Vežėjai bijo, kad dėl muitinės paskelbtos kovos strigs vilkikai

Nuo penktadienio 9 valandos visuose pasienio tarptautiniuose autokelių muitinės postuose muitinės pareigūnai gali reikalauti iš krovininių transporto priemonių vairuotojų raštu deklaruoti įvežamus degalus, esančius transporto priemonės kuro talpyklose.

Į Lietuvą įvežti degalai, esantys transporto priemonės kuro talpyklose negali būti naudojami kitoje transporto priemonėje nei toji, kurioje jie buvo įvežti.<br>V.Balkūno nuotr.
Į Lietuvą įvežti degalai, esantys transporto priemonės kuro talpyklose negali būti naudojami kitoje transporto priemonėje nei toji, kurioje jie buvo įvežti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2014, 2:31 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:07 AM

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija "Linava", gavusi iš Lietuvos muitinės departamento pranešimą apie nuo penktadienio taikomą privalomą įvežamų degalų deklaravimą transporto priemonės bake, viliasi, kad šis procesas netaps stabdžiu transporto verslui.

"Esame už protingą pasirinktinę kontrolę, bet prieš kokius nors dirbtinius ribojimus, pavyzdžiui, 200 litrų bake. Jei muitinė nepavers šios degalų bakuose kontroliavimo iniciatyvos visuotiniu vilkikų stabdymu ir degalų bakų matavimu su liniuotėmis, tokios priemonės atrodo priimtinos. Pareigūnų užfiksuoti vilkikų odometro parodymai ir pagrįstas degalų kiekis bake tik patvirtins, kad daugelis vežėjų tvarkingai dirba savo darbą. Muitinė turi galimybę pagal šiuos duomenis sudaryti rizikos profilius ir tvarkingiems vežėjams taikyti tik pasirinktinę kontrolę", - komentuoja "Linava" prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

"Linava" kiek anksčiau Lietuvos muitinei ir Susisiekimo ministerijai vietoj įvežamo degalų kiekio ribojimo siūlė taikyti kontrolės mechanizmą, tačiau reikalavo, jog pastarasis būtų gerai organizuotas ir netrikdytų vežėjų darbo.

Deklaruoti įvežamą degalų kiekį vairuotojams teks raštu. Pildant keleivio deklaraciją turės būti nurodyti transporto priemonės odometro rodmenys, kuro bako talpa, degalų rūšis ir degalų kiekis. Vairuotojai muitinės patvirtintą keleivio deklaracijos egzempliorių privalės turėti visos kelionės metu, kol transporto priemonėje bus naudojami įsivežti degalai.

Kaip skelbiama Lietuvos muitinės departamento parengtoje atmintinėje, keleivio deklaracijų blankai nemokami. Jie platinami pasienio kontrolės punktuose.

Įvažiavimo į Lietuvos Respubliką muitinės įstaigoje rašytinę užpildytą keleivio deklaraciją turi pateikti asmuo, vairuojantis transporto priemonę. Svarbu, kad rašytinės keleivio deklaracijos 7 langelyje turi būti nurodyti transporto priemonės odometro rodmenys, 10 langelyje – kuro bako talpa, degalų rūšis (išskyrus dujas) ir degalų kiekis.

Vairuotojai muitinės patvirtintą keleivio deklaraciją (2-ąjį egzempliorių) privalo turėti visos kelionės metu, kol šioje transporto priemonėje naudojami lengvatinėmis sąlygomis įvežti į Lietuvos Respubliką degalai.

Išvykimo iš Lietuvos Respublikos muitinės įstaigos ir mobiliųjų muitinės grupių pareigūnai, atlikdami tikrinimus, turi teisę pareikalauti iš vairuotojo pateikti rašytinę keleivio deklaraciją visoje Lietuvos Respublikos muitų teritorijoje.

Primenama, kad į Lietuvos Respubliką įvežti degalai, esantys transporto priemonės kuro talpyklose negali būti naudojami kitoje transporto priemonėje nei toji, kurioje jie buvo įvežti, ir negali būti iš tos priemonės išpilti ir sandėliuojami, išskyrus tos transporto priemonės būtino remonto metu (apie tai nedelsiant informavus artimiausią muitinės įstaigą); jų taip pat negalima perleisti, už atlygį ar nemokamai.

Nesankcionuotas degalų išpylimas bei neleistina prekyba įvežtais degalais, esančiais transporto priemonės kuro talpyklose, baudžiama teisės aktų nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.