W.Buffettas krepšinio žinovams siūlo milijardą dolerių

Norite milijardo JAV dolerių? Mokėti nereikės nė cento. Užteks atspėti 64 krepšinio rungtynių baigtį. Į tokias neįprastas lažybas įsitraukė legendinis investuotojas iš Amerikos Warrenas Buffettas, rašo šeštadienio „Lietuvos rytas“.

Net ir pralošęs milijardą JAV dolerių W.Buffettas tikrai netaptų skurdžiumi.<br>AP nuotr.
Net ir pralošęs milijardą JAV dolerių W.Buffettas tikrai netaptų skurdžiumi.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-08 10:40, atnaujinta 2018-02-15 14:45

Amerikoje artėja kovo karštligė: geriausios studentų komandos stoja į kovą dėl krepšinio čempionų karūnos. Krepšininkai už tai nieko neuždirba – jiems priklauso tik stipendijos.

Užtat lažybų versle paprastai sukasi milijonai dolerių. O šįmet – net milijardas.

Tiek neįprastų lažybų laimėtojui siūlo Detroito finansų bendrovė „Quicken Loans“.

Kas atspės 63 nugalėtojus?

Tiesa, tokios sumos ši įmonė neturi. Todėl teko kreiptis į W.Buffetto kompaniją „Berkshire Hathaway“, kuri sutiko suteikti perdraudimo paslaugą. Lažybose gali dalyvauti 15 milijonų žmonių, kurie privalės išpranašauti 63 krepšinio rungtynių baigtį.

Toks orakulas net 40 metų gautų po 25 mln. JAV dolerių kasmet, o jei norėtų atsiimti laimėjimą išsyk, tektų pasitenkinti puse milijardo. Jeigu šių lažybų niekas ir nelaimėtų, 20 geriausių dalyvių gaus po 100 tūkstančių JAV dolerių.

„Tokios lažybos – didžiulis malonumas“, – sakė 83-ejų milijardierius W.Buffettas, tikrai nebijantis, kad kas nors gali iš tikrųjų laimėti.

Jis yra patyręs didesnių praradimų. Antai dėl uragano „Katrina“ per dieną jo valdomos kompanijos neteko trijų milijardų JAV dolerių.

Galimybės itin menkos

Tik ar įmanoma laimėti milijardą tokiomis sąlygomis? Statistikai apskaičiavo, kad tikimybė – viso labo viena iš daugiau nei devynių kvintilijonų (kvintilijonas – vienetas su 18 nulių).

Tiesa, Duke’o universiteto matematikos profesorius Ezra Milleris po praėjusiais metais atliktos lažybų analizės, į kurią įtraukė ir netikėtumų tikimybės koeficientą, nustatė, kad krepšinio eksperto galimybė išlošti pagrindinį prizą gali būti ir didesnė – viena iš milijardo.

Nei bendrovės „Quicken Loans“ įkūrėjas Danas Gilbertas, kurio turtas vertinamas 3,7 milijardo JAV dolerių, nei bendrovė „Berkshire Hathaway“ nenorėjo įvardyti, kiek buvo sumokėta už perdraudimą.

„Jeigu būčiau W.Buffettas, laiduočiau už milijardo dolerių laimėjimą gavęs daugiau nei 15 milijonų dolerių.

Žinoma, taip nesielgčiau, jei po tokios finansinės operacijos mano kompanija būtų sužlugdyta. Tačiau tai W.Buffettui netinka“, – sakė matematikos profesorius E.Milleris.

Išties net praradęs milijardą W.Buffettas pernelyg nenuskurstų, nes jo turtas vertinamas 53 milijardais JAV dolerių.

Naudos išpeš visi

Vis dėlto kyla klausimas – kas turės naudos iš šių lažybų? Juolab nemokamų. Regis, visi su jomis susiję asmenys.

Nesvarbu, ar kas nors išloš pagrindinį prizą, ar ne, „Quicken Loans“ privalės sumokėti tik už perdraudimą, taip pat pakloti 2 milijonus JAV dolerių 20 geriausių lažybų žaidėjų.

Tačiau šią sumą bendrovė išmokės ne grynaisiais, o kaip paramą namui pirkti arba jo renovacijos darbams.

Registruodamiesi lažybų dalyviai privalės nurodyti ne tik savo duomenis, bet ir atsakyti į keletą klausimų: ar norėtų pirkti namą, ar šiuo metu reikia padengti kreditą, ar iš bendrovės „Quicken Loans“ darbuotojo norėtų telefonu gauti informaciją apie jos pasiūlymus.

Taigi lažybos šiai įmonei – ne tik puiki reklama. Kartu bendrovė gaus ir 15 milijonų potencialių naujų klientų duomenis.

Užtat W.Buffettas į savo kišenę greičiausiai susikraus keliolika ar keliasdešimt milijonų dolerių, gautų už perdraudimo paslaugą. Juk galimybė laimėti milijardą – daugiau nei menka.

Siūlytų perpirkti kortelę

Tik kas bus, jei kam nors nusišypsos laimė ir šis asmuo iki finalo bus atspėjęs visų rungtynių baigtį?

Pasak W.Buffetto, šiam laimingajam jis pasiūlys tai, ko jis negalės atsisakyti: ne vieną milijoną dolerių, kad šis jam parduotų lažybų kortelę.

Jei laimingasis spėjikas milijardieriaus pasiūlymą atmestų ir teisingai atspėtų paskutinių rungtynių nugalėtoją, džiaugtųsi ne tik jis, bet ir JAV iždo prievaizdai.

Tokių žaidimų laimėtojai privalo sumokėti mokesčius: šiuo atveju laimingajam tektų pervesti valstybei daugiau negu 394 mln. JAV dolerių. („Suddeutsche.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.