V.Mazuronis: „Negi viską vyniosime į laikraščius?“

Plastikinias maišeliais, į kuriuos parduotuvėje krauna vaisius, daržoves, sveriamus produktus ar lipnią varškę, per metus kikevienas lietuvis užkimštų po konteinerį. Tačiau kol kas geriausia alternatyva tiems maišeliams - nebent popierinis pakaitalas.      

Valdžia dar nesugalvojo, kaip Lietuvoje sumažinti plastiko maišelių naudojimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Valdžia dar nesugalvojo, kaip Lietuvoje sumažinti plastiko maišelių naudojimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 17, 2014, 11:38 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:27 AM

„Kiek vienas žmogus sunaudoja tų mažų, pusės litro talpos maišelių? Danijoje jų sunaudojama vienetais, o pas mus vienas žmogus  per metus jų sunaudoja šimtus. Bet norint panaikinti tokį įprotį, reikia turėti alternatyvą.

Manau, kad reikia po truputėlį ir finansinį suinteresuotumą paskatinti, kad žmonės kuo mažiau plastikinių maišelių naudotų. Jei mes neturėsime alternatyvos, tai irgi bus negerai“, - sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, kol kas nesvarstoma galimybė kaip nors apmokestinti tokių maišelių naudojimą.

„Iš esmės reikia eiti šia linkme, kad atsirastų kažkas alternatyvaus - taip pat patogu, higieniška, priimtina ir ekologiškai priimtinesnis dalykas, bet sakyti, kad rytoj uždėsime mokesčius dar nėra prasmės.

Mokestis nėra tikslas, jis reikalingas ne tam, kad kažką paimti, o kad pakeistume. Bet kol kas mes turime labai silpną alternatyvą Lietuvoje“, - teigė ministras.

Jis tikino, kad alternatyvos turi ieškoti visi: „Mes visi turėtume ieškoti alternatyvos ir kad ji būtų priimtina“. Europos Komisija pernai pasiūlė įpareigoti ES nares mažinti plastiko maišelių naudojimą, įvedant mokesčius, arba ribojant jų pardavimą. 

Maišelius apmokestinusioje Danijoje jų vartojimas sumažėjo iki maždaug 4 maišelių žmogui per metus - tai mažiausias rodiklis Europos Sąjungoje. Lenkijoje, Portugalijoje ir Slovakijoje šis skaičius yra 466. 

Komisijos duomenimis, 2010 metais kiekvienas ES pilietis per metus sunaudojo vidutiniškai 198 maišelius - 90 proc. iš jų sudarė lengvi maišeliai, kurie rečiau panaudojami antrą kartą, tad greičiau tampa šiukšlėmis. Iš viso ES 2010-aisiais panaudota 98,6 mlrd. plastiko maišelių, be to, EK apskaičiavo, kad 94 proc. visų Šiaurės jūros paukščių skrandžiuose yra plastiko. 

Plastiko maišeliai aplinkoje nesuirę gali išbūti šimtus metų. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.