Dėl IT specialistų Lietuvoje varžysis ir Norvegijos kompanija

Iš trijų Baltijos šalių Lietuvą verslo plėtrai pasirinkusi Norvegijos kompanija „Visma“ per kelerius metus įdarbino daugiau nei šimtą lietuvių programuotojų ir šį skaičių tikisi patrigubinti. Akivaizdus informacinių technologijų (IT) specialistų stygius nerimo norvegams nekelia.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Mar 6, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:57 PM

Padalinį Lietuvoje prieš trejus metus įkūrusios bendrovės „Visma“ generalinis direktorius Oysteinas Moanas mūsų šalį vadina stabilia, o darbuotojus – patikimais ir darbščiais.

Kitose Baltijos šalyse kompanija kol kas padalinių neturi. Estijoje tam nėra poreikio, nes su šia šalimi glaudžiai dirba jų Suomijos padalinys, o Latvijai tiesiog „nenuskilo“.

„Galėčiau jums papasakoti ilgą istoriją apie mūsų atliktą analizę, tačiau svarbiausia buvo tai, kad pažinojome Mantą (M.Urbonas dabar yra „Visma Lietuva“ direktorius – aut.past.). Jei nori pradėti verslą naujoje šalyje, svarbu turėti patikimą žmogų, kuris išmanytų vietos rinką.

Be to, Latvija turi savų niuansų, tarkime, beveik pusė gyventojų ten yra rusai ir ten yra vidinių dalykų, apie kuriuos mes daug nežinome. Galiausiai, Lietuva yra didžiausia iš visų trijų Baltijos šalių“, – lrytas.lt sakė O.Moanas.

Lietuva Vakarų šalims patraukli ne tik dėl pigesnės darbo jėgos, bet ir dėl europietiškų vertybių, kultūros, papročių, ko neturi, pavyzdžiui, ypač pigia darbo jėga garsėjanti Indija. Užsienio verslininkams ypač svarbu ir tai, kad šalis priklauso Europos Sąjungai, NATO, kitoms organizacijoms, o kitąmet įsives eurą. Kas gali nutikti viso to neturint, rodo Ukrainos pavyzdys.

Ruošiasi vilionėms

Kelioms dienoms į Lietuvą atvykęs „Vismos“ vadovas skyrė laiko ne tik susipažinti su darbuotojais, bet ir susitikti su IT specialybių studentais. Kompanija planuoja vien šiais metais priimti per 100 naujų darbuotojų, o kitąmet – antra tiek, taigi jų paieškai skiriamas ypatingas dėmesys.

„Norvegijoje studentus reikia gaudyti po dvejų metų. Vasara po antro kurso yra laikas, kada turi pasirūpinti, kad studentai atliktų pas tave praktiką, kitu atveju juos prarasi“, – pastebėjo pašnekovas.

Kokiomis priemonėmis tikimasi privilioti specialistus? O.Moanas teigia, kad žaidimų aikšteles primenančio „Google“ stiliaus biuro čia nebus. Milžiniškų atlyginimų siūlyti irgi nenumatoma – jie išlaikys rinkos vidurkį (kuris yra bent triskart mažesnis nei Norvegijoje, taigi bet kokiu atveju apsimoka).

Kuo dar galima motyvuoti darbuotojus? „Svarbiausia – ne įvairūs priedai, bet darbo pobūdis. Jei tavo darbas įdomus, svarbus, jei dirbi su naujausiomis technologijomis, dalyvauji įdomiuose projektuose, manau, tai yra svarbiausia.

Taip pat pas mus galioja atviras, demokratiškas vadovavimo stilius, yra stipri vidinė kultūra, – sakė O.Moanas. – Kalbant apie bankus, ten svarbiausia bankinės operacijos, programinė įranga reikalinga tik veiklos palaikymui.

Daug bankų taip pat taiko senus sprendimus. Mes dirbame su moderniais sprendimais – „Java“, mobiliosios technologijos, debesų kompiuterija ir t.t. Manau, programuotojui tai – įdomesnė vieta dirbti.“

Žvalgosi į startuolius

Kol kas „Visma Lietuva“ darbuotojai tik kuria programas ir vykdo kitus užsakymus, o mūsų šalyje prekybos nevykdo ir paslaugų nesiūlo. Tačiau O.Moanas teigia, kad padidinus komandą numatoma imtis aktyvesnių veiksmų vietinėje rinkoje. Tai – ženklas kitoms mūsų šalies IT kompanijoms: konkurencija taps dar aštresnė.

„Visma“ vadovas pabrėžia, kad kompanija dairosi ne tik į stambius užsakymus: „Dideli kontraktai visada yra rizikingi. Yra rizika, kad gali jo negauti; o jei gauni, lieka rizika, kad jo neįgyvendinsi.

Mes esame išskaidę verslą, kad nebūtume priklausomi nuo vieno kliento, 70 proc. mūsų pajamų yra iš mažųjų klientų. Su jais rizika maža: jei vieną-kitą prarandame, lieka šimtai kitų. Jei vidutinė kompanija imasi didelio projekto ir „stato“ viską, štai čia yra tikroji rizika.“

Anksčiau jo vadovaujama kompanija įvairiose šalyse nupirko ne vieną startuolį, o stambiausio sandorio vertė siekė net 100 mln. eurų. O.Moanas neatmetė galimybės „apsipirkti“ ir Lietuvoje, tačiau neatskleidė, ar jau yra nusižiūrėjęs kokį nors potencialų pradedantį verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.