Knygų mugės įtaka knygynams: postūmis ar smūgis į paširdžius?

100, 400 litų ar dar daugiau. Nejaugi tiek pinigų praėjusį savaitgalį palikę Vilniaus knygų mugėje skaitytojai šiomis dienomis dar kelia koją į knygynus?

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Feb 25, 2014, 2:34 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:01 PM

Sostinės prekybos centre „Gedimino 9“ įsikūrusiame knygyne „Vaga“ aplink knygomis nukrautus stalus zuja žmonės. Tačiau pakiloję knygas, užmetę akį į jų aprašą ir kainą, akimirksniu padeda jas atgal. Dažniausias „Vagos“ lankytojų pirkinys šį antradienį – atvirukai.

Ar tai reiškia, kad po mugės privalo ateiti atokvėpis?

„Knygų mugė nedaro didelės įtakos pardavimui knygynuose, juo labiau – jo nesustabdo“, - patikino „Pegaso“ knygynų tinklą valdančios bendrovės „Alma Littera“ atstovė Agnė Dvarionienė.

Jos teigimu, anaiptol ne visiems skaitytojams priimtinas Vilniaus knygų mugės šurmulys, o kartu – ir jos lankytojų keliamos spūstys. Todėl jie kaip pirko, taip ir toliau perka leidinius knygynuose.

„Neretai žmonės į mugę traukia tiesiog apsižvalgyti ar susitikti su autoriais. Ir mieliau išlaidauja vėliau. Mat Knygų mugė sutelkia milžinišką informacijos srautą. Reikia laiko jam įvertinti, perkratyti ir atsirinkti.

Todėl po kiekvienos mugės stengiamės, kad pirkėjai geriausiai matomose knygynų vietose rastų visas karščiausias naujienas – naujausias knygas. Žmonės gali jų nusipirkti nesistumdydami minioje, kaip tai tenka daryti mugėje“, - kalbėjo A.Dvarionienė.

Kita vertus, knygų mugės vyksta tik Vilniuje. Todėl netrukus po jos prekyba savaime atgyja ir kitų miestų knygynuose, ir elektroninės prekybos kanaluose.

Nori ir autografų

Pasak knygynų tinklo „Vaga“ pardavimų ir rinkodaros vadovės Astos Mikelionytės, tie žmonės, kurie lankosi knygynuose, paprastai knygų mugėje smarkiai neišlaidauja. „Nuolaidų“ jie gali bet kada prisipirkti, todėl į mugę paprastai traukia pasižvalgyti naujienų.

„Pirkėjai skiriasi. Tie žmonės, kurie laukia knygų mugės, paprastai nė vienos jos ir neaplenkia. Užtat prisiperka tiek leidinių, kad jų užtektų kone visiems metams.

O tie, kurie lankosi knygynuose, šio pomėgio neišsižada. Ir pardavimas, praūžus mugei, nesusitraukia taip, kaip gali atrodyti. Atvirkščiai, jis atsigauna“, - sakė A.Mikelionytė.

Jos teigimu, jau nusistovėjo tendencija, kad mažiau knygų parduodama prieš mugę. Mat likus iki jos keletui dienų, pirkėjai knygynuose apsižvalgo, sugalvoja norų, ir leidiniams skirtus pinigus palieka mugėje.

Anot A.Mikelionytės, leidėjai rengiasi mugėms, palikdami joms naujienų. Lankytojai, dalyvaudami jų renginiuose, nebūtinai į tuos naujus leidinius ištiesia ranką. Sužino, susipažįsta, o piniginę atveria vėliau.

Tačiau daugybei žmonių vis dar yra labai svarbu, nusipirkus naują leidinį, paprašyti ir jo autoriaus autografo.

Šventiniai pirkėjai

„Vagos“ tinklas yra paskaičiavęs, kad pirkėjai, kurie nuolat lankosi knygynuose, per mėnesį paprastai nusiperka vieną knygą, palikdami už ją apie 40 litų.

Kita grupė pirkėjų ateina į knygynus prieš Kalėdas, ieškodami dovanų, arba prieš rugsėjo 1-ąją, kai prasideda mokyklinė prekyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.