Verslininkai išsigando, tačiau gijos su Ukraina nenutrūko

Prekyboje – sąstingio ženklai, o akcijų vertė krinta. Gamintojų, prekiaujančių su Ukraina arba turinčių joje antrinių įmonių, veidai niūrūs ir dėl besitraukiančios apyvartos, ir dėl smingančio grivinos kurso. Tačiau panikos ženklų nematyti, rašo „Lietuvos rytas“.

Pasak G.Pangonio, antrinė „Grigiškių“ įmonė Ukrainoje dirba kaip dirbusi.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasak G.Pangonio, antrinė „Grigiškių“ įmonė Ukrainoje dirba kaip dirbusi.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbailienė

Mar 5, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:23 PM

Po savaitgalio, kai Rusija Kryme dislokavo savo karius, įtampa įsismelkė ir į akcijų biržas. Vilniaus birža – ne išimtis. Joje smigo ir į Rusiją, ir į Ukrainą eksportuojančių įmonių akcijų vertė.

Lietuvos bendrovėms, turinčioms Ukrainoje antrinių įmonių, irgi teko patirti šaltą dušą.

„Vilniaus biržoje mūsų įmonės akcijos pirmadienį atpigo 7 proc. Be reikalo, – sakė bendrovės „Grigiškės“ vadovas Gintautas Pangonis. – Įmonei įvykiai Ukrainoje didesnės įtakos neturi. Bet panika apima visus biržos dalyvius, tad išsiskirti iš kitų neįmanoma.“

Tačiau akcijų kainos šiuo metu – ne svarbiausias su Ukraina dirbančių įmonių rūpestis.

Nebetiekia žaliavų

„Grigiškės“ antrinę įmonę „Mena Pak“ turi šiaurinėje Ukrainos dalyje, Černigovo srityje. Anksčiau iš Klaipėdos tiekusios popierių – žaliavą kartonui ir jo pakuotėms gaminti – „Grigiškės“ pastaruoju metu į Ukrainą jo nebegabena.

Pasak G.Pangonio, „Mena Pak“ dirba kaip dirbusi, tik kartoną gamina iš vietinių antrinių žaliavų. Mat ukrainiečiams trūksta valiutos – jie neturi kuo atsiskaityti.

Didžiausi įmonės „Mena Pak“ gaminamo kartono pakuočių užsakovai Ukrainoje yra tabako gamintojai ir maisto pramonės įmonės. Jie, anot G.Pangonio, kol kas nuperka tiek pat pakuočių kaip ir anksčiau.

„Antrinei mūsų įmonei Ukrainoje vadovauja lietuvis. Kasdien su juo susiskambiname, stebime situaciją.

Ir jo, ir visų darbuotojų ukrainiečių nuotaikos ten slogios. Visiems neramu dėl to, kas vyksta“, – kalbėjo G.Pangonis.

Ženklų buvo anksčiau

„Pardavimas pradėjo smukti paskutinį 2013-ųjų ketvirtį, kai Ukraina nepasirašė su ES Asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties. O dabar, kai paskelbta visuotinė mobilizacija, tikrai niekas nepirks šaldytuvų taip, kaip anksčiau pirko.

Ko išėjo žmonės į gatves? Juk ne dėl to, kad viskas Ukrainoje buvo labai gerai.

Ne visi mūsų partneriai Ukrainoje sugeba atsiskaityti“, – nerinko žodžių bendrovės „Snaigė“ rinkodaros direktorė Rūta Petrauskaitė.

Alytuje esanti šaldytuvų gamykla „Snaigė“ priklauso Rusijos grupei „Polair“. „Snaigės“ gaminių pardavimas Ukrainoje pernai sudarė trečdalį viso eksporto – 56,3 mln. litų.

„Šaldytuvus eksportuojame į 33 šalis, o Ukraina yra viena iš jų. Vis dėlto dėl tenykščių įvykių širdį skauda visiems „Snaigės“ darbuotojams. Juk tai ne tik verslo partneriai. Per daugybę prekybos metų jie tapo mūsų bičiuliais“, – sakė R.Petrauskaitė.

Nuolat palaiko ryšį

Pašarams gaminti naudojamas žaliavas Ukrainoje perkanti bendrovė „Linas Agro Group“, kaip ir visos kitos verslo reikalų šioje valstybėje turinčios įmonės, akylai stebi padėtį.

„Iš ukrainiečių perkame ir saulėgrąžų išspaudas, ir cukraus gamybos atliekas – melasą. Tiekimas kol kas nestringa. Tačiau nežinomybės apstu“, – užsiminė „Linas Agro Group“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Andrius Pranckevičius.

SBA įmonių grupės bendrovės „Utenos trikotažas“ antrinė įmonė „Mrija“ įsikūrusi Užkarpatėje, Mukačevės mieste.

„Palaikome nuolatinį ryšį su įmonės „Mrija“ vadovais. Ir mūsų įmonės atstovai buvo nuvykę į Mukačevę, kad patys galėtų įvertinti situaciją.

Darbuotojai eina į darbą, siuva gaminius, kaip ir buvo planuota. Ir sutartus su klientais trikotažo gaminių užsakymus atlieka sklandžiai.

Šiuo metu nejuntame požymių, kad kiltų grėsmė būtent Užkarpatėje veikiančios įmonės veiklai. Vaizdas ten kaip kiekvieną darbo dieną“, – pasakojo „Utenos trikotažo“ generalinis direktorius Gintautas Bareika.

Tiesa, įmonės „Mrija“ darbuotojai pasakojo apie nedidelius nepatogumus, pavyzdžiui, buvo sunkiau iš bankomato pasiimti didesnę Ukrainos grivinų sumą.

„Vikingas“ tebelaksto

Konteinerinis traukinys „Vikingas“ tarp Lietuvos ir Ukrainos vis dar šaudo pagal grafiką.

Paskutinis sąstatas iš Klaipėdos į Ukrainą išdundėjo vasario 3-iąją.

„Vikingas“ yra bendras krovinių gabenimo projektas tarp Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos. Iš Ukrainos į Lietuvą yra gabenama skalda, iš Klaipėdos – nafta ir jos produktai.

Bendras krovinių srautas tarp Lietuvos ir Ukrainos nuo pernykščio birželio nuolat didėjo. 2013-ųjų birželį jis pergabeno 100 tūkst. tonų krovinių, o gruodį – 300 tūkst. tonų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.