Apsnūdusi Ukmergė prekybininkus traukia kaip muses. Kodėl?

Šiame mieste gyventojų galėtų padaugėti nebent tik dėl mažesnių žemės kainų, patogios miesto padėties (76 km į šiaurės vakarus nuo Vilniaus ir 71 km į šiaurės rytus nuo Kauno) bei sėkmingai veikiančios pramonės.

Jau gegužę čia turėtų iškilti "Rimi" prekybos centras<br>D.Zimblienės nuotr.
Jau gegužę čia turėtų iškilti "Rimi" prekybos centras<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Mar 19, 2014, 1:30 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:14 AM

Šiame mieste gyventojų galėtų padaugėti nebent tik dėl mažesnių žemės kainų, patogios miesto padėties (76 km į šiaurės vakarus nuo Vilniaus ir 71 km į šiaurės rytus nuo Kauno) bei sėkmingai veikiančios pramonės.

Ko gero, šios optimistinės prognozės bei didelis pro Ukmergę pravažiuojančių automobilių srautas skatina mieste kurtis vis daugiau prekybos ir paslaugų centrų.

Jie dygsta prie pagrindinių miesto arterijų - Kauno, Vilniaus ir Vytauto gatvių.

Vytauto ir Kudirkos gatvių sankryžoje jau gegužės mėnesį planuojama atidaryti pirmąjį Ukmergėje „Rimi“ prekybos tinklo prekybos centrą.

Naujasis 1,8 tūkstančio kv. m. ploto „Rimi Supermarket“ iškils nugriautų keturių privačių gyvenamųjų namų vietoje.

Čia bus įrengta energiją taupanti naujo tipo apšvietimo sistema bei aplinkai draugiška šaldymo sistema, be „Rimi“ parduotuvės, čia veiks vaistinė, gėlių bei alaus parduotuvės, kepyklėlė.

Bylinėjasi dėl sklypų

O štai Vokietijos kompanija „Lidl“, valdanti bene didžiausią žemų kainų parduotuvių tinklą visoje Europoje, sklypo savo parduotuvei Ukmergėje siekia per teismus.

Tarp „Lidl“ bendrovės Lietuvoje ir Ukmergės rajono savivaldybės ginčas kilo prieš dvejus metus.

„Lidl“ atstovams pareiškus, kad Vytauto gatvėje priešais rajono policijos komisariatą jie nori statyti 2 tūkstančių kv. m. ploto maisto prekių parduotuvę, savivaldybės valdininkai jiems parodė miesto didžiųjų prekybos, paslaugų įmonių ir pramogų centrų išdėstymo specialųjį planą.

2008 metais patvirtintame plane „Lidl“ pasirinktuose dviejuose sklypuose minėtoje gatvėje nėra numatyta jokių prekybos centrų, nes tai vadinama perteklinė - per daug prekybos centrų aptarnaujanti teritorija. Bendrovei buvo leista pakoreguoti minėtąjį specialųjį planą, tačiau verslininkai iškart parengė sau palankų detalųjį planą, kurio rajono taryba pernai gegužę nepatvirtino.

„Lidl“ atstovai tada kreipėsi į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją.

Ir ši, vadovaudamasi Teritorijų planavimo įstatymu, bendrovės „Start Studio“ parengtą 1,55 ha ploto Vytauto 102 – uoju numeriu pažymėto žemės sklypo Ukmergėje detalųjį planą patvirtino.

Ukmergės savivaldybė šį Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos potvarkį apskundė Vilniaus administraciniam teismui

Kai išnagrinėtas skundas buvo atmestas, kaip nepagrįstas, savivaldybė apeliacine tvarka kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Jis galutinio ir neskundžiamo sprendimo šioje administracinėje byloje dar nepriėmė.

„Tai nėra noras uždrausti ar neįsileisti šio prekybos tinklo į Ukmergę. Atvirkščiai, visi čia mes laukiame ir džiaugiamės jo atėjimu.

Tačiau bendrovei „Lidl“ prieš tai būtina tinkamai susitvarkyti visus dokumentus. Buvo patvirtintas detalusis planas, prieštaraujanti ankstesnės galios teritorijų planavimo planui.

Mes su tuo nesutinkame ir reikalaujame jį naikinti – kad nebūtų sudaryta nepatogumų gyventojams dėl transporto eismo, keliamo triukšmo.

Juk šį sklypą nuo artimiausio gyvenamo namo – Veterinarijos gatvės daugiabučio skiria tik 8 metrai“,- sakė Ukmergės rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis.

Nepaisant užsitęsusių teisminių ginčų bendrovė „Lidl“ savo planų įsikurti Ukmergėje nekeičia.

„Tikime, kad mūsų parduotuvės statyba Ukmergėje atneš daug naudos vietos savivaldai ir ukmergiškiams“, - sakė bendrovės „Lidl“ atstovė Daina Balčiūnienė.

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių „Lidl“ tinklo parduotuvių dar nėra.

„Eifelis“ gyvenimu nesiskundžia

Tos pačios Vytauto gatvės pabaigoje, Ukmergės prieigose jau septintus metus veikia didžiausias šiame mieste prekybos ir pramogų centras „Eifelis“. 12 tūkstančio kvadratinių metrų ploto pastate, be įvairių parduotuvių, yra ir didžiulė „Norfa“.

„Eifelyje“ tuščių vietų nėra, turime 56 patalpų nuomininkus. Ką planavome statydami šį centrą, tą ir turime. Nesibaiminame dėl konkurentų atėjimo į Ukmergę.

Konkurencija niekam nepakenkė: pirkėjai turės didesnį pasirinkimą, o prekybininkai bus priversti labiau pasitempti“, - sakė bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas Darius Ryliškis.

Ukmergės „Eifelio“ savininkė bendrovė „Rivona“, kuri, kaip ir „Norfos mažmena“, priklauso „Norfos“ įmonių grupei, šiuo metu intensyviai ieško nuomininko buvusios „Bauhof“.

Beveik 4 tūkstančių kv.m. ploto pastatas stovi prie pat „Eifelio“ – abu jie buvo pastatyti beveik vienu metu. „Bauhof“ - didžiausio statybos ir sodo reikmenų mažmenininko Estijoje parduotuvė Ukmergėje buvo uždaryta prieš keturis mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.