Kovinė rublio parengtis: Rusijos valiuta garma į pragarą

Politinė suirutė Ukrainoje Rusijos rubliui smogė į paširdžius. Rusijos Centrinis bankas pernai specialiai jį devalvavo, kad tik apgintų savo rinką nuo Vakarų gamintojų ir patalkintų saviškiams konkurencinėje kovoje. O dabar ir be banko valios rublio vertė katastrofiškai smunka.

Politinė suirutė Ukrainoje Rusijos rubliui smogė į paširdžius.<br>AP nuotr.
Politinė suirutė Ukrainoje Rusijos rubliui smogė į paširdžius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 3, 2014, 11:04 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:48 PM

Rusijos rublis JAV dolerio ir euro atžvilgiu pasiekė naują rekordą po to, kai Ukrainoje suintensyvėjo politinė suirutė.

JAV dolerio atžvilgiu rublis smuko 2,5 proc. ir pasiekė 36,5 rublio už vienetą, o euro atžvilgiu – 1,5 proc. iki 50,3 rublio už vienetą, – suskaičiavo BBC. Yra prognozuojančių, kad rublis JAV dolerio atžvilgiu gali smukti ir žemiau ribos, kai už vieną JAV dolerį bus mokama 40 Rusijos rublių. Pavyzdžių, kai už JAV dolerį prašyta 40 Rusijos rublių, jau galima rasti. Kovo 2 d. už eurą buvo prašančiųjų 53,15 rublio, rašo newsru.com.

Taip pat pirmadienį 9 proc. sumažėjo Maskvos pagrindinis akcijų indeksas MICEX. Toks nuosmukis įvyko, nes centrinis šalies bankas padidino bazines palūkanų normas nuo 5,5 iki 7 procentų.

Centrinė finansų institucija nurodo, kad šiuo sprendimu siekiama sumažinti galimą infliacijos riziką ir sustiprinti finansinį stabilumą šiuo metu nepastoviose finansų rinkose.

„Dabar, kai Rusija ir Ukraina atsidūrė ant galimos karinės konfrontacijos ribos, investuotojai pradės pardavinėti rusiškas akcijas itin sparčiai“, – teigia „Rossiysky Capital“ analitikai.

Taip pat privačių valiutos keityklų Rusijoje savininkai teigia nepasirengę padidėjusiai JAV dolerio paklausai.

Vis dėlto Rusijos centriniame banke dar tikimasi, jog per šešis-dešimt mėnesių rublis pradės atsikovoti savo pozicijas.

„Promsvyazbank“ atstovas Olegas Šagovas teigia, kad sprendimas į Krymą įvesti rusų karius ne tik aštrina geopolitinę padėtį, bet ir smogs Rusijos ekonomikai: ji taps izoliuota. O visa tai turės rimtų ekonominių pasekmių. Apie galimą politikę ir ekonominę izoliaciją prakalbo ir JAV prezidentas Barackas Obama. Tokiu atveju sumenks investicijų iš JAV srautas į Rusiją, o šios valiutos kursas vėl pasuks į apačią. Jei amerikiečių investicijos sumažės, logiška būtų laukti dar didesnės JAV dolerių paklausos Rusijos rinkoje ir, kaip to pasekmės, dar silpnesnio rublio kurso, skelbia ng.ru.

Ekonomistai aiškina, kad ilgalaikėje perspektyvoje su Rusija siejamos politinės rizikos stipriai išaugs, o šalies patrauklumas užsienio investuotojams, savaime suprantama, sumenks.

Iš Rusijos ims bėgti ne tik užsienio investuotojai, bet ir vietiniai verslininkai. Rusijoje veikiančios metalurgijos, dujų, naftos kompanijos, kurių buhalterijoje – eurais ir JAV doleriais paimtos paskolos, jau pajuto smukusios rublio vertės kainą.

Prekių tiekėjai pardavėjams suskubo pranešti apie pakilusias didmeninės prekybos kainas. Prognozuojama, kad 10 proc. kils bulvių ir cukraus kainos. Tiesa, mėsos kainos turėtų nesikeisti.

Rinkos stebėtojai įsitikinę: jei kariai pradės šaudyti, į prarają ims garmėti ir rublis, ir akcijų rinkos. Investuotojai pragmatiški. Jie suvokia, kad karas – tai papildomos išlaidos ir infliacija.

Tuo tarpu G7 grupės šalys – Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos – teigia esančios „pasirengusios suteikti stiprią finansinę paramą Ukrainai“. Šiuo metu šaliai reikia maždaug 35 mlrd. JAV dolerių, nurodo Ukrainos finansų ministerija.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ taip pat mirga nuo žinių apie tai, kad šiandien rytą, vos tik buvo atidaryta Maskvos birža, Rusijos rublio vertė euro ir JAV dolerio atžvilgiu smuko į niekada neregėtas žemumas. Priežastis tam – akivaizdi: Rusijos karių marširuotės Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.