JAV ir Tarptautinis valiutos fondas gelbės Ukrainą

Ukrainos

Jungtinės Valstijos bei Tarptautinis valiutos fondas pasisiūlė padėti Ukrainai atgaivinti problemų prislėgtą ekonomiką po protestų.<br>"Reuters" nuotr.
Jungtinės Valstijos bei Tarptautinis valiutos fondas pasisiūlė padėti Ukrainai atgaivinti problemų prislėgtą ekonomiką po protestų.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 23, 2014, 2:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:32 AM

„Situacija Ukrainoje, pirmiausia – ekonominė, katastrofiška. Viktoro Janukovyčiaus valdžia privedė ekonomiką prie katastrofos“, - parlamente sakė O.Turčynovas, kuriam Rada didele balsų dauguma pavedė laikinai eiti šalies prezidento pareigas.

„Iždo sąskaitoje visiškai nėra lėšų. Yra milžiniškos problemos dėl pensijų fondo. Jūs matote, kas darosi su nacionaline valiuta, bankų sistema“, - pridūrė jis.

Nuogąstavimai, kad skolų prislėgtai Ukrainos ekonomikai gresia finansinių įsipareigojimų nevykdymas, sukėlė paniką rinkose. Nerimą paskatino ir tai, kad grivina per kelias savaites prarado dešimtadalį savo vertės.

JAV iždo sekretorius Jacobas Lew sakė, kad Sidnėjuje per „Didžiojo dvidešimtuko“ (G20) susitikimą surengė derybas su Rusijos finansų ministru Antonu Siluanovu, kai Ukrainos parlamentas šeštadienį balsavo už prezidento Viktoro Janukovyčiaus nušalinimą, užbaigdamas brutalaus smurto savaitę sostinėje Kijeve.

„Jungtinės Valstijos, dirbdamos su kitomis šalimis, yra pasirengusios padėti Ukrainai, bandančiai grįžti į demokratijos, stabilumo ir augimo kelią“, - spaudos konferencijoje sakė J.Lew.

„Tikimės, kad smurto Ukrainoje išsprendimas sudarys sąlygas naujai, visus įtraukiančiai daugiapartinei, technokratų vyriausybei, norinčiai daryti reikalingas ekonomines reformas. TVF lieka geriausioje pozicijoje padėti tokioms valstybėms kaip Ukraina dorotis su jų ekonominiais iššūkiais“, - sakė J.Lew.

TVF vadovė Christine Lagarde po G20 susitikimo sakė, kad TVF taip pat bus pasirengęs padėti Ukrainai, ir pabrėžė, kad ši šalis yra TVF narė.

„Tad jeigu Ukrainos valdžia paprašys TVF paramos, ar tai būtų politinis patarimas, ar finansinė parama drauge su diskusijomis apie ekonomikos reformas, mes, žinoma, esame pasirengę tai daryti“, - sakė ji.

Šiuo metu neaišku, ar Maskva išmokės visą 15 mlrd. dolerių pagalbos paketą, kurį pažadėjo Kijevui. Naujos dalies išmokėjimą Rusija sustabdė iki to laiko, kai Ukrainoje vėl bus ramu.

Reitingų agentūra „Standard & Poor's“ penktadienį prognozavo, kad jeigu Rusija atšauks pagalbos paketą, Ukraina tikriausiai bus nepajėgi grąžinti 13 mlrd. dolerių skolų, kurias turi grąžinti šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.