JAV Ukrainai gali skirti 1 mlrd. dolerių

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pranešė, kad Jungtinės Valstijos svarsto galimybę skirti Ukrainai finansinę 1 mlrd. dolerių paramą, informuoja „Reuters“.

J.Kerry pranešė apie JAV ir Europos planuojamą finansinę pagalbą Ukrainai.<br>AP nuotr.
J.Kerry pranešė apie JAV ir Europos planuojamą finansinę pagalbą Ukrainai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 27, 2014, 9:45 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:42 PM

J.Kerry pastebėjo, kad jokių konkrečių sprendimų šiuo klausimu kol kas nepriimta. „Pirminiu etapu svarstome galimybę suteikti 1 mlrd. dolerių vertės kreditinių garantijų“, – sakė J.Kerry. Dabar šis klausimas svarstomas prezidento administracijoje, pridūrė jis.

Taip pat J.Kerry pranešė, kad Europos Sąjunga svarsto galimybę skirti Ukrainai iki 1,5 mlrd. dolerių.

„Aš nemanau, kad būtų teisinga sveikinti demokratijos laimėjimus, girti narsą ir pasiaukojimą žmonių, kurių dėka valdžios permainos tapo įmanomos, o paskui nieko nedaryti, taip pasielgti būtų nesąžininga“, – pridūrė valstybės sekretorius.

J.Kerry perspėjo, kad karinė Rusijos intervencija į Ukrainą būtų „rimta klaida“. „Šaliai, taip dažnai pasisakančiai prieš užsienio intervenciją į Libiją, Siriją ar dar kur kitur, būtų svarbu atsižvelgti į šiuos perspėjimus svarstant savo elgesio variantus suverenios Ukrainos valstybės atžvilgiu“, – sakė jis žurnalistams.

„Aš nemanau, kad yra kokių nors abejonių, jog bet kokia karinė intervencija, pažeidžianti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, bus didžiulė klaida, – pastebėjo sekretorius.

Kiek anksčiau J.Kerry interviu televizijos kanalui MSNBC pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nenori konfrontacijos su Rusija dėl Ukrainos. „Šiandien mums svarbu nepasinerti į senąjį šaltąjį karą“, – sakė jis.

J.Kerry pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „įdėmiai įsiklausyti“ į ukrainiečius, pasisakančius už permainas. Kartu jis paprašė Maskvos būti „labai atsargiai“ su savo vertinimais, ir pabrėžė, kad Rusijos vadovybė turi išlaikyti savo įsipareigojimą gerbti teritorinį Ukrainos vientisumą.

„Mes neieškome konfrontacijos, bet norime aiškiai leisti suprasti, kad bet kuri šalis turi gerbti teritorinį Ukrainos vientisumą. Rusija žadėjo taip elgtis, ir mums svarbu, kad ji tesėtų savo žodį“, – pabrėžė J.Kerry.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?