Pagėgių ir Šilutės geležinkelio stotyse - vairavimo pamokos

Seniai nutrūko keleivių gabenimas geležinkeliu iš Klaipėdos į Pagėgius, o laukiamosiose stočių salėse iki šiol vorai rezgė savo tinklus. Kol šioms salėms gyvybės neįpūtė kūrybingas verslininkas iš Šilutės, kuriam pilki gyvenimo kerčių pelėsiai ir voratinkliai iš prigimties kelia dvasinę alergiją. Jis išsinuomojo buvusias geležinkelių stočių laukiamąsias sales. Ir pritaikė jas vaisruotojams rengti.  

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

2014-03-10 15:47, atnaujinta 2018-02-15 13:26

Diplomuotas inžinierius Albinas Knapkis, gimęs ir augęs Šilutės rajono Vainuto seniūnijoje, jau užauginęs ir savarankiškam gyvenimui deramai paruošęs du pilietiškai aktyvius ir kūrybingus sūnus (jie jau garsina kraštą savo iniciatyvomis) – lyg būtų kūrybos nerimo visam gyvenimui apsėstas.

Jis jau investavo šimtatūkstantines sumas į gimtojo krašto kultūros paveldo objektus. Pastaruoju metu jo ir „Lietuvos geležinkelių“ bendrovės rūpesčiu pulsuoja nauja funkcinė gyvybė ir Pagėgių bei Šilutės stotyse. Jose škurtos vairavimo mokyklos. 

Už tai, kad darbo rinkai privačia iniciatyva ir savo investicijomis verslininkas A. Knapkis ėmėsi ruošti trūkstamų profesijų žmones – visų kategorijų vairuotojus - „ačiū" jam praėjusį penktadienį sakė ne tik Darbo biržos Šilutės skyriaus vadovas Andrius Šašilkinas.

Pagarbos žodžių už iniciatyvą išsakė ir Šilutės savivaldybės vicemeras Virgilijus Pozingis bei administracijos direktorius Tomas Budrikis. Taip pat - Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) vairavimo mokyklų komiteto pirmininkas Artūras Gailius.

Pagarbos žodžių mokyklos atidarymo metu A.Knapkiui negailėjo ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas. Pasak šio paveldosaugininko, A.Knapkis, geležinkelio stočių laukiamųjų salių nuomininkas, vairavimo mokyklų reikmėms patalpas pritaikė, griežtai laikydamasis paveldosauginių reikalavimų.

„Formaliai žiūrint, galėjome reikalaut sudėtingų projektų, atestuotų specialistų, jei salės būtų restauruojamos. Bet čia - paprastas remontas. Įvertinom situaciją, kad čia buvo įvairių sovietmečio reliktų, pertvarų, sienučių ir tai, kad A.Knapkis buvo nusiteikęs tik tvarkybai, o ne keisti istorinių langų ar durų. Jis konsultavosi su pažangiu ir krašto paveldą mylinčiu architektu Egidijumi Vidrinsku. Džiaugiamės, kad bendros pastangos davė puikų rezultatą,“ - kalbėjo L.Kavaliauskas.

Jis rodė grindų plyteles, kurių dalis buvo sudužę. Bet remontininkai atkūrė jų išklotinę pagal spalvas, profesionaliai sutvarkė ir kitą dalį – sudėtingą nestandartinę ovalios formos patalpą. Jos linkyje buvo vieta krosniai, o jungties su siena vietoje buvo įėjimas į patalpą. Jo neliko, o architektas su A.Knapkiu priėmė sprendimą palikti viršutinę perdangą, kuri rodo funkciškai jas buvus. Taip pat paliko laiptus į rūsį, kurie yra autentiški ir nuo laiko ir žmonių žingsnių atrodo kaip meno kūrinys. „Atsivėrė erdvė, kuri puikiai atnaujinta - neturiu jokių pretenzijų“, - sakė L.Kavaliauskas.

„Man patinka viskas, kas susiję su kūryba, sumanymų įgyvendinimu, o didžiausią džiaugsmą pajuntu, kai pavyksta realizuoti tai, ką sumaniau“, - yra sakęs A.Knapkis.

O vairavimo mokymas? Juk ne interjeras lemia mokymo sėkmę? A.Gailius, LAS vairavimo mokyklų komiteto pirmininkas, apie A.Knapkio mokyklos pasirengimą profesiniam mokymui sakė esąs labai geros nuomonės.

„Tokio maketo ir schemos, prie kurios gali iš karto dirbti 4-8 žmonės, aš nė vienoje iš trijų šimtų mokyklų šalyje nemačiau. Tai autorinis A.Knapkio darbas, labai patogus kursantų mokymui, be to, itin pažangus“, - sakė A.Gailius. Vienu metu A.Knapkio vairuotojų rengimo mokyklos filialai gali priimti 72 kursantus. 30 jų yra Pagėgiuose, 30 - Šilutėje ir 12 - Žemaičių Naumiestyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.