Verslininkai valdžiai: „Meilė turi būti abipusė“

Nekelkite mokesčių neapdairiai, nes verslui nepavyks nedidinti kainų, kai bus įvestas euras. Šitokį raginimą Lietuvos valdžiai pateikė verslo pasaulis ir pakvietė ją pasirašyti memorandumą dėl atsakingos valstybės mokesčių politikos.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Feb 14, 2014, 10:41 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:13 AM

Valdžią pasirašyti tokį geros valios memorandumą ragina Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos prezidentas Danukas Arlauskas. Jie numato, kad įvedus eurą dėl neapdairios mokesčių politikos gali kilti kainos.

„Kai kurios pastarosios realijos mums kelia nerimą. Žmonių lūkesčiai yra suprantami. Vienas jų – kad, įvedus eurą, nedidėtų kainos. Tačiau pastaruoju metu mes matome objektyvių priežasčių kainoms didėti“, - apie mokestinės aplinkos pokyčius kalbėjo V.Sutkus.

Jis išvardijo nerimą keliančias mokesčių aktualijas: įstatymų pataisos dėl minimalios algos, naujų mokesčių įvedimo, vandens, šildymo, elektros ir kitų energijos išteklių įkainių, tarifų, rinkliavų didinimo.

Pasak D.Arlausko ir V.Sutkaus, visos išvardintos priemonės verslui gali potencialiai didinti sąnaudas, o verslui įsipareigojus išlaikyti stabilias kainas, gali nepavykti užtikrinti duotų pažadų.

„Mes suprantam, kad gyvenimo tempas greitas ir žmonės pamatę padidėjusias kainas ilgai nesuks galvos, pamatys prekę, jos padidėjusią kainą ir loginė grandinė bus tokia, kad įvedė eurą ir dėl to padidėjo“, - sakė V.Sutkus.

„Kalbama net apie 50 proc. akcizą alkoholiui. Tokiu atveju kainos natūraliai padidės. O vartotojas aiškinsis, kokia to priežastis – akcizas ar euro įvedimas“, - sakė V.Sutkus.

Verslo konfederacijos atkreipė dėmesį ir į automobilių mokesčius.

„Jei tai būtų mokestis už taršą, skatinantis pirkti taupesnes mašinas, būtų kitaip, bet tada tas mokestis turėtų eiti gamtosaugai. O ne kamšyti skyles“, - apie automobilių mokestį kalbėjo V.Sutkus.

„Kviečiame pasirašyti valdžią memorandumą, tai rodytų jos gerą valią. Valstybė taip pat yra interesų grupė, nes turi sąryšį su visuomene“, - sakė D.Arlauskas.

Jis pabrėžė, kad verslui labai svarbu, kad paslaugos kainuotų tiek pat ir jų kainą konvertavus eurais.

„Ką reiškia vienas skaičius po kablelio - 3,45 ar 3,5? Tai verslui gali kainuoti milijardus.“, - sakė D.Arlauskas.

Pasak jo, vartotojas žiūrėdamas į kainą parduotuvėje gal ir nekreips dėmesio į vieno skaičiaus po kablelio skirtumą, tačiau suskaičiavęs metų pabaigoje jis žiūrėtų jau kitaip.

Verslo konfederacijos sudarys darbo grupę, kuri bendraus su ministerijomis siūlydama pasirašyti šį memorandumą.

„Šis memorandumas nėra iš vienos pusės. Meilė turi būti abipusė. Derėsimės su valdžia. Reikia ne ultimatumo, o sutarimo. Šis memorandumas būtų didelis žingsnis pasitikėjimo link“, - mano D.Arlauskas.

MEMORANDUMAS DĖL ATSAKINGOS VALSTYBĖS MOKESČIŲ POLITIKOS ĮSIVEDANT EURĄ

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacija (LVDK), atstovaujančios didžiąją dalį Lietuvos verslo bendruomenės, palaikydamos ir suprasdamos Lietuvos siekį 2015 metais įvesti eurą šalyje, kviečia pasirašyti geros verslo praktikos memorandumą dėl euro įvedimo Lietuvoje.

LVK ir LVDK, yra pilietiškai aktyvi verslo visuomenės dalis, kuri supranta savo atsakomybę ir, įvertinusi visas galimas realias prekių ir paslaugų kainų kėlimo priežastis bei galimybes, kreipiasi su iniciatyva užtikrinti sklandų euro įvedimo įgyvendinimą šalyje. Verslininkai suvokia stabilių kainų naudą, todėl, įvedant eurą, siūlo šiame procese didinti visuomenės pasitikėjimą valdžios prisiimtais sprendimais ir verslo įsipareigojimais.

Stabilių kainų išlaikymas bei sąnaudų subalansavimas valiutos keitimo metu yra būtinas. Todėl verslas, atsižvelgdamas į prisiimtus įsipareigojimus dėl euro, vieningai prašo šalies valdžios ir jiems pavaldžių institucijų taip pat prisiimti įsipareigojimus nesiimti iniciatyvų ir neregistruoti skubotų ir neišdiskutuotų įstatymų pataisų dėl minimalios algos, naujų mokesčių įvedimo, vandens, šildymo, elektros ir kt. energijos išteklių įkainių, tarifų, rinkliavų didinimo. Visos išvardintos priemonės verslui gali potencialiai didinti sąnaudas, o verslui įsipareigojus išlaikyti stabilias kainas, gali nepavykti užtikrinti duotų pažadų.

Tam, kad kainos išliktų stabilios euro įvedimo pasirengimo laikotarpiu, verslas prašo užtikrinti stabilią reguliavimo aplinką, kuri leistų verslininkams tiksliau prognozuoti, kokius išorės iššūkius reikės suvaldyti siekiant bendro tikslo – įsivesti Europos valiutą Lietuvoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje