Pasienyje kratys mėsą iš Lenkijos gabenančius automobilius

Jo teigimu, koks tos zonos dydis, bus nustatyta derantis.

Bus tikrinami automobiliai, kurie urmu mėsą iš Lenkijos veža į turgų bei kai kurie lengvieji automobiliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bus tikrinami automobiliai, kurie urmu mėsą iš Lenkijos veža į turgų bei kai kurie lengvieji automobiliai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 24, 2014, 2:05 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:54 PM

„Yra muitinės tarnybos, kurios automobiliais kontroliuoja nuolat situaciją, mūsų teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos prisijungs prie to ir nuolat bus atliekama kontrolė tiesiog keliuose.

Bus tikrinami dokumentai ir pateikiami tam tikroms tarnyboms, ar tai su apskaita įvežama mėsa, ar ji nepatenka iš tų rajonų“, - pirmadienį LRT radijui sakė Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius

Pasak jo, bus tikrinami automobiliai, kurie urmu mėsą veža į turgus, bei kai kurie lengvieji automobiliai. 

„Ne visi lengvieji, tačiau bus pagrinde automobiliai, kurie urmu pristato turgavietėms - tie automobiliai bus tikrinami praktiškai 100 proc. 

Pavieniai gyventojai - juos sunku tikrinti“, - sakė veterinarų vadovas. 

Jis teigė, kad pasitiki Lenkijos kolegomis, tačiau pasitaiko atvejų, kai žmonės įsigyja kiaulienos iš ūkininkų, tad užkrato grėsmė išlieka. 

Derybose - šilčiau

Derybos tarp Rusijos ir Europos Komisijos dėl galimybės vėl eksportuoti kiaulieną, pajudėjo, teigia J.Milius.

Pasak jo, planuojama pasirašyti naują sertifikatą, kuris numatys, jog afrikinio kiaulių maro užkrato atveju nebus galima vežti kiaulienos tik iš užkrėstos teritorijos, o ne visos Europos Sąjungos.

„Derybos labai ilgos. Man teko praėjusią savaitę būti Maskvoje, teko būti ir Briuselyje. Penktadienį buvo aukšto lygio Komisijos susitikimas su Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos vadovu Sergejumi Dankvertu. Derybos buvi sėkmingos, kadangi buvo pasiūlytas naujos formos sertifikatas.

Derybos vyksta toliau, bet tvirtas žingsnis jau žengtas. Sertifikatas bus pakeistas ir parašytas, kad iš neinfekuotos zonos bus galima eksportuoti“, - LRT radijui pirmadienį sakė J.Milius.

Jo teigimu, koks tos zonos dydis, bus nustatyta derantis.

Tvora - ne tik vizijose

Pasak J.Miliaus, atsiradus užkratui Lenkijoje, pasikeitė Lietuvos derybinė pozicija dėl tvoros su Baltarusija, kuri turėtų apsaugoti šalį nuo maru užsikrėtusių šernų. Svarstoma atitverti tik kai kurias teritorijas.

„Dabar labai keičiasi situacija. Kadangi maro židinių atsirado Lenkijoje, tad ir apie tvorą jau kalbama rimčiau.

Mes galvojame, kad būtina atitverti bent jau tas zonas, kur ypatingai didelė grėsmė. Reikėtū izoliuoti Alytaus Varčios mišką. Europos Komisija pritarė tam, kad ten, kur didelis šernų judėjimas, tas vietas taip pat reikia užtverti. Laukiame nuolatinio komiteto posėdžio kovo 4 dieną, kuriame bus sprendžiama apie lėšų skyrimą“, - tikino J.Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.