų yra apsirūpinusios visos J.Basanavičiaus gatvės kavinės.

„Stintų užteks. Tikrai taip nebus, kaip beveik prieš 10 metų, kai per šventę stintas kepė vienintelis 10 kilogramų iš kažkur spėjęs sukrapštyti Kultūros centras", – prisiminė A.Macius.

Tuomet palangiškiai juokavo, kad stilizuotais rūbais pasipuošusios ir šias žuvis vaizdavusios šokėjos toje šventėje buvo vienintelės stintos visoje J.Basanavičiaus gatvėje.

Palangos verslininkus labiau baugina ateinantį šeštadienį pranašaujamas lietus ir stiprus vėjas. Toks oras atbaidys šventės svečius, tačiau Palangos verslininkai tikisi, kad sinoptikų prognozės nepasitvirtins.

Kad ir kaip būtų, vasario 15 dieną Palangoje vienuoliktą kartą organizuojamoje Stintų šventėje kurorto svečiams sužvarbti neleis jau dabar mieste tvyrantis stintų aromatas ir renginių gausi šventės programa.

Palangos kultūros atstovams pastarosiomis dienomis yra įtemptas darbymetis – nors visi būsimosios Stintų šventės renginiai jau sudėlioti, atsikvėpti nėra kada.

„Laukia išskirtinis savaitgalis – Palanga švęs tris dienas, kasdien – vis kitą šventę. Tačiau visas šias šventes vienys bendra meilės tema: minėsime meilę artimam (Valentino diena), meilę stintai („Palangos stinta“) bei meilę Tėvynei (Vasario 16-oji). Ir kasdien savo svečiams pasiūlysime visą puokštę skirtingos tematikos renginių“, – sakė Palangos kultūros centro direktorius Žilvinas Kažys.

Kuo ypatinga šiemetinė „Palangos stinta“? Pasak Ž.Kažio, šios šventės išskirtinumas – tradicijų puoselėjimas. „Tuo „Palangos stinta“ ir įdomi, kad žvejų tradicijos joje išsaugomos metai iš metų. Svečiai, kurie jau ne pirmus metus dalyvauja Stintų šventėje, žino, kokios atrakcijos jų laukia. Mes, organizatoriai, taip pat žinome, kokių pramogų pasiūlyti šventės dalyviams, kad puiki nuotaika juos lydėtų nuo ryto iki vėlyvo vakaro“, – kalbėjo Palangos kultūros centro direktorius.

Į Palangą šeštadienį atvyksiančių svečių lauks liaudiškos melodijos (meno kolektyvai specialiai Stintų šventei parengė ypatingas programas), žvejybinės rungtys, žvejai mėgėjai savo sėkmę kviečiami išbandyti stintų meškeriojimo varžybose.

Nuobodžiauti neturės kada ne tik rungčių dalyviai, bet ir žiūrovai – J. Basanavičiaus gatvėje nuo ryto šurmuliuos kermošius. Pasak Alberto Bukausko, atsakingo už kermošiaus organizavimą, norinčiųjų prekiauti Stintų šventės metu sulaukta maždaug pusketvirto šimto, tačiau apsiribota perpus mažesniu skaičiumi.

„Juk J. Basanavičiaus gatvė nėra guminė – visų norinčiųjų sutalpinti joje negalime. Be to, buvo vykdoma prekeivių atranka – dalyvauti kermošiuje kviesti išskirtinai tik tautodailininkai bei tradicinio amato meistrai“, – kalbėjo A. Bukauskas. Tad Stintų šventės svečiams kermošiuje bus siūlomi meninę vertę turintys kūriniai, tokie kaip pagal IX–XII a. pavyzdžius atkurti baltiški papuošalai iš žalvario. Visi norintieji taip pat galės pamiklinti kojas, įsitraukdami į šokio sūkurį, stebėti Stintų barbekiu čempionato dalyvių kovas ar kasmet didžiulio smalsuolių susidomėjimo sulaukiančias inkaro laikymo varžybas.

Tačiau bene gausiausios dalyvių ir žiūrovų skaičiumi būna stintų valgymo varžybos, kurių metu dalyviai per kuo trumpesnį laiką turi įveikti šių agurkais kvepiančių žuvų porciją.

„Tai puiki proga ne tik susirungti dėl prizo bei nugalėtojo titulo, bet ir nemokamai paragauti stintų“, – šypsojosi Ž.Kažys ir pripažino, jog labiau nei atrakcijos būtent ypatingas šių žuvų kvapas ir skonis Stintų šventės dieną labiausiai vilioja svečius į Palangą.

Tad vietos verslininkai taip pat rengiasi artėjančiai šventei – dalyvių, svečius vaišinsiančių ypatingais stintų patiekalais, šiemet bus rekordiškai daug. „Vietos verslininkai šiemet yra labai aktyvūs – dalyvauti šventėje užsiregistravo maždaug 30 kavinių.  J.Basanavičiaus gatvėje vyks ir prekyba žuvimi – vietos žvejams bei įmonėms numatytos 24 prekybos vietos“, – sakė kurorto verslininkų atstovas, vienas  Stintų šventės sumanytojų Klaidas Pakutinskas.

Palangos kavinių bei restoranų atstovai deda daug pastangų, kad šventės dieną atskleistų ypatingą stintos skonį. „Ši žuvis yra unikali – ji labai skani tiek kepta, tiek marinuota, vytinta ar karštai rūkyta, ypatingu skoniu pasižymi ir stintienė. Visa tai ir dar daugiau verslininkai svečiams siūlys šventės metu. Žinoma, populiariausias patiekalas šventės dieną būna kepta stinta, tačiau labai rekomenduotina paragauti ir kitais būdais paruoštų stintų“, – sakė K.Pakutinskas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.