Rusų valstybinėse kompanijose pinigais tiesiog lyte lyja

Tai  67 procentais daugiau už užpraėjusių metų rodiklį. Nepaisoma net to, kad „Gazprom“ piniginės įplaukos išaugo tik 12 proc., o grynasis pelnas – 3,5 proc.

„Gazprom" praėjusiais metais valdybos nariams sumokėjo 130 mln. litų.<br>„Gazprom" nuotr.
„Gazprom" praėjusiais metais valdybos nariams sumokėjo 130 mln. litų.<br>„Gazprom" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras PROCENKA Specialiai „Lrytas.lt“ iš Maskvos

Feb 19, 2014, 4:32 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:09 AM

Tai  67 procentais daugiau už užpraėjusių metų rodiklį. Nepaisoma net to, kad „Gazprom“ piniginės įplaukos išaugo tik 12 proc., o grynasis pelnas – 3,5 proc.

Kiekvienam rusų dujų monopolijos valdybos nariui vidutiniškai teko po 104,7 milijono rublių. Bet „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris taip pat turi gauti nemažus pinigus už savo antrąją - „Gazpromneft“ kompanijos direktorių tarybos pirmininko pareigybę.

Tai buvusioji „Sibneft“ kompanija, kurią rusų valstybė dar 2005 metais išpirko iš Romano Abramovičiaus už 13,1 milijardo dolerių. Kompanijai jau buvo pranešta, kad A.Milerio atlygis už vadovavimą jos direktorių tarybai sieks 24,3 milijono rublių.

Komentuodami „Gazprom“ vadovybės atlyginimų pakėlimą, rusų verslo analitikai prisiminė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar būdamas ministras pirmininkas reikalavo „kietai susieti“ valstybinių kompanijų vadovų atlyginimą ir jų vadovaujamų struktūrų darbo rezultatus.

Grįžęs į Kremlių trečiajai kadencijai, V.Putinas pareiškė, kad valstybinių kompanijų vadovams bus nustatyti aiškūs jų veiklos rodikliai – kompanijų kapitalizacija ir kapitalo grąža.

„Pagal šių rodiklių įvykdymą priimsime sprendimą dėl vadovybės apdovanojimo ar nuobaudų, net iki atleidimo“, – pareiškė V.Putinas.

Bet dabar Rusijoje valstybinių kompanijų vadovų atlyginimai auga kaip ant mielių. Šios srities lyderis – valstybinė kompanija „Rosneft“, išmokėjusi 827,27 milijono rublių metinio atlygio kiekvienam valdybos nariui.

Žurnalo „Forbes“ rusų versijos paskaičiavimu, metinės „Rosneft“ vadovo Igorio Sečino pajamos siekia 50 milijonų dolerių.

Tai maždaug 280 kartų daugiau oficialių pajamų Rusijos prezidento V.Putino, kurio asmeniniu padėjėju daugelį metų buvo I.Sečinas. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.