Valstybės rankose - naujas skolinimosi ir skolinimo įrankis

Finansų ministerija siūlo įteisinti

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 10, 2014, 9:35 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:49 PM

Finansų ministerijos Valstybės iždo departamento direktoriaus pavaduotojas Gediminas Norkūnas sakė, kad siūlomos Valstybės skolos įstatymo pataisos sudarytų galimybę naujuoju instrumentu naudotis ir valstybės įmonėms.

„Kai kurie ES šalių skolos valdytojai tarpusavyje turi susitarimus ir vieni kitiems skolina lėšas. Valstybės skolos įstatyme mes norime įteisinti tokio indėlio formą, kuris leistų ir mums sudaryti sandorius su kitų šalių skolos valdytojais“, - teigė G.Norkūnas.

Anot jo, prieš krizę tokius tarpusavo skolinimosi susitarimus turėjo 4-5 euro zonos šalys, dabar, neoficialiais Finansų ministerijos duomenimis, taip skolinasi 2-3 šalys. Lietuva iki šiol tokių skolinimosi operacijų nevykdė.

„Manome, kad galėtume tai daryti, juo labiau, kad Lietuva ruošiasi įsivesti eurą, mūsų kredito reitingas turėtų padidėti, o rizikingumas - mažėja, todėl turėtume būti priimtina sandorio šalis kitų euro zonos valstybių agentūroms“, - tvirtino G.Norkūnas.

Jo teigimu, Finansų ministerija taip pat yra numačiusi galimybę ir valstybės valdomoms įmonėms skolinti iždui - neįsigyjant vertybinių popierių, o suteikiant paskolas.

„Teoriškai, čia irgi galima tą paskolos formatą keisti indėliu, tai yra formos klausimas - iš esmės ekonomiškai paskola ir indėlis yra tapačios priemonės. Potencialiai šie indėliai galėtų būti taikomo ir tarpiždiniam skolinimuisi, ir valstybės įmonėms. Tai padidintų skolinimosi efektyvumą ir leistų turėti papildomas likvidumo valdymo priemones“, - sakė Finansų ministerijos atstovas.

Pasak G.Norkūno, paprastai tarpiždinio skolinimosi sandoriai yra trumpalaikiai - nors jų laikas nėra ribojamas, dažniausiai jų trukmė būna nuo kelių dienų iki kelių savaičių, kartais iki vieno ar dviejų mėnesių. Anot jo, Valstybės skolos įstatyme numačius galimybę naudotis Vyriausybės iždo indėliais, dar reikės priimti poįstatyminius aktus ir nustatyti kitas procedūras.

ES šalyse už valstybės skolos valdymą yra atsakingos įvairios struktūros - pavyzdžiui, Latvijoj, tai yra Finansų ministerijai pavaldus Valstybės iždas, Slovakijoje - Skolos valdymo agentūra.

Finansų ministerijos parengtose Valstybės skolos įstatymo pataisose taip pat siūloma leisti valstybės įmonei „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) teikti ne tik paskolų ir lizingo sutarčių garantijas, bet ir užtikrinti faktoringo sutartyse nustatytų piniginių reikalavimų dalinį arba visišką apmokėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.