Deklaracijos - parengtos, pasipils prašymai grąžinti permokas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) trečiadienį skelbia pajamų ir turto deklaravimo startą. Pajamų ir turto deklaracijas gyventojai turi pateikti iki gegužės 2 d. Šiemet elektroniniu būdu deklaruoti bus galima jau dešimtą kartą. Elektroninio deklaravimo sistema įdiegta 2004-aisiais.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Mar 19, 2014, 11:31 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:22 AM

Šiemet parengtas rekordinis – 1,6 mln. deklaracijų – skaičius, 600 tūkst. gyventojų tereikės nuspausti mygtuką „pateikti“.

„Praėjusiais metais tokiu būdu pajamas deklaravo 97 proc. mokesčių mokėtojų, o 2004 metais tik 8 proc. deklaracijų buvo elektroninės“, — sakė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė–Šnirienė.

2013 m. gyventojams buvo grąžinta 220 mln. Lt praėjusių ir ankstesnių mokestinių laikotarpių GPM permokų. Šiais metais gyventojai gali susigrąžinti apie 228 mln. Lt.

Pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatomis norintiems gyventojams, kurie elektroniniu būdu pateiks teisingas pajamų deklaracijas, permokos bus pradėtos grąžinti jau balandžio mėnesį, o tiems gyventojams, kurie teiks popierines deklaracijas, įstatymo numatyta tvarka — iki liepos 31 d.

Šiemet bus pateikiama informacija ir apie iš užsienio gautas pajamas. Tiesa, duomenys iš kitų šalių ateina pavėluotai.

Deklaruoti šiemet turės tie asmenys, kurie praėjusiais metais dirbo pagal kvitus žemės ūkyje ir uždirbo per 6 tūkst. litų.

Tie, kas naudojasi išmaniaisiais telefonais, galės pajamas deklaruoti telefonu, tam skirta speciali programėlė.

VMI suskaičiavo dešimtmečio rezultatus. Kasmet sutaupyta per 40 mln. mokesčių mokėtojų litų. Daugiau nei triskart sutrumpėjęs deklaracijos užpildymo laikas. Deklaruojant pajamas ir turtą elektronine sistema kasmet išsaugota po maždaug 800 medžių. Bėgant metams, 30 proc. sumažėjo klaidingų deklaracijų, nuo 8 iki 96 proc. išaugo elektroninių deklaracijų skaičius.

VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė S.Aliukonytė -Šnirienė sakė, kad yra tokių įmonių, kurios laiku nepateikė reikiamų duomenų, todėl dėl jų atsainumo kai kurie gyventojai deklaruoti galės tik vėliau.

„Kada grąžinsite permoką, namie susidėjau parketą, reikia darbininkams sumokėti?“ „Iki Velykų bent grąžinkite“. Tokių klausimų Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) sulaukia kasmet pavasarį, kai žmonės užpildo deklaracijas.

Mokesčių mokėtojai inspektoriams dažnai praneša susiplanavę permoką skirti jau numatytoms atostogoms ir niršta, kad kaimynas, su kuriuo tą pačią dieną užpildė deklaraciją, saujoje jau spaudžia atgautą permoką, o jis dar ne.

VMI atstovas Darius Buta pasakojo, kad vienas mokesčių mokėtojas rašė paklausimus, kada atgausiąs pinigus, kiekvieną savaitę. Jam grąžintina suma siekė 17 litų.

„Būna, kad skambina ir rašo, kada bus pinigai, o kai patikrini deklaraciją, paaiškėja, kad deklaracijoje apskaičiuota mokėtina, o ne grąžintina suma“, -- pasakojo VMI atstovas. VMI darbuotojai yra sulaukę ir močiučių, kurios nerimavo dėl į užsienį išvykusių vaikų, kuriems deklaracijos rūpėjo mažiau ar išvis nerūpėjo.

Inspektoriams per dešimtmetį teko susidurti ir su tikromis dramomis. Sutuoktinių porai atvykus deklaruoti pajamų, paaiškėjo, kad vyras turi vaiką su kita moterimis.

Panevėžio inspektorės prisimena, kaip deklaruoti pajamų atėjusios moterys gudravo. Motinas su vaikais inspekcija priimdavo be eilės. Tad viena motina savo vaiką „skolino“ kitoms.

2004-aisiais deklaracijos dar buvo popierinės ir spalvotos. Užpildęs raudoną gyventojas deklaraciją mesdavo į raudoną dėžę, žalią deklaraciją – į žalią dėžę, geltoną – į geltoną, mėlyną – į mėlyną.

Ne visiems ir 2004-aisiais, ir prieš metus pavykdavo deklaracijas užpildyti iš pirmo karto. Kartais tekdavo jas perpildyti ir 30 kartų.

Klaipėdiečiai VMI darbuotojai prisimena ir komišką situaciją. Gyventojui užpildžius deklaraciją, darbuotoja paaiškino, kad GPM permoka bus grąžinta iki liepos 31 dienos. Rusakalbis klientas išklausė ir išėjo, tačiau neilgtrukus sugrįžo. „Kur jūs mane nusiuntėte, aš buvau adresu Liepų 31, tačiau ten muziejus, ten pinigų niekas neduoda“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.