Sustabdė antibiotikais užterštų duonos priedų tiekimą į Lietuvą

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba užkirto kelią maisto priedui su antibiotiku patekti į duonos gamybą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2014, 10:29 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:43 AM

Apie nesaugias, antibiotiku chloramfenikoliu užterštas tešlos priedų žaliavas "Soft R Rye 33", skirtas duonos gamybai Lietuvos specialistams pranešė Europos Komisijos Skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF. Pranešime nurodyta, kad šios nesaugios belgiškos žaliavos buvo išplatintos ir Lietuvoje.

"Chloramfenikolis yra stiprus, plataus veikimo spektro antibiotikas. Dėl nenuspėjamo šios medžiagos poveikio organizmui, neįmanoma nustatyti nekenksmingos chloramfenikolio dozės, kurią žmogus galėtų toleruoti be žalos sveikatai. Maiste šios medžiagos iš viso neturi būti, todėl į RASFF pranešimą buvo sureaguota labai operatyviai, tokiu būdu apsaugant Lietuvos vartotojus nuo galimai nesaugių žaliavų panaudojimo kepant duonos gaminius", - pranešime spaudai cituojama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tyrimo metu nustatė, kad minėtų žaliavų iš Belgijos gamintojo "Puratos NV/SA" į mūsų šalies rinką įvežė bendrovė "Puratos Lithuania". Iš viso buvo įvežta 2,6 tonos tešlos priedų žaliavų "Soft R Rye 33".

"Puratos Lithuania", gavusi pranešimą iš gamintojo Belgijoje dėl 3 partijų produktų sudėtyje nustatytos draudžiamos medžiagos - chloramfenikolio, savo iniciatyva sustabdė žaliavų "Soft R Rye 33" tiekimą į rinką.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, uždrausta realizuoti tešlos priedų mišinius, patikrinimo metu rastus "Puratos Lithuania" sandėlyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.