Biudžeto planuotojai vėl prašovė pro šalį

Valstybės biudžetą planuojanti Finansų ministerija ir šiais metais nusiteikusi optimistiškai. Nors jau sausio mėnesį akcizo mokesčio surinkta šiek tiek mažiau, nei tikėtasi, ketinama atsigriebti vėliau, rašo „Lietuvos rytas“.

Biudžeto planuotojams galvą apsuko pernykštis sausis, kai dėl pabrangusių degalų šoktelėjo įplaukos iš akcizų.<br>V.Balkūno nuotr.
Biudžeto planuotojams galvą apsuko pernykštis sausis, kai dėl pabrangusių degalų šoktelėjo įplaukos iš akcizų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 18, 2014, 7:31 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:36 AM

Praėjusiais metais akcizo mokesčio surinkimas atsiliko nuo plano. Nepaisydama to, Finansų ministerija šiems metams kartelę iškėlė dar aukščiau.

Nenuostabu, kad kol kas kartojasi pernykštis scenarijus. Sausio mėnesį už akcizines prekes gauta 220,6 mln. litų – 21 mln. litų mažiau nei pernai tuo pat metu ir 28 mln. litų mažiau, nei prognozuota.

Įkvėpė pernykštė sėkmė

Praėjusiais metais finansų ministrui Rimantui Šadžiui teko aiškintis dėl nesurenkamo akcizo mokesčio. Atrodo, kad šiemet vėl reikės ieškoti pasiteisinimų.

Finansų ministerija paaiškino, kad akcizų mokesčio mažiau, nei planuota, surinkta todėl, kad sausio mėnesį deklaruotas akcizas bus sumokamas vasario mėnesį, tad šios įplaukos atsispindės to mėnesio pajamose.

Tik jei tokia tvarka buvo žinoma iš anksto, tai kas trukdė surašyti didesnį vasario, o ne sausio planą?

Galbūt biudžeto įplaukų orakulus įkvėpė praėjusių metų sausio sėkmė? Mat pirmąjį 2013-ųjų mėnesį akcizo buvo surinkta net 235,6 mln. litų.

Šįmet šuolio nebebuvo

Prognozuotojai šįmet prašovė dėl labai paprastos priežasties. Mat 2012 metų gruodį vairuotojai skubėjo į bakus prisipilti daugiau degalų, nes nuo 2013-ųjų pradžios jie pabrango dėl padidėjusio akcizo.

Pavyzdžiui, litro dyzelino kaina pakilo net 15 centų.

Todėl už 2012 metų gruodį parduotą dyzeliną akcizo buvo gauta beveik 117 milijonų litų.

Tai pastarųjų kelerių metų rekordas, parodęs, kad Lietuvos vairuotojai linkę pasirūpinti atsargomis prieš kainų šuolį.

Praėjusių metų sausį kaip tik baigėsi pereinamasis laikotarpis, kai Lietuva galėjo taikyti sumažintą dyzelino akcizą.

Pernai gruodį degalinėse buvo ramu, nes degalai kol kas nepabrango.

Todėl nieko keista, kad paskutinį 2013-ųjų mėnesį dyzelino jau parduota gerokai mažiau (akcizo surinkta beveik 94 mln. litų), nors vartojimas pernai didėjo gana greitai.

Nepaisant to, Finansų ministerija kažkodėl planavo dar didesnes pajamas iš akcizo.

Atsigaus nebent vėliau

„2012 metų gruodį dyzelino vartojimas tikrai buvo įspūdingas, pernai to pakartoti nepavyko.

Manau, kad sunku tikėtis akivaizdaus pajamų iš akcizo padidėjimo“, – sakė Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas.

Tiesa, mokesčių ekspertas daug vilčių siejo su sprendimu reikalauti iš vežėjų deklaracijų apie į Lietuvą vilkikų bakuose įgabenamus degalus. Pasak jo, nelegalioje rinkoje tai sukėlė papildomos įtampos.

„Gali būti taip, kad visiems norintiems kontrabandinio dyzelino nebeužteks, tad vairuotojai greičiausiai patrauks į degalines.

Bet tai atsispindės nebent antrojo ketvirčio statistikos rezultatuose“, – spėjo M.Dubnikovas.

Rezultatai kol kas neprasti

Finansų ministerija džiūgauja dėl bendrų skaičių: šių metų sausio mėnesį į valstybės ir savivaldybių biudžetus gauta 160 mln. litų daugiau įplaukų nei pernai tą patį laikotarpį.

Valstybės biudžetas gavo 118 mln. litų, savivaldybių – 42 mln. litų daugiau nei 2013 m. sausį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.