Investuotojai beldžiasi į Latvijos rinkos sargų duris

Smulkiuosius investuotojus

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2014, 9:39 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:38 AM

Šiais sandoriais buvo siekiama sumažinti V.Melniko šeimai priklausantį RKB akcijų paketą ir taip išvengti prievolės supirkti smulkiųjų akcininkų akcijas, teigiama Investuotojų asociacijos pranešime.

„2013 metų liepos 25 dieną Latvijos žiniasklaidą informavome apie tai, V.Melnikas ne vienerius metus kontroliuoja RKB, tačiau vengia Europos Sąjungos direktyvose ir Latvijos įstatymuose numatytos prievolės supirkti RKB akcijas.

Sutapimas, tačiau dabar V.Melniko žmona tvirtina, jog 0,23 proc. RKB akcijų paketą pardavė dieną iki šio pranešimo.

Tai, ar šis sandoris nesudarytas atgaline data, prašome išsiaiškinti Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisijos“, - sakė Lietuvos investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Apie V.Melniko žmonos prieš pusmetį sudarytą sandorį, kuriuo parduotas 0,23 proc. RKB akcijų paketas, pažeidžiant įstatymų reikalavimus pranešta tik 2014 metų vasario 10 dieną.

Pasak V.Plunksnio, remiantis tarptautine praktika, pavėluotas paketo sumažinimas neatleidžia nuo prievolės supirkti smulkiųjų akcijas. V.Melniko valdoma bendrovė „Remars-Riga“ valdo 49,86 proc. RKB akcijų. Kartu su žmonos ir kitų „Remars-Riga“ bei RKB vadovų akcijomis V.Melnikas valdo daugiau kaip 50 proc. RKB balsų.

„Tikimės, kad Latvijos rinkos priežiūros institucijos pradėtas, tačiau ilgai užsitęsęs tyrimas netrukus bus baigtas smulkiųjų akcininkų naudai, o V.Melnikas ir su juo susiję asmenys neteks RKB balsų bei bus įpareigoti supirkti akcijas“, - teigė V.Plunksnis.

RKB akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Rygos biržos Papildomajame prekybos sąraše, trečiadienį akcijų uždarymo kaina buvo 0,45 euro. Anot Investuotojų asociacijos, pagal Latvijos įstatymų reikalavimus, RKB akcijų supirkimo kaina turėtų siekti 2,76 euro – tai rodo, kad V.Melniko vengimas supirkti likusias RKB akcijas nuvertino smulkiųjų akcininkų turtą net 6 kartus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.