Kaliniai – gera ir pigi darbo jėga

„Nuostabūs inkilai“, – aikčiojo į Vilniaus Bernardinų bažnyčioje vasario viduryje veikusią kalinių darbų mugę užsukę lankytojai. Mūsų šalies kalinimo įstaigose gaminami ne tik jie: čia kepama duona, siuvami batai ar drabužiai, kalamos kėdės.

Praėjusią savaitę sostinės Bernardinų bažnyčioje buvo galima įsigyti Lukiškėse kalinčių žmonių padarytų inkilų ir kitokių smulkių daiktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Praėjusią savaitę sostinės Bernardinų bažnyčioje buvo galima įsigyti Lukiškėse kalinčių žmonių padarytų inkilų ir kitokių smulkių daiktų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė. Aleksandras Procenka

Feb 22, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:08 AM

Lukiškių kalėjime dienas leidžiantys nuteistieji meistrauja ne tik inkilus ar lesyklas, bet ir avilius, narvus triušiams ir net vabzdžių namelius, rašo „Lietuvos rytas“.

Nuteistųjų sukaltus inkilus noriai perka ir olandai, ir belgai, nors jiems nugabenti šie medžio dirbiniai yra bent dešimtį kartų brangesni nei Lietuvoje.

Patenka į valdžios įstaigas

Kita vertus, prekybos centre už medinę lesyklą paklojęs 25 litus gali neabejoti, kad ją pagamino ne nuteistųjų, o Kinijos fabrikų darbininkų rankos.

Mat paprastai pataisos namų dirbtuvėse atsirandantys dirbiniai nepatenka į mažmeninės prekybos tinklus. Gaminiai parduodami tiesiai iš įmonės kitoms bendrovėms. O ant jų paprastai nenurodoma, kas juos gamino.

Gali būti, kad šiuo metu koks valstybės tarnautojas, nė pats to nežinodamas, sėdi prie kalinių pagaminto stalo ar siūbuoja ant jų rankomis sunarstytos kėdės. Mat dalis kalinių pagamintų daiktų atsiduria biudžetinėse įstaigose.

Apyvarta – milijonai litų

Pataisos namai, esantys Alytuje, Marijampolėje bei Pravieniškėse, turi ir greta įsteigtas valstybines įmones.

Visose trijose valstybės įmonėse – Marijampolėje, Pravieniškėse ir Alytuje – pernai buvo įdarbinti 1162 laisvės atėmimo bausmę atliekantys žmonės. Tai sudarė apie 15 proc. bendro nuteistųjų skaičiaus.

Kalėjimų departamento duomenimis, ne visos šios įmonės, kuriose darbuojasi pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji, dirba pelningai.

Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantys žmonės gamina elektros instaliacijos įrangą, metalo ir betono gaminius, teikia įvairias siuvimo, plastiko ir metalo apdirbimo paslaugas ir jas užsisakančioms bendrovėms, ir tokių paslaugų pageidaujantiems žmonėms.

Alytuje darbuojasi apie 180 nuteistųjų. Jų gaminiai parduodami ir Lietuvoje, ir užsienyje. Kone pusė nuperkama už valstybės biudžeto lėšas.

Per 2013-uosius Alytaus pataisos namuose bausmę atliekantys nuteistieji pagamino 5,86 mln. litų vertės prekių. Vis dėlto praėjusiais metais ši valstybės įmonė patyrė 268 tūkst. litų nuostolio.

Pirmauja Pravieniškės

Įmonėje, veikiančioje prie Marijampolės pataisos namų, nuteistieji gamina metalo dirbinius.

Gamyboje dirba apie 140 kalinių – jie dengia metalo gaminių paviršių, gamina statybinius apkaustus, mechanines spynas ar užraktus, lieja ketų.

Suvalkijoje kalintys nuteistieji kepa ir duoną, kurią suvalgo kartu su likimo broliais.

Kaliniai dirba ir įmonės siuvykloje, ir medžio dirbtuvėse.

Dalis jų produkcijos eksportuojama: pavyzdžiui, Estijoje ir Latvijoje itin geidžiami ketaus gaminiai krosnims ar židiniams.

Pernai Marijampolės pataisos namų gyventojai pagamino 3,843 mln. litų vertės prekių.

Gerokai didesnės apsukos yra Pravieniškėse. Čia esančioje įmonėje bei jos filialuose darbuojasi apie 840 nuteistųjų, kurie per 2013-uosius pagamino 14,8 mln. litų vertės prekių.

Nuteistieji virina metalinius baldus ar narsto medinius, siuva batus bei drabužius, kala inkilus bei lesyklas, sau ir kitiems likimo broliams kepa duoną ar minko tešlą makaronams.

Negana to, nagingi kaliniai neprastai ištiesina ir nudažo aplamdytus automobilių kėbulus.

Daugumą jų gaminių (apie 80–90 procentų) nuperka iš valstybės biudžeto maitinamos įstaigos.

Už bausmę atliekančių žmonių gaminius pernai Pravieniškėse esanti įmonė gavo apie 17 mln. litų.

Rusijoje – kitoks mastas

Tačiau Rusijoje iš tokios apyvartos tik būtų pasijuokta. Jei didžiausioje pasaulio valstybėje būtų įsteigta kompanija „Gulag“, jos metų apyvarta siektų apie milijardą JAV dolerių.

Būtent tokios vertės produkcijos per metus pagamina Rusijos kalėjimuose ar kolonijose uždaryti žmonės. Įspūdingas ir prekių pasirinkimas: iš viso – apie 100 tūkst. pavadinimų.

Iš to puikiausiai pelnosi tarpininkai: jie laimi įvairius valstybinius konkursus, o paskui ieško, kurios įstaigos nuteistieji atliks darbus. Norinčiųjų nestinga, nes iš maždaug tūkstančio Rusijos pataisos darbų kolonijų, kurios turi įvairius cechus bei dirbtuves, apie pusę stokoja užsakymų.

Tačiau Federalinė bausmės atlikimo tarnyba ketina perimti iš kalinių darbo besipelnančių įmonių verslą į savo rankas. Rusijoje numatyta įsteigti valstybinius prekybos namus, kurie tiektų kolonijose ar kalėjimuose gaminamą produkciją.

Netgi svarstoma, kad ateityje bus sukurtas firminių parduotuvių tinklas. Tik kaip bus žymimos prekės – „Pagaminta kalėjime“?

Tačiau tokie užmojai netrukus tikriausiai virs realybe. Mat jau surastas ir partneris – bankas „Sberbank“.

Yra ir kalvių kolonija

Federalinės bausmės atlikimo tarnybos Finansų skyriaus vadovas Olegas Koršunovas pasakojo, kad kai kuriose vietovėse galima rasti itin unikalių gaminių.

Antai Naugarde yra kolonija, į kurią uždaryta daug kalvių.

„Ten jie gamina tokias kepsnines, kad aš neatsiginu užsakymų: kas tiktai pamato, tas užsigeidžia.

Kainos tokios, kad niekur kitur nerasi – didžiulė rankų darbo kepsninė su ratais ir stogeliu kainuoja 18 tūkstančių rublių“, – pasakojo O.Koršunovas.

Vis dėlto didžioji dalis rusų kalinių produkcijos anaiptol ne meninė: čia siuvamos ugniagesių, policijos ir kitokių tarnybų uniformos. Didžiuma šios šalies miestuose esančių kanalizacijos angų dangčių irgi pagaminami kolonijose.

Kuzbase kaliniai siuva specialią aprangą kinologams, o šalia Čeliabinsko esančioje kolonijoje – išskirtinius drabužėlius naujagimiams.

Kalinių darbas – pigus ir Lietuvoje, ir Rusijoje

Kiek už darbą gauna Lietuvos nuteistieji? Anot Kalėjimų departamento, jiems sumokama pagal Vyriausybės nutarime nustatytas taisykles.

O konkrečiau? Pavyzdžiui, padalijus Pravieniškėse esančios įmonės pernykštį atlyginių fondą po lygiai, kiekvienam dirbančiam nuteistajam išeitų vos po 250 litų per mėnesį.

Anot Rusijos Federalinės bausmės atlikimo tarnybos finansų skyriaus vadovo O.Koršunovo, paprastai dirbančiam kaliniui mokamas minimalus mėnesio atlyginimas – 5,45 tūkst. rublių (380 litų).

Bet kolonijose, kurių cechai gauna pelningų užsakymų, nuteistieji uždirba kelis kartus daugiau – ir po 20, ir net po 30 tūkst. rublių per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.