Ant rūkalų pakelių - didesni įspėjimai ir gąsdinimai

Trečiadienį Europos Parlamentas (EP) didele balsų dauguma patvirtino atnaujintas tabako produktų gamybos ir pardavimo taisykles, kuriomis siekiama sumažinti šių gaminių patrauklumą tarp jaunimo.

Tokie bauginantys vaizdeliai jau seniai atsirado ant cigarečių pakelių Australijoje.
Tokie bauginantys vaizdeliai jau seniai atsirado ant cigarečių pakelių Australijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 26, 2014, 3:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:05 PM

Net 65 proc. cigarečių pakuotės ploto turės būti skirta vaizdiniams, įspėjantiems apie žalą sveikatai, aromatizuotos cigaretės palaipsniui bus uždraustos, o elektroninės – griežčiau reguliuojamos. Šiuo metu ES galiojančios taisyklės įpareigoja ne mažiau kaip 30 proc. priekinio rūkalų pakuotės ploto ir ne mažiau kaip 40 proc. jos nugaros ploto skirti įspėjimams apie grėsmę sveikatai. Atnaujintos taisyklės numato padidinti šį plotą abejose pakuotės pusėse iki 65 proc. Europarlamentarai patvirtino pataisą, jog įspėjimai turi būti vaizdiniai.

Siekiant neleisti cigarečių parduoti pigiai bus draudžiama prekiauti pakuotėmis, kuriose yra mažiau nei 20 cigarečių.

Valstybės galės pasirinkti, ar elektroninės cigaretės jose bus parduodamos kaip vaistai, padedantys mesti rūkyti, ar kaip tabako gaminiai. Jei jos prilyginamos tabako gaminiams, nikotino kiekis jose neturės viršyti 20 mg/ml, ant jų pakuočių turės būti įspėjimai apie grėsmę sveikatai, o jų reklamai bus taikomi tabako reklamos ribojimai.

Be to, sveikatai kenksmingos medžiagos kiekis vienoje elektroninės cigaretės kapsulėje negalės viršyti nikotino kiekio viename cigarečių pakelyje.

Bus draudžiama aromatizuoti cigaretes ir sukamą tabaką, išskyrus skirtą vandens pypkėms. Tam tikri žalingi priedai bus draudžiami (Europos Komisija nustatys jų sąrašą), nors cukrus ir kiti priedai, būtini tabako produktų gamybai, bus leidžiami. Mėtinės cigaretės bus draudžiamos nuo 2020 m.

„Užbaigėme keleto metų darbą, intensyviai spaudžiami tabako pramonės ir su ja susijusių grupių. Europos Parlamento patvirtintos naujos priemonės yra didelis žingsnis pirmyn stiprinant tabako kontrolę. Jos padės stabdyti naujos rūkalių kartos formavimąsi. Žinoma, kad dažniausiai rūkyti pradeda ne suaugusieji, o vaikai iki 18 metų“, – sakė EP pranešėja Linda McAvan.

Direktyvai pritarė 514 EP narių, nepritarė 66, o susilaikė 58. Jai dar formaliai turės pritarti ES Taryba (tikėtina, tai įvyks kovo 14 d.), o naujosioms taisyklėms įsigaliojus ES valstybės turės per dvejus metus perkelti jas į savo teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.